Automationsingenjör för hållbar industri 4.0
Som automationsingenjör kan man arbeta med att installera, ställa in och köra igång automatiska anläggningar men även programmera de anläggningar som är datorstyrda. Läs mer på framtid.se
Som automationsingenjör kan man arbeta med att installera, ställa in och köra igång automatiska anläggningar men även programmera de anläggningar som är datorstyrda. Läs mer på framtid.se
Som energiingenjör öppnar sig många möjligheter i en expansiv framtidsbransch! Du arbetar med att hitta nya, och utveckla befintliga, energieffektiva lösningar för ett hållbart samhälle.
Behovet av energiingenjörer är stort i hela Sverige, och som allra störst i norra delen av landet. Vi är därmed mycket glada över att kunna erbjuda utbildningen i samarbete med lärcenter i sju olika kommuner: Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina och Västervik.
Som energiingenjör har du möjlighet att arbeta med att övervaka och optimera energiförbrukningen i fastigheter, utveckla hållbara energistrategier och skapa ett hälsosamt inomhusklimat, både i kontor och bostäder. Du kan också vara involverad i byggprojekt för att säkerställa att energikraven uppfylls vid uppförande av nya fastigheter, samt ge expertstöd vid ombyggnationer och energieffektivisering. Energibranschen är i stark tillväxt, vilket ger dig goda möjligheter att påverka och forma din framtida karriär.
Dina studier på FEI
Utbildningen sker på heltid under två år med lektioner cirka två dagar per vecka. I studierna ingår även LIA-praktik, som ger dig möjligheten att tillämpa dina kunskaper på en arbetsplats.
Utbildningen genomförs med hybridformatet FEIFLEX, vilket innebär att du kan studera på plats eller online var du än är.
Alla YH-utbildningar genomförs med hybridkonceptet FEIFLEX som möjliggör att du kan delta på plats och på distans. Med vår ledande FEIFLEX-teknik får du den bästa studieupplevelsen – oavsett om du deltar i våra specialutrustade lokaler på attraktiva adresser eller online i realtid.
Lärande i arbete – LIA
Utbildningen består till 26 veckor av LIA-praktik, Lärande i arbete. LIA är en framgångsfaktor som ger dig tillfälle att tillämpa dina kunskaper och lära dig yrket på en arbetsplats. FEI:s goda rykte inom näringslivet och internationella nätverk ger dig en stor fördel när du ansöker om LIA.
Behörighet
För denna YH-utbildning krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Det innebär avslutad gymnasieexamen eller motsvarande, samt goda kunskaper i svenska samt särskilda behörigheter för denna utbildning: Energiteknik 1, eller Fysik 1 och Matematik 2.
Är du en ansvarstagande och noggrann person med intresse för det tekniska så har du efter denna utbildning mycket goda chanser till jobb!
Som drifttekniker / processoperatör arbetar du tillsammans med dina kollegor i skiftlaget med att övervaka produktionen, lösa problem och utveckla såväl process som produkt.
En del av arbetet sker i kontrollrum och en del ute i anläggningen. Du arbetar alltså både praktiskt och med problemlösning. Du får stort eget ansvar och arbetar med både människor och maskiner.
Utbildningen
Utbildningen ges på distans med fysiska träffar varannan vecka i Oskarshamn eller Växjö. Eftersom utbildningen bedrivs på två studieorter kommer föreläsaren ibland att vara på plats på ena studieorten och då följer andra studieorten föreläsningen digitalt.
Föreläsningar varvas med studiebesök, laborationer och räknestugor. Laborationerna genomförs främst i Oskarshamn och på Linnéuniveristet i Kalmar. Under utbildningen genomförs studiebesök på olika branschrelaterade företag.
Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskola samt godkända betyg (E/G/3) i någon av följande kombinationer av gymnasiekurser, eller motsvarande kunskaper:
Naturvetenskapsprogrammet
Matematik 2c
Fysik 1a
Kemi 1
Teknikprogrammet
El- och energiprogrammet
Industritekniska programmet
Teoretiska kurser som finns på fler program:
Om du saknar ett slutbetyg, kan du söka på så kallad reell kompetens. Då görs en individuell bedömning av dina meriter.
Ansök till Design och konstglas nu!
Utbildningen omfattar ett års studier på heltid och vänder sig till dig som vill fördjupa din kreativitet i det magiska materialet glas.
Utbildningen baseras på en individuell studieplan där förutsättningar och intressen är grunden för studierna. Studierna sätter fokus på glasblåsning eller gravering med olika sliptekniker eller en kombination av dessa sektorer.
Genom yrkeshögskoleutbildningen Design- och konstglas erhåller du kunskaper för att skapa, forma och designa produkter som också har fokus på kommersiellt värde. Efter utbildningen kan den studerande få anställning i glasföretag, i mindre eller medelstora glashyttor eller i närliggande områden som efterfrågar kompetens som hantverkare inom glasnäringen.
I utbildningen läggs ofta in olika typer av uppdrag från kommuner, landsting, organisationer och näringslivet. Genom åren har våra elever fått vara med och designa och producera produkter och hederspriser till olika nationella och internationella evenemang.
Utbildningen motsvarar heltidsstudier och är ej på distans.
För mer information
För mer information, kontakta vår studievägledare Madeleine Frank, 0481-455 64.
Utbildningen är CSN berättigad och avgiftsfri, men önskar du behålla glasföremål som tillverkats under skoltiden så kan dessa köpas ut för materialkostnaden. Även viss kurslitteratur får du stå för själv.
Är du intresserad av teknisk problemlösning och vill ha ett fritt och varierat arbete i en framtidsbransch där du ständigt ställs inför nya utmaningar? Då är YH-utbildningen Automationsingenjör inom drift och service en utbildning för dig!
Som automationsingenjör arbetar du tillsammans med andra tekniker och utvecklar automationsutrustning och processer för drift. Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar och efter examen arbetar du i en spännande och växande bransch.
Som Automationsingenjör inom drift och service är du eftertraktad inom industrin. I din yrkesroll arbetar du med felsökning, PLC-programmering och driftsättning av automatiserade system.
Efter utbildningen har du specialiserade kunskaper om service och underhåll av maskin och automatiserade system. Du har kunskap om omvärldsbevakning och analys, hur faktorer som hållbarhet och ny teknik kan påverka beslut inom arbetsområdet.
I yrke har du en överblick över den svenska industrins teknikutveckling, branschens nationella och internationella ställning samt kännedom om angränsande yrkes- och kompetensområden såsom, IT och automatisering.
Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar.
LIA
Två LIA-perioder med totalt ca 25 veckor ingår i utbildningen. Under LIA utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens samt ger dig en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär. I många fall leder en LIA-plats till jobb efter avslutat program. Du söker din egen LIA-plats men vi hjälper naturligtvis till om det av någon anledning behövs. Om du vill göra din LIA på annan ort än där programmet är, går det självklart bra.
Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt Särskilda förkunskaper: Lägsta betyg E/3/G i Ellära 1.
Utbildningen bedrivs tillsammans med TUC Yrkeshögskola.
VVS-branschen är en viktig del i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Det är också ett område där många olika branscher, myndigheter och andra aktörer möts. Inom VVS förändras och förfinas teknik och arbetsmetoder hela tiden. VVS är ett mycket spännande och varierande område.
VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-ingenjör arbetar du med fastigheter såsom kontor, industrier och bostäder och skapar energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Utbildningen lär dig att behärska hela processen, från projektering till förvaltning, samt ger dig kunskap i entreprenadjuridik, kommunikation och affärsmannaskap. Du får djup insikt i hur tekniska system är uppbyggda och hur de fungerar.
Du lär dig att ansvara för ett VVS-projekt, både projektering och installationsarbete. Här får du upprätta VVS-ritningar och hantera styr- och reglersystem. Denna utbildning ger dig kunskaper som blir allt mer eftertraktade på arbetsmarknaden, i takt med att samhället omformas med allt större hänsyn till miljön. När du är klar bemästrar du ritningar och tekniska underlag för VVS-installationer med CAD-teknik.
LIA
Under sammanlagt 24 veckor är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period lär du dig installation, projektledning inom VVS samt projektering.
Efter examen
Som VVS-ingenjör har du en viktig roll i att kunna nå detta mål. Förutom att arbeta som VVS-ingenjör kan du även jobba som VVS-projektör och projektledare inom VVS.
Framtidsutsikterna för VVS-ingenjörer är mycket goda. De senaste åren har det utbildats allt för få för att täcka behovet och dessutom är pensionsavgångarna stora vilket skapar ytterligare fler arbetstillfällen.
Utbildningsort
Platsbunden i Jönköping samt via videolänk i via videolänk i Stockholm, Vimmerby, Växjö eller Skellefteå
Särskilda förkunskaper
Lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper: Matematik 2