Yrkeshögskolan i Karlstad

På Yrkeshögskolan i Karlstad tar du en snabbare väg till jobbet!

Här kan du läsa skräddarsydda utbildningar i nära samarbete med arbetslivet. Vår styrka är att vi tillsammans med näringslivet utformar och utvecklar utbildningar så att de hela tiden matchar arbetsmarknadens kompetensbehov. Det gör din väg till jobbet snabbare.

Våra utbildningar innehåller cirka 25 % praktik som ger dig möjligheten att testa på ett eller flera företag eller organisationer under din studietid. Det ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför framtida yrkesliv.

Alla Yh-utbildningar är avgiftsfria och ger dig rätt till studiemedel från CSN.

Trafiklärare

Yrkeshögskolan i Karlstad

Utbildningen till Trafiklärare är för dig som har en god pedagogisk och social förmåga och brinner för att utveckla andra. Här får du möjligheten att bidra till säkrare förare i samhället.

Arbetet är flexibelt och du varvar körlektioner med teorilektioner. Branschen står inför en spännande framtid med stor utveckling inom hållbarhet, pedagogik och teknik.

Praktik
Under din utbildning kommer du att praktisera på en trafikskola i 15 veckor under det som kallas för Lärande i arbete (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

För att bli behörig trafiklärare
Vill du jobba som trafiklärare behöver du ansöka om godkännande hos Transportstyrelsen. För att kunna bli godkänd i en ansökan behöver du bland annat ha körkort, genomgått en trafiklärarutbildning och sedan genomgå Transportstyrelsens lämplighetsprövning.

Samarbete med näringslivet
Utbildningen sker i nära samarbete med näringslivet och har en ledningsgrupp med representanter från olika företag runt om i branschen.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Branscher
Pedagogik

Diagnostekniker inom motorbranschen

Yrkeshögskolan i Karlstad

Gillar du bilar? Den här utbildningen ger dig en snabb och säker väg till kvalificerade jobb inom bilelektronik. Genom både teori och praktik får du lära dig att förstå och felsöka elektroniska system på bilen.

Här får du goda kunskaper för att arbeta med både diagnostik och arbetsledning. Genom att både teoretisk och praktisk undervisning får du lära dig att förstå och felsöka elektroniska system på bilen. Kunskaperna använder du sedan ute på utbildningens samarbetsföretag under din LIA (Lärande i arbete). Utbildningen omfattar 18 praktikveckor.

Se bil och kund som en helhet
Utbildningen ger dig arbetsverktyg för att möta den snabba elektroniska utvecklingen inom bilbranschen. Du får också lära dig engelska facktermer, öva upp dina datorkunskaper och lära dig hur du vårdar dina kundrelationer. Bilservice handlar ju inte bara om att ”meka”,utan det gäller att se bil och kund som en helhet.

Diagnostisering av bilarnas status sker allt mer med hjälp av data från bilens elektroniska system och därför håller felsökning med dator på att bli det vanligaste och det viktigaste verktyget på en bilverkstad.

En fjärdedel av utbildningen sker på företag
Utbildningen sker i nära samarbete med bilbranschen och cirka en fjärdedel av utbildningen sker ute på företag. Du som söker får en kvalificerad högteknologisk utbildning på 60 veckor som på ett företag skulle ta många år. Efter genomgången utbildning kan du bli till exempel servicerådgivare, diagnostekniker, tekniker eller kundmottagare.

Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i följande kurser eller ha motsvarande kunskaper: Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Matematik 1 och Engelska 5.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Utbildningsslut
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Höstterminen 2028
Höstterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning

Anläggningskonstruktör 3D - Plant Design

Yrkeshögskolan i Karlstad

Utbildningen passar dig som har intresse för teknik och smarta industrier. Här får du designa, rita, göra beräkningar, projektera anläggningar och mycket mer.

Utbildningens fokus ligger på uppdrag inom maskinkonstruktion och plant design. Du får bland annat kunskaper om hållfasthetslära, beräkningar inom mekanik, olika sorters material och hur man ritar med hjälp av 3D-program. Du studerar också ekonomi, produktionsteknik, energiteknik och automatisering. Utbildningen uppmuntrar dig att arbeta för ett hållbart samhälle genom att studera hur modern teknik kan användas för att skapa en resurssnål process som tar hänsyn till miljön.

Bred kompetens inom många områden
Som konstruktör ska du känna till en produkts hela livscykel från idé till återvinning. Utbildningen ger dig därför en bred kompetens som spänner över många olika ämnesområden och ger dig kunskaper om olika produktionsmetoder för att skapa optimala produkter. En konstruktör kan också delta aktivt i produktionsprocesser, till exempel vid uppförande av automatiserade produktionsanläggningar. Mycket av konstruktörens arbete går ut på att informera och förklara en process. Därför får du som väljer den här utbildningen fördjupade kunskaper i kommunikation och även engelska.

Inom plant design, anläggningskonstruktion, får du lära dig att konstruera större processindustrier. I kraftfulla datorprogram hanteras tankar, pumpar, rör och all annan kringutrustning för att generera ritningar och stycklistor. Den industri som avses är massaindustri, oljeindustri och annan kemisk industri.

Samarbete med näringslivet
Det är viktigt att det finns välutbildad arbetskraft inom industriell design och maskinkonstruktion. Därför medverkar det värmländska näringslivet med både kompetens och avancerad utrustning för att säkerställa kvaliteten på utbildningen, både i skolan och under de 20 veckor du kommer att tillbringa som LIA – lärande i arbete ute på företagen.

Spännande arbetsplatser väntar på dig
För en anläggningskonstruktör finns mycket goda möjligheter till spännande arbeten – både i närregionen och på den internationella marknaden.

Yrkesroller

  • Anläggningskonstruktör
  • Rörkonstruktör
  • Maskinkonstruktör
  • Konsult inom rör och anläggning

Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i kursen Matematik 2/Matematik B eller motsvarande kunskaper.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning

Barnspecialiserad undersköterska

Yrkeshögskolan i Karlstad

Utbildningen till Barnspecialiserad undersköterska är för dig som är utbildad undersköterska och har minst ett års arbetslivserfarenhet inom vård och omsorg.

Efter din utbildning kan du arbeta med barn inom barnsjukvård eller neonatalvård. I arbetet stödjer du barn, anhöriga och närstående.

Lärande i arbete
Under utbildningen kommer du att praktisera på en arbetsplats inom branschen i 6 veckor (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv. LIA:n kan göras på exempelvis korttidsboende, barnavdelning, neonantalvård, särskola eller som personlig assistent.

Du bör själv vara aktiv i sökandet av LIA, men du får också tips och hjälp till kontakter. Vi garanterar att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. Det är viktigt att LIA-platsen är godkänd av utbildningsledaren och att den kan erbjuda relevanta arbetsuppgifter.

Distansutbildning
Att studera på distans kräver en hel del självdisciplin och du ska tycka om att ta mycket eget ansvar. Du ansvarar själv för din studietid och för att hålla dig uppdaterad på schemat. Kraven under en distansutbildning är lika höga som under en vanlig platsbunden utbildning.

Utbildningen har åtta obligatoriska träffar i Karlstad under året, vilka varar i två till tre dagar. Träffarna innehåller olika föreläsningar, seminarier, provtillfällen och grupparbeten. Dagarna kan bli ganska intensiva så om du bor långt från Karlstad kan det vara nödvändigt att boka rum för övernattning.

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha följande:

  • En gymnasieexamen från vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande.
  • Relevant yrkeserfarenhet inom vård och omsorg motsvarande minst ett års heltidsarbete, inom de senaste 5 åren
  • Godkända betyg (E/G) i följande eller motsvarande kurser från vård- och omsorgsprogrammet:
    • Engelska 5
    • Etik och människans livsvillkor, 100 p
    • Medicin 1, 150 p
    • Psykologi 1, 50 p
    • Specialpedagogik 1, 100 p
    • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
    • Vård- och omsorgsarbete 1, 200 p
    • Vård- och omsorgsarbete 2, 150 p

Du måste också styrka att du har arbetslivserfarenhet genom ett tjänstgöringsintyg. I tjänstgöringsintyget ska följande ingå:

  • Start- och slutdatum. Om det är en pågående anställning ska detta framgå.
  • Tjänstens omfattning (hel- eller deltid).
  • Befattningen/inriktningen på din tjänst.

Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare. Det räcker inte att skicka in ett anställningsavtal.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Karlstads kommun)

Medicinsk vårdadministratör

Yrkeshögskolan i Karlstad

Den här utbildningen passar dig som har datorvana, är bra på att kommunicera och har ett intresse för människor. Här lär du dig administration inom hälso- och sjukvård.

Som vårdadministratör kan du arbeta med medicinsk dokumentation och administrativa sekreteraruppgifter inom offentlig och privat hälso- och sjukvård, företagshälsovård, läkemedelsföretag, försäkringskassa och medicinsk forskning.

Lärande i arbete
Under din utbildning kommer du att praktisera på ett eller flera företag inom branschen i 20 veckor under det som kallas för Lärande i arbete (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

Att studera en hybridutbildning
Under en hybridutbildning deltar en del studerande från skolans lokaler samtidigt som en del studerande deltar online. Det innebär att du kan välja att delta vid de teoretiska lektionerna via Teams, men du ska kunna infinna dig på skolan under de tillfällen som kräver det. Lektionerna spelas inte in, utan ska följas i realtid.

För att kunna delta på distans måste du ha följande:

  • tillgång till dator
  • bra internetuppkoppling
  • webbkamera (som ska vara på under lektionstid)
  • headset

Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i följande kurser eller ha motsvarande kunskaper:

  • Svenska 2/Svenska B
  • Engelska 6/Engelska B

För att kunna tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha mycket goda kunskaper i svenska samt datorvana. En vårdadministratörs arbetsuppgifter kräver god språkbehandling, vilket är en förutsättning för att klara yrkesrollen och det är även mycket viktigt för patientsäkerheten.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Frisk- & kroppsvård
Ekonomi, admin, sälj