På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Automationsingenjör Industri 4.0

Automationsingenjör Industri 4.0

ETEC Yrkeshögskola

Automationsingenjör Industri 4.0

Som Automationsingenjör kan man jobba inom flera olika branscher med utveckling, installation, idrifttagning och underhåll av automatiserade system. Utbildningen leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen som ingenjör inom automationsområdet.

På Etec är det praktiska kunnandet precis lika viktigt som den teoretiska kompetensen. Problemet med enbart teoretiska studier är att man sällan vet hur det egentligen går till i praktiken. På Etec ägnar du ungefär 1/4 av tiden åt praktiskt arbete på något av de företag som Etec samarbetar med.

Vad är en automationsingenjör?
När produktionen i industrin blir alltmer automatiserad med automatiskt styrda anläggningar och industrirobotar behövs det ingenjörer som kan utveckla, underhålla och reparera dessa.

Det är vanligt att du kallas styr- och reglertekniker eller styr- och reglermekaniker. Om du jobbar i en processindustri kallas du ofta instrumenttekniker eller processtekniker. Du kan också vara anställd som underhållstekniker eller som servicetekniker inom verkstadsindustrin.

Som automationsingenjör kan du arbeta med att installera, ställa in och köra igång automatiska anläggningar men även programmera de anläggningar som är datorstyrda. Anläggningarna kan vara elektroniskt styrda, pneumatiska (styrda med tryckluft), hydrauliska (styrda med hjälp av vätskesystem), mekaniska eller en kombination av dessa. En automationsingenjör behöver kunna både styr- och reglerteknik, mekanik, elektronik, hydraulik och pneumatik samt datorteknik.

Du kontrollerar apparater och anläggningar och gör förebyggande underhåll. Du ser över anläggningarna och gör mätningar, smörjer, byter ut slitna delar och gör de justeringar som behövs. När du ska reparera anläggningar som inte fungerar består mycket av arbetet att försöka lokalisera felen. Du använder mätinstrument för att göra elmätningar i kraft- och signalsystem och testprogram för att söka fel i de program som styr processen eller maskinen. Ibland är maskinerna eller anläggningarna uppkopplade i nätverk och du kan göra mycket av felsökningen via din uppkopplade dator redan innan du kommer ut i anläggningen. Det finns också nya avancerade styrsystem som också kontrollerar att olika mätvärden är bra och slår larm när något är fel. Det underlättar felsökningen. Men som tekniker/ingenjör måste du alltid fundera på vad som är rimligt.

När du lokaliserat felet byter du ut eller reparerar de defekta delarna, gör justeringar, också i programmen och kontrollerar att utrustningen fungerar igen. Du arbetar ofta under tidspress eftersom ett avbrott i produktionen kan kosta mycket pengar. Beredskapstjänst eller jourtjänst ingår ofta i arbetet. Det innebär att du ibland får rycka in på kvällar, nätter och helger när det uppstår fel.

Automationsingenjören utvecklingsuppgifter och ta fram nya tekniska lösningar. Det kan gälla förbättring av befintliga anläggningar eller utveckling av nya anläggningar. Då ingår du ofta i en projektgrupp tillsammans med andra medarbetare.

Automationsingenjör arbetar också hos företag som tillverkar automatiserade anläggningar eller robotar och sköter installation och service hos kunder eller hos serviceföretag som sköter servicen av anläggningarna. Då är kontakten med kunder en viktig del av arbetet. En hel del resor ingår i sådana arbeten och du bör ha körkort.

Utveckling
Industrin inför alltfler elektronikstyrda, datoriserade och robotutrustade produktionssystem som gör att det behövs personal som svarar för reparationer och service. Samtidigt är det en tendens att maskinoperatörerna själva gör enklare felsökning och sköter en del av det enklare underhållsarbetet. Automationsingenjörerna sköter de mer avancerade arbetsuppgifterna och det är ändå troligt att det kommer att vara stort behov av personer som installerar och underhåller automationsutrustning.

Bra att veta för dig som är intresserad

  • Felsökning kräver att du är bra på att tänka logiskt
  • Du bör ha ett brett intresse för teknik
  • Ibland behövs körkort
  • Beredskapstjänst kan ingå i arbetet

420 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Påbörjad

Slut

2020-06-18

2021-06-20

Studietakt

100%

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Automationsingenjör Industri 4.0 på ETEC Yrkeshögskola.