Digitalisera dina utbildningar
Under kursen får du lära dig Action Mapping, målgruppsanalys, effektiva pedagogiska metoder, och utveckla utbildningsflöde, övningar och planer för utvärdering.
Under kursen får du lära dig Action Mapping, målgruppsanalys, effektiva pedagogiska metoder, och utveckla utbildningsflöde, övningar och planer för utvärdering.
Vill du utvecklas i din nuvarande yrkesroll?
Utbildningen till psykiatrispecialiserad undersköterska/skötare/boendestödjare kommer att ge dig fördjupade kunskaper inom psykiatriområdet.
Du får spetskompetens när det gäller arbete med olika psykiska sjukdomar. Du kommer att kunna utvecklas för att bli specialist inom vuxenpsykiatrisk vård, rättspsykiatrisk vård samt för arbete inom olika kommunala verksamheter som ger stöd både i hemmet och på boende.
Under din utbildning kommer du att praktisera i både regional och kommunal verksamhet, och på det sättet få en unik förståelse för hur detta samarbete fungerar. Vidare kommer du under utbildningens gång att få djupa kunskaper inom pedagogik, samtalsteknik, psykiatriska sjukdomstillstånd, funktionsnedsättning och neuropsykiatri.
Studierna bedrivs på distans och heltid med Växjö som utbildningsort. LIA/praktikplats ordnas av skolan inom Region Kronoberg.
Efter avslutad utbildning kan du arbeta som specialistutbildad undersköterska inom psykiatri, eller boendestödjare inom kommunal verksamhet med ökade ansvarsområden.
Utbildningen innehåller följande kurser:
(5 poäng motsvarar 1 veckas studier)
Upplägg
Studierna till psykiatrispecialiserad undersköterska/ skötare/boendestödjare bedrivs delvis på distans med ca 10 platsbundna träffar i Växjö. Träffarna sker i varje kurs och pågår ca 3 dagar. Dessa varvas med självstudier och handledning via gruppdiskussion / chatt. LIA (Lärande I Arbete) sker under höst - och vårtermin. Praktikplats ordnas av skolan och i möjligaste mån nära hemorten.
Upplägg och innehåll för träffarna utgör basen för kursens innehåll i form av exempelvis föreläsning, grupparbete, diskussioner, övningar samt muntliga, skriftliga eller praktiska examinationer.
Som studerande har du tillgång till en utbildningsplattform. Det är en sluten plattform som du kan nå hemifrån via webben. Här publiceras information som rör utbildningen, till exempel studiehandledning, schema, uppgifter, forum för reflektioner och loggbok. Du kan även ha diskussioner med klasskamrater (chatt) eller genomföra examinationer.
Utbildningen innehåller många praktiska övningar som är knutna till yrkesrollen.
Du som går utbildningen kan söka bidrag från CSN.
Särskilt pedagogiskt stöd
Är du i behov av särskilt pedagogiskt stöd i din utbildning? Kontakta YH Region Kronoberg.
Validering
Har du redan kunskap motsvarande en eller flera av utbildningens kurser eller erfarenhet inom vårdyrket kan du validera dessa och därmed förkorta din utbildning. Du har möjlighet att validera både ämneskurser och LIA.
Kostnader
Du står själv för kostnader för resor och logi i samband med utbildningen. Skolan har inget boende för uthyrning. Litteraturkostnader tillkommer.
Behörighet
- Särskilda förkunskaper Vård- och omsorgsprogrammet med lägst betyget E/3/G
- Yrkeserfarenhet som undersköterska, minst 1 år, heltid eller deltid
Utbildningslängd
200 YH-poäng, 2 terminer
Utbildningsplatser
20 platser
Studietakt
Heltid
Studieform
Delvis distans med ca 10 platsbundna träffar i Växjö
Examen
Yrkeshögskoleexamen (eftergymnasial utbildning)
Kontakt
Katarina.Gustafsson@kronoberg.se
Utbildningsledare
0470-52 39 18, 0709-67 30 92
Om utbildningen
Vill du ha ett arbete där du gör skillnad för andra? Då är denna utbildning perfekt för dig.
Som aktiveringspedagog inom LSS bidrar du till en aktiv och meningsfull vardag för personer som har en intellektuell funktionsnedsättning, autismspektrumtillstånd eller förvärvad hjärnskada. Under utbildningen fördjupar du din kunskap i intellektuella och kognitiva funktionsnedsättningar.
Du lär dig att utforma och målgruppsanpassa sinnesstimulerande aktiviteter, kognitivt stöd och kommunikationsstöd. Du får även fördjupad kunskap om dokumentation och presentation.
Under utbildningen utvecklar du ditt professionella förhållningssätt som grund för att kvalitetsutveckla och pedagogiskt vägleda vardagsarbete. Färdigheter som kan användas inom exempelvis daglig verksamhet, särskola, grupp- eller korttidsboende.
Snabbfakta
Karriär
Idag finns ett behov av utbildade stödpedagoger på arbetsmarknad. Utbildningen Aktiveringspedagog inom LSS är en av de eftergymnasiala utbildningar som leder till yrkestiteln stödpedagog.
Efter utbildningen kan du arbeta inom en rad olika yrken så som:
Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du, utöver grundläggande behörighet till yrkeshögskolan, kunskaper som motsvarar betyg E/3/G i följande kurser:
Har du fått kunskaper på annat sätt kan vi även bedöma din reella kompetens.
Du behöver dessutom minst tolv månaders yrkeserfarenhet inom något av följande arbetsområden:
Deltid omräknas till heltid.
Utbildningen leder till en Yrkeshögskoleexamen.
Vill du ha ett arbete där du bidrar till en aktiv och meningsfull vardag för andra? Då är utbildningen som Aktiveringspedagog äldre/rehabilitering för dig.
Som aktiveringspedagog arbetar du med att utforma kreativa aktiviteter för personer i behov av stöd. Under utbildningen fördjupar du dina kunskaper om livsvillkoren för äldre och människor i behov av rehabilitering. Du får kunskap om aktivering, kommunikation, träning och stimulans ur ett hälsofrämjande perspektiv. Du lär dig att använda skapande, hantverk, rörelse, natur och kultur som metoder i rehabiliteringsarbete. Under utbildningen fördjupar du även din kunskap om dokumentation och presentation.
Genom att utveckla ditt professionella förhållningssätt kommer du att kunna kvalitetsutveckla och pedagogiskt vägleda vardagsarbete inom exempelvis dagverksamhet, olika typer av bostäder och rehabiliterande verksamheter inom kommun och region.
Snabbfakta
Karriär
Antalet äldre ökar och för att bibehålla dagens nivå av vård och omsorg krävs en omfattande expansion av äldreomsorgen. Det finns därför ett ökat behov av utbildade aktiveringspedagoger som har kunskap inom hälsofrämjande arbete såsom evidensbaserade sociala och fysiska aktiviteter
Efter utbildningen kan du arbeta inom en rad olika yrken så som:
Så ansöker du
Ansökan
Ansökan till utbildningen är öppen 13 februari - 31 maj 2023.
Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du, utöver grundläggande behörighet till yrkeshögskolan, kunskaper som motsvarar betyg E/3/G i följande kurser:
Har du fått kunskaper på annat sätt kan vi även bedöma din reella kompetens.
Du behöver dessutom minst tolv månaders yrkeserfarenhet inom något av följande arbetsområden:
Deltid omräknas till heltid.
Yrkeshögskoleexamen.
Utbildningen till stödpedagog är på helfart och innefattar 40 timmar studietid/vecka. Utbildningen omfattar 2 terminer med 6-10 fysiska sammankomster om 3-5 dagar. Alla fysiska sammankomster är förlagda till Sollefteå och är obligatoriska, närvaron på dessa träffar är en del i betygsgrundandet.
Under utbildningen får du bland annat fördjupa dina kunskaper om olika funktionsnedsättningar samt dess inverkan på vardagslivet och lära dig mer om hälsans betydelse. Utbildningen förbereder dig också för att i din arbetsroll som stödpedagog kunna planera, utforma, utföra och utvärdera ditt arbete på ett kvalitetssäkert sätt.
I utbildningen ingår även lärande i arbete (LIA) som görs ute på en arbetsplats, exempelvis på din hemort.
Efter utbildningen kan du arbeta som stödpedagog inom både offentlig och privat sektor. Andra tänkbara yrkersroller kan till exempel vara omsorgspedagog eller boendestödjare.
För behörighet att antas till utbildningen ställs följande krav på särskilda förkunskaper:
samt minst ett års sammantagen yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.
Yrkeshögskola Behandlingspedagog 440 Yh-poäng
Ansökningsperioden öppnar efter besked om tilldelning i januari 2025
Vill du jobba med att stödja människor i utsatta situationer och ta ansvar för ett bättre liv? Vill du jobba inom socialt arbete, missbruksvård eller kriminalvård? Vill du hjälpa barn och unga att få en bättre skolgång? Vill du stimulera och motivera människor inom socialpsykiatri? Gillar du att jobba med människor i förändringsprocesser av olika slag? Då är yrkeshögskoleutbildningen till behandlingspedagog något för dig.
Vad får du lära dig?
Föreläsarna kommer direkt från arbetslivet, vilket gör att du får lära dig det senaste som gäller inom branschen. Utbildningen ger dig viktiga kunskaper och färdigheter som bygger upp ditt professionella förhållningssätt i din kommande roll som behandlingspedagog.
I utbildningen får du blanda teoretiska studier med praktiska färdigheter för att du snabbt ska kunna komma ut på arbetsmarknaden. Under hela utbildningen har du tillgång till processhandledning där du reflekterar kring skolarbetet samt utvecklas som person under din studiegång.
LIA (Lärande i arbete) är en arbetsplatsförlagd del av utbildningen som pågår vid två tillfällen under tio till tolv veckor. Under LIA-perioderna får du vara ute på arbetsplatser för att få yrkeserfarenhet och prova dina teoretiska kunskaper i praktiken.Campus Hudiksvall har ett brett kontaktnät i branschen och arbetar för att du som studerande ska få en bra LIA-period. Många har hittat sitt framtida arbete via LIA.
Efter utbildningen
Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen. Som behandlingspedagog kan du arbeta med människor i alla åldrar. Du kan jobba inom socialpsykiatri, skola, beroendevård och annat socialt arbete. Det kan exempelvis handla om någon form av beroende- eller psykosocial problematik där någon är i behov av professionell behandling.
Behörighet
Du som via gymnasiestudier har allmän behörighet för eftergymnasiala studier. Även du som inte har fullgjorda gymnasiestudier, men på annat sätt har skaffat dig motsvarande kompetens kan söka.
Du måste ha Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 eller motsvarande språkkunskaper.
Det viktiga är att du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Om din kompetens inte finns dokumenterad har vi möjlighet att validera din reella kompetens.
Kontakt
anna.n3@utb.hudiksvall.se
070-332 22 12