Yrkesutbildningar i Halmstad

YH-utbildningar som erbjuds i Halmstad. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Halmstad gav 10 träffar

IT-säkerhetsutvecklare

EC Utbildning

Satsa på en högaktuell yrkesroll och hjälp företag med IT-säkerhet. Studera till IT-säkerhetsutvecklare.

I dag sker det mesta digitalt och de flesta företag använder sig av datahantering och datalagring på olika sätt. Den snabba digitaliseringen har medfört att många IT-processer idag tyvärr saknar den säkerhet som behövs. Vilket medför att många system och plattformar är enkla mål för intrång och läckor.

Cybersäkerhet är ett högaktuellt område där ny kompetens är väsentlig framåt! Som IT-säkerhetsutvecklare jobbar du med att säkra upp i digitala miljöer. Du arbetar aktivt med riskanalyser och sårbarhetshantering – för att hjälpa företag att förebygga intrång i sina nätverk och moln.

I utbildningen lär du dig hur du identifierar, förhindrar och åtgärdar säkerhetsrisker i system och tjänster. Du får även kompetens i hur nya IT-lösningar implementeras i befintliga system, i enlighet med dagens säkerhetsföreskrifter. Utbildningen erbjuder med andra ord en bred kompetens, som innefattar expertis in om nätverkssäkerhet, molnsäkerhet och datasäkerhet.

Vad blir du efter examen?

Du kan arbeta som:

  • IT-säkerhetskonsult
  • IT-säkerhetstekniker
  • IT-säkerhetssamordnare

Skärpta krav på underlag vid säkerhetsprövning
Den 1 juni 2022 begärde säkerhetspolisen att regeringen – genom tillägg i säkerhetsskyddsförordningen (2021:955) – stärker regleringen om krav på utredning vid säkerhetsprövning och tydliggör att den som prövningen gäller ansvarar för att underlaget är tillräckligt och att brister i utredningen utgör hinder mot godkänd säkerhetsprövning.

 

Vad innebär det?
Företag som jobbar med IT-säkerhet kan klassas som en säkerhetskänslig verksamhet. Därför kan arbetsgivare komma att göra en bakgrundskontroll när du söker LIA eller arbete. De kan bland annat begära ett utdrag från polisens belastningsregister och i vissa fall genomföra säkerhetsprövning. Registret omfattar inte bara domar via domstol utan även mindre, i många fall obetydliga brott, så som fortkörning. Om du har en anmärkning i en sådan kontroll kan du få svårigheter att fullfölja utbildningen och få jobb i branschen. Arbetsgivare kan också komma att göra en koll på medborgarskap. Detta gäller främst dig som har dubbelt medborgarskap. Förslaget lyder: När den som prövas har utländskt medborgarskap eller annan anknytning till utlandet, ska vid bedömningen särskild vikt läggas vid det säkerhetshot mot Sverige som landet ifråga utgör.

Detta gör att du som innehar dubbelt medborgarskap, eller annan anknytning till utlandet kan komma att få problem med att få en LIA-plats samt även att få jobb efter avslutad utbildning.

 
Tips! Utbildningen bedrivs som EC Stream – vilket innebär att du kan studera digitalt oberoende av ort. Du kan med andra ord plugga var du vill via livestreamad undervisning.

Utbildningsstart
2025-03-10
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
2027-02-07
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
425 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2025-03-31
Branscher
Data & IT

Byggprojektör inom BIM

EC Utbildning

Brinner du för konstruktion och vill jobba kreativt med innovativ 3D-teknik? Studera till Byggprojektör inom BIM.

BIM står för Building Information Modelling och avser själva skapandeprocessen av digitala modeller inom bygg- eller anläggningsprojekt. BIM ersätter i allt högre grad traditionella ritningar och handlingar och visas som en digital representation av en byggnad eller anläggning. Där samlas och organiseras all information för en byggnads livscykel och används för många ändamål och av en mängd olika aktörer. Fördelarna med BIM är många, däribland bättre och mer ändamålsenliga produkter, effektivare och mer kvalitativa processer, kortare tid och lägre kostnader. Precis som så många andra branscher är byggbranschen mitt uppe i en digital revolution, vilket medför att BIM nu snabbt börjar användas genom hela byggnadens eller anläggningens livscykel.

Utbildningen syftar till att du ska få de kunskaper och kompetenser du behöver för att kunna arbeta som en BIM projektör med allt från 3D projektering av markmodeller och tomtplanering, till beräkning av schaktvolymer, hållfasthetslära, samt bygg-fastighet och underhållsteknik.

Vad blir du efter examen?

Du kan arbeta som:

  • Byggprojektör inom BIM
  • Modelleringsansvarig
  • BIM-ansvarig
  • BIM-samordnare

 
Tips! Utbildningen bedrivs som EC Stream – vilket innebär att du kan studera digitalt oberoende av ort. Du kan med andra ord plugga var du vill via livestreamad undervisning.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-20
Branscher
Bygg & fastighet
Data & IT
Teknik & tillverkning

Mjukvaruutvecklare inriktning AI

NBI/Handelsakademin

Vill du jobba med programmering och Artificiell Intelligens, AI? Efter utbildningen Mjukvaruutvecklare med AI-kompetens kan du jobba som till exempel utvecklare inom Java, C# eller Python. Eller varför inte som AI-utvecklare eller testare?

En mjukvaruutvecklare skapar och skriver programkod för att instruera datorer och andra digitala enheter att utföra specifika uppgifter. En programmerare måste vara bekant med olika programmeringsspråk, såsom Python, C++, JavaScript, och andra, beroende på det specifika användningsområdet.

I rollen arbetar du även med att genomföra tester för att säkerställa att koden fungerar korrekt och uppfyller kraven. Ytterligare en arbetsuppgift är att skriva och underhålla dokumentation för kod och system för att underlätta för andra att förstå och underhålla koden.  Mjukvaruutvecklare arbetar ofta i team och måste kunna samarbeta med andra utvecklare, designers, och andra intressenter för att säkerställa att projektet når sina mål.

Yrkesroller efter utbildningen

  • C# -utvecklare
  • Python-utvecklare
  • AI-utvecklare
  • Programmerare

Dina möjligheter till jobb
Kina och USA leder utvecklingen inom AI och stora investeringar görs. Sverige har satt en AI-agenda och målet är att samordna och spetsa kompetenserna för att göra AI en faktor i resan mot ett hållbart samhälle. Kunskaper inom programmering med AI-kompetens gör dig väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden. Vill du vara med på den resan?

Läs mer om branschens behov av arbetskraft på nbi-handelsakademin.se.

Värdefull praktik på företag (LiA)
Genom din praktikperiod (14 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se.

Ansökan - såhär går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.

Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.

Studieform och upplägg
Detta är en schemalagd heltidsutbildning med undervisning 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp och kan själv planera din tid. Under lärande i arbete, LiA, följer du de arbetstider som gäller på företaget. Antalet schemalagda dagar kan variera något mellan kurserna.

Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se

Förkunskaper
Gymnasieexamen samt lägst betyg E i Matematik 2/B, Programmering 1/A eller motsvarande kunskaper

Vi erbjuder avgiftsfria förberedande kurser i programmering 1/A för dig som ansöker till oss.

Om du inte har examen och rätt betyg, kan du ändå vara behörig utifrån s.k. reell kompetens. Den kan du ha fått genom t.ex. arbetslivserfarenhet eller annan utbildning.

Kontakta oss gärna, eller läs mer på
www.nbi-handelsakademin.se

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-18
Branscher
Data & IT

Säljare B2B/Account Manager

NBI/Handelsakademin

Som säljare B2B (business-to-business) arbetar du med att sälja produkter eller tjänster till andra företag. Du är ansvarig för att bygga och upprätthålla relationer med nyckelkunder och partners, identifiera nya affärsmöjligheter och se till att kundens behov tillgodoses. Säljare B2B spelar en avgörande roll för att hjälpa företag att öka intäkterna, utöka sin kundbas samt skapa lönsamma affärer.

Det pågår en tydlig förflyttning mot digitalisering och automatisering, vilket förändrar säljlandskapet och gör säljprocesserna mer avancerade. Det blir svårare men samtidigt alltmer viktigt att förstå kundernas affärsprocesser och vad som påverkar den. Smarta tekniska verktyg och t ex online-marknadsföring har blivit en självklar del av säljyrket.

Som säljare B2B är du med i hela processen, från första införsäljningsmöte, beställning, till leverans och uppföljning. En säljare B2B är påläst om kundens behov och förväntningar för att lyckas. Den ekonomiska kompetensen är väsentlig eftersom en säljare B2B hanterar omfattande avtal med betydande belopp. Ekonomisk kompetens är också viktig för att skapa lönsamma affärer för både kund och säljande företag.

Genom utbildningen Säljare B2B får du kunskaper för att förstå både affärer och människor, så att du kan utveckla starka relationer som leder till framgång. Du får också möjlighet att utveckla din egen personliga säljstil och förmåga att driva en affär till avslut.

Detta är en schemalagd heltidsutbildning med undervisning på skolan, och online 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp och kan själv planera din tid. Under lärande i arbete, LiA, följer du de arbetstider som gäller på företaget. Antalet schemalagda dagar kan variera något mellan kurserna.

Genom satellitformatet för Säljare B2B kommer du att delta i lärarledda lektioner varannan vecka på din lokala plats och varannan vecka via direktsänd videolänk från den andra orten.

Behörighet
Gymnasieexamen samt lägst betyg E i svenska 1/A eller svenska som andraspråk 1

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-18
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Satellitort
Halmstad

3D-printingspecialist

Yrkeshögskolan i Halmstad

Additiv tillverkning hittar du idag i flera olika branscher, exempelvis inom fordon, flyg, verkstad, verktygstillverkning, arkitektur och livsmedelsindustri, men även inom medicin och dentalbranschen och många fler.

Efterfrågade yrkesroller är servicetekniker med inriktning additiv tillverkning, med uppgifter som förebyggande underhåll, kalibreringar och reparationer på 3D-skrivarna, samt  konstruktör med inriktning additiv tillverkning med uppgifter som konstruktionsdesign, optimering, materialval samt förberedelser för print.

Utbildningen
Utbildningen ger 200 yh-poäng och är på deltid (75 %), tre terminer med ca. åtta veckors uppehåll under sommaren. Undervisningen är mestadels på distans med lärarledda fysiska träffar vid 8-10 tillfällen.

Vid de fysiska träffarna – som huvudsakligen genomförs i Halmstad men även kommer att ske i Landskrona – består innehållet av såväl lärarledda lektioner som gruppövningar, diskussioner, laborationer och examination av praktiska kursmoment. Mellan träffarna bedriver den studerande självstudier där litteraturstudier varvas med praktiska moment, inlämningsuppgifter och examination.

Under utbildningen får du kompetensen du behöver för att gå från idé till färdig produkt. Från CAD till tillverkning. Du får arbeta med hela 3D-printprocessen samt använda modern teknik och bygga upp kunskap för att förbereda, bereda och utföra 3D-printing samt efterbearbetning. Du får också kunskaper inom produktionsoptimering, 3D-scanning, underhåll och omvärldsbevakning.

Praktik (LIA)
I utbildningen ingår 12 veckors praktik (LIA) i arbetslivet. Du har stor frihet att välja LIA-plats, till exempel på din hemort.

Förkunskaper
Då utbildningen bygger på kunskap inom teknik, tillverkning och industriell produktion är det en god förutsättning för studenten att vara insatt i något av områdena.

Efter utbildningen kan du arbeta som t.ex:

  • 3D-printingspecialist
  • Designer med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Konstruktör med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Operatör, servicetekniker, mekaniker med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Produktionsutvecklare med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Produktutvecklare med specialistkompetens inom 3D-printing
Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Höstterminen 2028
Studietakt
75%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.3 år)
Ansökan öppnar
2025-03-12
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Halmstads kommun)