Yrkesutbildningar i Karlstad

YH-utbildningar som erbjuds i Karlstad. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Karlstad gav 17 träffar

Trafiklärare

Yrkeshögskolan i Karlstad

Utbildningen till Trafiklärare är för dig som har en god pedagogisk och social förmåga och brinner för att utveckla andra. Här får du möjligheten att bidra till säkrare förare i samhället.

Arbetet är flexibelt och du varvar körlektioner med teorilektioner. Branschen står inför en spännande framtid med stor utveckling inom hållbarhet, pedagogik och teknik.

Under din utbildning kommer du att praktisera på en trafikskola i 15 veckor under det som kallas för Lärande i arbete (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

För att bli behörig trafiklärare
Vill du jobba som trafiklärare behöver du ansöka om godkännande hos Transportstyrelsen. För att kunna bli godkänd i en ansökan behöver du bland annat ha körkort, genomgått en trafiklärarutbildning och sedan genomgå Transportstyrelsens lämplighetsprövning.

Samarbete med näringslivet
Utbildningen sker i nära samarbete med näringslivet och har en ledningsgrupp med representanter från olika företag runt om i branschen.

Utbildningsstart
Påbörjad (2023-01-01)
2024-01-15
2025-01-13
2026-01-12
2027-01-11
Utbildningsslut
2024-04-30
2025-07-10
2026-07-09
2027-07-08
2028-06-08
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-01-05
Branscher
Pedagogik

Diagnostekniker inom motorbranschen

Yrkeshögskolan i Karlstad

Gillar du bilar? Den här utbildningen ger dig en snabb och säker väg till kvalificerade jobb inom bilelektronik. Genom både teori och praktik får du lära dig att förstå och felsöka elektroniska system på bilen.

Här får du goda kunskaper för att arbeta med både diagnostik och arbetsledning. Genom att både teoretisk och praktisk undervisning får du lära dig att förstå och felsöka elektroniska system på bilen. Kunskaperna använder du sedan ute på utbildningens samarbetsföretag under din LIA (Lärande i arbete). Utbildningen omfattar 18 praktikveckor.

Se bil och kund som en helhet
Utbildningen ger dig arbetsverktyg för att möta den snabba elektroniska utvecklingen inom bilbranschen. Du får också lära dig engelska facktermer, öva upp dina datorkunskaper och lära dig hur du vårdar dina kundrelationer. Bilservice handlar ju inte bara om att ”meka”,utan det gäller att se bil och kund som en helhet.

Diagnostisering av bilarnas status sker allt mer med hjälp av data från bilens elektroniska system och därför håller felsökning med dator på att bli det vanligaste och det viktigaste verktyget på en bilverkstad.

En fjärdedel av utbildningen sker på företag
Utbildningen sker i nära samarbete med bilbranschen och cirka en fjärdedel av utbildningen sker ute på företag. Du som söker får en kvalificerad högteknologisk utbildning på 60 veckor som på ett företag skulle ta många år. Efter genomgången utbildning kan du bli till exempel servicerådgivare, diagnostekniker, tekniker eller kundmottagare.

Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i följande kurser eller ha motsvarande kunskaper (från och med 2021): Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Matematik 1 och Engelska 5.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-01-17)
Påbörjad (2023-01-01)
2024-01-15
Utbildningsslut
2024-01-12
2024-12-15
2025-12-15
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning

Automationsingenjör inriktning Processteknik

Yrkeshögskolan i Karlstad

Automationsingenjör - inriktning processteknik
400 YH-poäng

Automation är en framtidsbransch av stor betydelse för konkurrenskraften och för de stora frågorna runt resursanvändning, energi och miljö. Utbildningen ligger i gränslandet mellan maskin-, el- och datateknik och är relativt branschoberoende. Det ger dig stora möjligheter till jobb efter examen.

System- och processkunskap
Du får lära dig att arbeta i projekt inom automation och som omfattas av programmering av PLC/DCS-system samt tillhörande konstruktionsarbete och dokumentation. Du får också kunskaper om moderna industridatorsystems uppbyggnad och funktion från givare till överordnat system samt processkunskap inom området massa- och papperstillverkning.

Du får öva på att driftsätta och funktionsprova och programmera olika typer av nätverksbaserade styrsystem. Du lär dig trimma och optimera regulatorer samt grunderna i robotteknik, vi tränar dokumentation i Elprocad och lär oss installera och varvtalsstyra elektriska motorer.

Varva teori och praktik
För att du ska lära dig yrket så bra som möjligt varvas teori och praktik (20 veckor). Praktisk programmering körs bl.a. på en automatiserad produktionslina och vi tränar mät-och reglerteknik av exempelvis temperatur och flöde på miniprocesstationer från Festo.

Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha den grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i någon av följande kurser eller ha motsvarande kunskaper: Fysik 1a, Mekatronik 1 och Ellära 1.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
Påbörjad (2023-08-01)
2024-08-01
Utbildningsslut
2024-06-21
2025-06-20
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning

Byggnadsingenjör Digitalt Byggande – distans

Nackademin

Byggbranschen och inte minst anläggningsdelen har mycket stort efterfrågan av den kompetens som behövs i den digitaliseringsprocess branschen är inne i. En Byggnadsingenjör inom digitalt byggande behöver både bred kunskap inom byggteknik och specialiserade kunskaper inom digitalisering av byggbranschen, BIM-verktyg och projektekonomi och det får du i denna utbildning.

Utbildningen ger dig möjlighet att förstå och förklara byggprocessens alla olika skeden, där du självständigt ska kunna välja arbets- och projektmetodik för att kunna skapa en effektiv produktion. Du får kunskap om byggproduktionen ur ett digitalt, tekniskt-, ekonomiskt-, miljö- och logistikmässigt perspektiv.

I utbildningen byggnadsingenjör inom digitalt byggande behövs både bred kunskap inom byggteknik och specialiserade kunskaper inom digitalisering av byggbranschen vilket du bland annat läser i kurserna BIM-verktyg och samordning, projektekonomi, KMA och juridik.

Detta är en distansutbildning med 6 stycken inplanerade fysiska träffar. Utbildningen är på heltid och det krävs att man lägger ned minst 40 timmar per vecka. De fysiska träffarna genomför du i Stockholm eller Karlstad utifrån vad som är bäst för dig. Varje träff är en heldag och med fokus på muntlig interaktion och redovisningar.

LIA
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Du får värdefulla kontakter och lär känna branschen på ett djupare plan.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som:

  • Digital byggnadsprojektör
  • Arbetsledare
  • Byggnadsingenjör digitalt byggande
  • Entreprenadingenjör
     

Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B)
  • Engelska 6
  • Svenska 2
Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
Påbörjad (2023-08-01)
2024-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Data & IT
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Solna kommun)
Satellitort
Karlstad

Elkraftsingenjör

Teknikhögskolan

Vill du vara med och skapa hållbar energi? Studera till Elkraftsingenjör och få kompetens för att driftsätta, effektivisera, optimera och underhålla elkraftssystem och elanläggningar. Gör karriär som elkraftsingenjör, elkrafttekniker eller drifttekniker inom elkraft.

✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat

Behörighetskrav

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Matematik 2
  • Praktisk ellära eller Fysik 1
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet? Så blir du behörig »

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning