Lokförare Mjölby
Lokföraren kan köra olika typer av tåg, med passagerare eller gods och ibland ingår även växlingsarbete med radiostyrda lok i arbetsuppgifterna. Läs mer på framtid.se
Lokföraren kan köra olika typer av tåg, med passagerare eller gods och ibland ingår även växlingsarbete med radiostyrda lok i arbetsuppgifterna. Läs mer på framtid.se
Att vara flygtekniker handlar i grunden om att skapa trygghet för andra människor. Flygtekniker arbetar i underhållsorganisationer och utför bland annat reparationer och tillsyn på flygfarkoster.
Som flygtekniker har du ett stort ansvar och många personer litar på att ditt arbete utförs korrekt, kraven på säkerhet och kvalitet är höga. Att kunna inhämta information ur manualer och tillgodogöra sig ny teknik både på svenska och engelska är något yrkesrollen kräver. En flygtekniker verkar både självständigt och i samarbete med andra. Vanliga arbetsuppgifter är: underhåll av flygfarkoster, struktur och kompositarbeten, planering och beredning av underhåll.
Utbildningen regleras delvis av EU:s lagstiftning inom det europeiska regelverket PART. Det innebär att du efter genomförd godkänd utbildning och mellan två och fem års praktik kan erhålla en PART-certifiering som är godkänd i hela Europa.
De teoretiska examinationerna genomförs av studenterna på en av regelverket avsatt tid och består av flervalsfrågor och i förekommande fall essäfrågor, även praktiska examinationer genomförs.
Utöver grundläggande behörighet för yrkeshögskola ska du ha godkänt betyg eller över i kurserna:
• Engelska 6/B, 100 poäng
• Matematik 2/B, 100 poäng
• Svenska 2/B eller Svenska som andraspråk 2, 100 poäng
• Fysik A alt 1a1 alt 1a eller naturkunskap.
• eller motsvarande kunskaper från t.ex. äldre gymnasiekurser eller arbetslivserfarenhet.
Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via fri prövning. Då tar vi hänsyn till din reella kompetens.
Ansökan till utbildningen Flygtekniker görs via Östsvenska Yrkeshögskolan.
Kontaktperson
Henrik Lilliesköld
0722-40 08 90
Som arbetsmiljöingenjör kan du jobba i många olika branscher och företag. Stora företag står idag inför en akut efterfrågan på kompetens inom arbetsmiljöfrågor. Vi utbildar dig för utförande och analys av olika typer av mätningar, maskinsäkerhet, riskbedömningar och bygg- och anläggningssäkerhet.
Vår utbildning sträcker sig bortom enbart praktiskt kunnande och omfattar även strategisk arbetsmiljökunskap, vilket är avgörande för att möta de komplexa utmaningarna inom området.
En arbetsmiljöingenjör arbetar med allt som rör arbetsmiljö, från kemiska hälsorisker till riskanalyser, personlig skyddsutrustning och olycksfallsutredningar. Arbetsmiljöingenjörer kan även arbeta med processäkerhet inom industrin där riskerna även kan få konsekvenser för omgivningen.
Utbildningen
I utbildningen ingår även kurser i arbetsledning och hållbarhetsarbete. Vår utbildning kombinerar teori och praktik där du får lära dig hur arbetsplatsolyckor och arbetsrelaterad ohälsa kan förebyggas inom såväl industrin som inom bygg/anläggning. Du utbildas i att implementera, genomföra och följa upp ledningssystem för arbetsmiljöarbete.
Under LIA-praktiken får du arbeta tillsammans med en handledare på ett företag. Du får då använda dina kunskaper i en verklig arbetsmiljö och dessutom bygga upp ett nätverk med möjliga arbetsgivare. LIA-perioden omfattar totalt 26 veckor.
Du studerar två år på heltid och det ger dig en yrkeshögskoleexamen, 400 yh-poäng. Undervisningen sker på plats i Norrköping med inslag på Teams. Vi har som mål att koncetrera undervisningen till 2,5 dagar i veckan. Den övriga tiden studerar du på egen hand och jobbar med bl.a. inlämningsuppgifter, grupparbeten och läser kurslitteratur. Utbildningen berättigar till studiemedel och omställningsstudiestöd.
Efter din utbildning kan du arbeta som exempelvis:
Behörighet
Godkänd gymnasieexamen eller motsvarande.