Yrkeshögskoleutbildningar i Luleå

YH-utbildningar som erbjuds i Luleå. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkesutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på Luleå gav 19 träffar

Anläggningsingenjör med BIM- och Hållbarhetskompetens

NBI/Handelsakademin

Vill du få en nyckelroll i planeringen av nya bygg- och infrastrukturprojekt? Med den nya tekniken BIM lär du dig skapa och använda digitala modeller i anläggningsprojekt - en ny teknik som har förändrat byggindustrin. Efter utbildningen kan du jobba som t ex Anläggningsingenjör, Anläggningsprojektledare eller BIM-samordnare.

Som anläggningsingenjör kan du arbeta inom många olika branscher och vara en viktig nyckelperson inom svensk tillväxt. Det handlar om långsiktiga storsatsningar inom kollektivtrafiken, järnvägar och vägar i Sverige. Det är ofta projekt med enorma investeringar vilket innebär ett behov av arbetskraft i flera tekniska branscherna.

Digitaliseringen slår igenom alltmer i anläggnings- och infrastruktursektorn. BIM ersätter i allt högre grad traditionella ritningar och handlingar och gör det möjligt att digitalt visualisera byggnader och anläggningar men även förutsäga kostnader och arbeta mer hållbart och effektivt. Tekniken har revolutionerat anläggningsbranschen under senare år och fortsätter att driva branschens utveckling framåt i snabb takt. Den gröna omställningen mot ett mer klimatsmart byggande kräver också ny kompetens.

Efterfrågan på arbetskraft inom anläggning och infrastruktur är stor och kommer att vara så lång tid framöver. Stora bygg- och infrastrukturprojekt innebär ofta enorma investeringar och medför ett stort behov av kvalificerad arbetskraft i flera branscher. Behovet av utbildade medarbetare med kompetens i den nya, innovativa tekniken BIM och hållbarhet är stort.

Yrket passar dig som vill ha ett varierande, socialt och ansvarsfullt arbete där du kombinerar problemlösning och projektledning samtidigt som du bidrar till samhällsutveckling. Ett intresse för digitala verktyg och hållbarhet är centralt. Som anläggningsingenjör har du möjlighet att vara med och göra bestående förändringar för framtiden!

Yrkesroller efter utbildningen

  • Anläggningsingenjör
  • BIM-samordnare
  • Projektledare
  • Datasamordnare BIM

Dina möjligheter till jobb
Dina möjligheter till jobb är mycket goda. Sverige står inför enorma infrastrukturprojekt i många år framöver och kompetens inom BIM och hållbarhet är väldigt efterfrågat.

Läs mer om branschens behov av arbetskraft på nbi-handelsakademin.se.

Värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (2×12 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se

Ansökan - så här går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.

Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.

Studieform och upplägg
83 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning på dagtid som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget

Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se

Förkunskaper

Gymnasieexamen samt:

- lägst betyg E i engelska 6/B

- betyg E i matematik 2/B

- betyg E i svenska 2/B

Om du inte har examen och rätt betyg, kan du ändå vara behörig utifrån s.k. reell kompetens. Den kan du ha fått genom t.ex. arbetslivserfarenhet eller annan utbildning.

Utbildningens innehåll

  • Introduktion till yrket 10
  • Kommunikation 10
  • Tillämpad matematik 20
  • Mätteknik 20
  • CAD 30
  • Anläggningsteknik 25
  • Anläggningar/Infrastruktur - Teknik & Projektering 25
  • Hållbarhet - Energi, Material och Klimat 20
  • LiA 1 50
  • Projekt & projektledning 15
  • VA – teknik & projektering 20
  • Väg och järnväg – teknik och projektering 25
  • BIM och BIM-teori 50
  • LiA 2 70
  • Examensarbete 25

Hitta mer information och kontakta oss på
www.nbi-handelsakademin.se

Utbildningsstart
2023-08-21
2024-08-20
2025-08-19
Utbildningsslut
2025-06-13
2026-06-12
2027-06-11
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-21
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Data & IT
Studieort
Luleå kommun

Flyg- / helikoptertekniker

Nordiskt FlygTeknik Centrum Luleå - NFTC

Flygtekniker/Helikoptertekniker

Utbildningen passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att ta ansvar. Med denna utbildning får du möjligheten att kliva in i flygbranschen - en internationell högteknologisk bransch där fokus ligger på säkerhet och effektivitet.

Undervisningen är en blandning av både teori och praktik och där du är schemalagd mån-fre ca: 8:15-15:30.

Det första året kommer du ha både teori och praktik, fördelningen är 50/50, de teoretiska delarna har du i klassrummet och de praktiska delarna sker ute i hangaren, där du har tillgång till ett flertal luftfartyg och mängder av extra delar. Du kommer att få arbeta självständigt efter manualer och arbetsordrar, precis som på en riktig flygverkstad. Även om du jobbar självständigt finns det ett flertal instruktörer som hjälper till och det är också de som kontrollerar att allt blivit rätt gjort efter utfört arbete.

I utbildningen ingår även praktik på något av de företag vi samarbetar med.

Som färdigutbildad tekniker är det du som kontrollerar, underhåller och garanterar att luftfartyget är luftvärdigt efter genomförd inspektion eller service. Arbetar du på en mindre verkstad som gör mindre omfattande arbeten kommer du kanske göra allt arbete själv, eller om du jobbar på en större verkstad som utför även större arbeten blir det kanske du som leder arbetet och har en grupp med tekniker och mekaniker under dig. Oavsett vilken typ av flygverkstad du hamnar på, kommer det innebära en utmanande miljö med varierande arbetsuppgifter där ansvar och professionalitet ligger i fokus.

Med ett komplett utbildningsintyg (Certificate of Recognition) från NFTC behöver du endast arbeta 2 år efter avslutade studier med luftfartygsunderhåll innan du kan erhålla ditt certifikat - istället för 3-5 år om du studerar på en skola som inte erbjuder en komplett utbildning.

Utöver utbildning mot helikoptertekniker B1.3 finns även möjlighet att examinera i kurserna:

  • M11 Flygplanlära
  • M17 Propeller
  • M16 Kolvmotor

Vilket ger dig möjligheten att även erhålla certifikat:

  • B1.1 - Flygplan med gasturbinmotor (kräver komplettering av kurs M11 och M17)
  • B1.2 - Flygplan med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M11, M16 samt M17)
  • B1.4 - Helikopter med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M16)

Detta möjliggörs genom NFTCs samarbete med Klippans och Nyköpings flygteknikutbildning.

Behörighet
För att söka in till flygtekniker behövs, förutom grundläggande gymnasiekompetens, minst godkänt betyg i En6, Ma2 och Fy1, (tidigare EnB, MaB och FyA). Du behöver även behärska svenska språket väl.

Om du saknar någon kurs men kan uppvisa betyg som visar att du ändå kan klara utbildningen (exempelvis mycket bra gymnasiebetyg), så kan du bli antagen. I vissa fall kan vi även ta in sökande som på något sätt kan uppvisa andra motsvarande kunskaper.

Ansökan gör du via vår hemsida >>

Boende för sökande
Som elev vid Nordiskt Flygteknikcenter har du förtur till SBS:s studentbostäder på Klintvägen. Du kommer att ha din bostad nära andra elever vid NFTC. Läs mer om hur du söker boende här >>.

Förtur till boende gäller till och med två veckor efter första antagningsbeskedet. Därefter går det fortfarande bra att söka våra bostäder men då gäller ej förtur.

Vi samarbetar med ett antal olika flygföretag över hela landet och genomför kurser och utbildning till både civila flygbolag och försvarsmakten enligt gällande regelverk. 

Vid frågor maila oss på info@nftc.se.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-23)
Påbörjad (2022-08-22)
2023-08-10
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
2025-07-10
2026-07-09
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-06-06
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster
Studieort
Luleå kommun

Byggnadsingenjör digitalt byggande

NBI/Handelsakademin

Nyhet! Genom vårt samarbete med Lapplands Lärcentra kan vi nu erbjuda utbildningen även i Gällivare. Du deltar i undervisningen via direktsänd videolänk med Luleå från ett klassrum i Gällivare. Du bör även planera för en fysisk träff i Luleå någon gång per termin.

Vill du spela en nyckelroll för att bygga framtidens hållbara samhälle? Utbildningen Byggnadsingenjör digitalt byggande ger dig kompetens att arbeta som byggnadsingenjör, digital byggnadsprojektör, BIM- och 3D/CAD-samordnare eller projektledare inom byggbranschen.

Hur vi bygger blir allt viktigare för att kunna skapa ett hållbart samhälle. Samtidigt pågår en digitalisering inom byggbranschen och kompetens inom digitalt byggande efterfrågas allt mer.

Som byggnadsingenjör medverkar du i byggprocessens olika delar, från idéutveckling till färdigställande och underhåll. Det innebär att du som utbildad byggnadsingenjör har möjlighet att arbeta inom de flesta av byggbranschens områden, t ex husbyggnadsteknik, installation- och klimatanläggningar i fastigheter, vägar, broar samt vatten- och avloppsteknik.

Förmågan att identifiera och lösa problem och att använda olika IT-verktyg är några egenskaper som du har nytta av i arbetet som byggnadsingenjör. Du arbetar med att till exempel projektera, konstruera, producera och förvalta, oftast i samverkan med arkitekter, tekniska konsulter, entreprenörer och myndigheter.

Yrkesroller efter utbildningen

  • Byggnadsingenjör
  • Digital byggnadsprojektör
  • Projektledare byggnad
  • BIM- och 3D/CAD-samordnare

Dina möjligheter till jobb
Dina chanser att få jobb är goda. Det görs flera stora infrastruktursatsningar i Västsverige och Sverige i stort under kommande år och behovet av utbildade ingenjörer med BIM-kompetens ökar.

Läs mer om branschens behov av arbetskraft på nbi-handelsakademin.se.

Värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (2×12 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se

Ansökan - så här går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.

Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.

Studieform och upplägg
83 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning på dagtid som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget

Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se

Förkunskaper

Gymnasieexamen samt

- Lägst betyg E i svenska 2, E i Matematik 2/B samt E i engelska 6/B.


Om du inte har examen och rätt betyg, kan du ändå vara behörig utifrån s.k. reell kompetens. Den kan du ha fått genom t.ex. arbetslivserfarenhet eller annan utbildning.

Utbildningens innehåll

  • Byggteknik 30
  • BIM A 25
  • Byggkonstruktion 40
  • BIM B 25
  • BIM Metodik 25
  • Prissätt din design 25
  • LiA 1 40
  • Installationsteknik 20
  • Bygg- & förvaltningsprocessen 20
  • Entreprenad juridik 20
  • Projektledning & kommunikation 25
  • Hållbart byggande 60
  • LiA 2 80

Kontakta oss gärna, eller läs mer på 
www.nbi-handelsakademin.se

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-23)
Påbörjad (2022-08-22)
2023-08-21
2024-08-01
Utbildningsslut
2023-06-22
2024-06-22
2025-06-30
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-21
Branscher
Bygg & fastighet
Data & IT
Studieort
Luleå kommun
Satellitort
Gällivare

Digital Marketing Specialist

IHM Business School

Digital Marketing Specialist ger dig aktuell kunskap och rätt verktyg för att starta din marknadsföringskarriär inom digitala medier.

Digital Marketing Specialist är yrkesrollen för dig som är intresserad av att ha övergripande kompetens inom digital marknadsföring. En digital marketing specialist har förmågan att se hela kedjan i det digitala marknadsföringsarbetet och kan peka ut vilka delar som fungerar väl, vilka delar som behöver stöd och vilka verktyg och metoder som är applicerbara i de enskilda fallen. 

Utbildningen ger dig eftertraktad kompetens för en karriär som marknadsföringspecialist inom digitala medier. Här utvecklar du både strategiska och operativa färdigheter inom sökmotormarknadsföring, sociala medier, videonätverk, digital annonsering och marknadsföring i andra digitala medier.

Efter utbildningen kan du arbeta inom exempelvis:

  • Digital Marketing Specialist
  • Digital Specialist
  • Digital marknadsförare
  • Marknadsföringskonsult
  • Campaign Manager
  • Media Planner
Utbildningsstart
2023-08-21
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-02
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Data & IT
Studieort
Luleå kommun

Digital redovisningsekonom/konsult med löneadministration

NBI/Handelsakademin

Vill du jobba med bokföring och ekonomisk redovisning? Utbildningen till Redovisningsekonom med löneadministration dig kompetens i rollen som t ex redovisningsekonom, ekonomiassistent eller löneadministratör.

Utbildningen Redovisningsekonom med löneadministration vänder sig till dig som trivs med att arbeta i en miljö med stor och varierande kontaktyta, både inom och utanför verksamheten. Det passar dig som är strukturerad och noggrann samt har förmågan att se saker ur olika perspektiv.

En redovisningsekonom arbetar med bokföring och ekonomisk redovisning i företag eller andra typer av verksamheter. Ditt ansvar är att att se till att arbetsgivaravgifter, skatter och moms redovisas korrekt och betalas i rätt tid. Du kommer också att hantera alla in- och utbetalningar samt delta i arbetet med bokslut och årsredovisning.

Ibland deltar redovisningsekonomen i budgetarbetet och gör beräkningar av hur stora intäkter och utgifter för en viss tidsperiod bör vara för att nå lönsamhetsmålen.

Yrkesroller efter utbildningen 

  • Redovisningsekonom
  • Redovisningskonsult, bokföring, fakturering
  • Redovisningskonsult, bokslut, deklaration
  • Redovisningsassistent
  • Ekonomiassistent

Dina möjligheter till jobb
Dina chanser att få jobb är goda. Det görs flera stora infrastruktursatsningar i Västsverige och Sverige i stort under kommande år och behovet av utbildade ingenjörer med BIM-kompetens ökar.

Läs mer om branschens behov av arbetskraft på nbi-handelsakademin.se.

Värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (10 + 12 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.

Läs mer om våra partnerföretag på nbi-handelsakademin.se.

Ansökan - såhär går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.

Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.

Studieform och upplägg
85 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning på dagtid som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget

Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se

Förkunskaper

Gymnasieexamen samt:

- Lägst betyg E i Engelska 6

- Lägst betyg E i Matematik 2

- Lägst betyg E i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2.

Om du inte har examen och rätt betyg, kan du ändå vara behörig utifrån s.k. reell kompetens. Den kan du ha fått genom t.ex. arbetslivserfarenhet eller annan utbildning.

Utbildningens innehåll

  • IT & Affärsstöd 30
  • Grundläggande företagsekonomi 25
  • Redovisning 1, 2 och 3 à 20p 60
  • Ekonomistyrning 20
  • Handelsrätt 50
  • Löneadministration 30
  • LiA 1 50
  • Beskattningsrätt 60
  • LiA 2 70
  • Examensarbete 20
  • Konsultrollen10

Kontakta oss gärna, eller läs mer på
www.nbi-handelsakademin.se

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-23)
Påbörjad (2022-08-22)
2023-08-21
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
2025-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
425 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-21
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Juridik
Studieort
Luleå kommun