Samordnare KMA - Kvalitet, Miljö & Arbetsmiljö

Som KMA-samordnare är du ansvarig för att implementera och övervaka system och processer så att det stämmer överens med rådande kvalitetsstandarder, miljölagar och arbetsmiljökrav.  Läs mer på Framtid.se  om olika yrken, bland annat om KMA-samordnare

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Mätningstekniker

East Sweden Business School, ESBS

Som mättekniker har du en viktig och ansvarsfull roll i byggprocessen. Du utför mätningar i många olika sammanhang. Inmätning, utsättning, terrängmodeller vid byggnation av broar, vägar och andra mark- och anläggningsjobb.

Mätningsteknikern använder tekniska instrument såsom totalstation och GPS och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Arbetet är varierande och mycket självständigt och kräver förstås noggrannhet så att saker och ting blir rätt placerat. Arbetet är självständigt och det ställer krav på kommunikativ förmåga. I arbetet ingår det atta sammanställa, analysera och presentera information.

Efter avslutad utbildning har du kunskaper om mätteknikerns roll i samhällsbyggnadsprocessen, hur mätdata fångas och används i byggande och projektering. Du kommer att ha kunskaper om olika säkerhets- och skyddsföreskrifter som tillämpas inom yrkesområdet. Du har färdigheter i att självständigt kunna använda moderna geodetiska instrument och att kunna bedöma vilken typ av mätning som är lämplig. Du får kompetenser för att kunna sammanställa, analysera och presentera information. 

I utbildningen ingår 24 veckors praktik. Vi har som mål att koncentrera undervisningen till 2,5 dagar i veckan. Undervisningen sker på plats i Norrköping med inslag på Teams. Utbildningen berättigar till studiemedel.

Som Mätningstekniker kan du arbeta inom flera olika områden, bl.a:

  • bygg- och anläggningsföretag
  • mätningsföretag
  • lantmäteriet
  • kommunernas stadsbyggnadskontor
  • tekniska förvaltningar
  • konsultföretag

Behörighet till utbildningen
Godkänd gymnasieexamen eller motsvarande

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-06-08
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning

Byggledare - bygg och anläggning

East Sweden Business School, ESBS

Vill du vara ”spindeln i nätet”, ta ansvar och lösa problem?
Utbilda dig i så fall till byggledare, arbetsmarknaden ser ljus ut.

Regionens tillväxt är stark och det kommer att byggas mycket under ett antal år. Infrastrukturprojekt som Ostlänken kommer att föra med sig om- och nybyggnadsprojekt som bidrar till ökad efterfrågan på personal med byggledarkompetens. Bara här i Norrköping planeras 15000 st nya bostäder fram till 2035. Dessutom väntar flera spännande samhällsbyggnadsprojekt i regionen.

Att arbeta som byggledare är en ansvarsfull uppgift och du kommer att kunna ha det övergripande ansvaret för planering, produktion och uppföljning samtidigt som du kan komma att ha personalansvar. Du kan exempelvis arbeta som byggledare på entreprenörsidan men även som t ex projekt-/byggledare på ett konsultföretag, fastighetsbolag eller inom en kommun/myndighet. Oavsett var du hamnar så kommer du säkert att kunna jobba med projektledning och då ha ansvar för tidsplan, budget och kvalitet.

För att lyckas i yrkesrollen behöver du tycka om att arbeta tillsammans med andra, ha naturliga ledaregenskaper och gilla att lösa problem.

Efter din utbildning kan du arbeta som exempelvis:

  • Arbetsledare
  • Byggledare
  • Byggprojektledare
  • Konsult, bygg och anläggning
  • Produktionsingenjör
  • Projektledare, bygg och anläggning

Särskild behörighet
Lägst betyget E/G/3 i följande kurser

  • Bygg och anläggning 1, 200p
  • Bygg och anläggning 2, 200p

Eller motsvarande kunskaper genom annan svensk eller utländsk utbildning eller yrkeserfarenhet.

I utbildningen ingår 24 veckors praktik. Utbildningen är framtagen i samarbete med det anställande näringslivet som på olika sätt engagerar sig kring utbildningen, bl.a. vad gäller kursinnehåll och LIA (lärande i arbete). Undervisningen sker på plats i Norrköping med vissa inslag på Teams.

 

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-06-08
Branscher
Bygg & fastighet
Ekonomi, admin, sälj
Teknik & tillverkning

Entreprenadingenjör

East Sweden Business School, ESBS

Passar dig som gillar att planera, samordna och som tycker om sociala relationer. Drivkraft och affärssinne är dina personliga egenskaper.

En entreprenadingenjör har en nyckelroll i byggprocessen. Du arbetar ofta nära ledande personal som t ex platschefen och är ett stöd kring planering, inköp, ekonomi och uppföljning i bygg- eller anläggningsprojekt. I rollen möter du många andra människor och det ställer krav på samarbete och förmåga till kommunikation.

Som entreprenadingenjör sitter du ofta med på bygg- och ekonomimöten. Som entreprenadingenjör behöver du ha kunskaper om bygg- och anläggningsprocesser, entreprenadjuridik, kalkyl- och produktionsplanering, logistik samt projektekonomi. Du behöver kunna använda digitala verktyg i olika skeden av projekt och även kunna värdera och välja material och metoder utifrån miljöhänsyn. Du upprättar planeringsunderlag, anbuds-och produktionskalkyler, jobbar med inköp och med att skriva avtal. Du sammanställer prognoser och kostnadskalkyler.

I utbildningen ingår 26 veckors praktik. Vi har som mål att koncentrera undervisningen till 2,5 dagar i veckan. Undervisningen sker på plats i Norrköping med inslag på Teams. Utbildningen berättigar till studiemedel. Utbildningen är framtagen i samarbete med det anställande näringslivet som på olika sätt engagerar sig kring utbildning, bl.a. vad gäller kursinnehåll och LIA.

Exempel på yrkesroller efter din utbildning:

  • Entreprenadingenjör
  • Anbudsingenjör
  • Inköpare av bygg och anläggningstjänster
  • Byggnadsingenjör – inköp och kalkyl
  • Kalkylator, bygg och anläggning
  • Projektingenjör

Särskilda förkunskaper
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Matematik 2, 100p
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p

Eller motsvarande kunskaper från, t ex äldre gymnasiekurser eller arbetslivserfarenhet. Preparandkurser godtas normalt inte.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-06-08
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning

Arbetsmiljöingenjör - inriktning bygg/anläggning och industri

East Sweden Business School, ESBS

Som arbetsmiljöingenjör kan du jobba i många olika branscher och företag. Stora företag står idag inför en akut efterfrågan på kompetens inom arbetsmiljöfrågor. Vi utbildar dig för utförande och analys av olika typer av mätningar, maskinsäkerhet, riskbedömningar och bygg- och anläggningssäkerhet.

Vår utbildning sträcker sig bortom enbart praktiskt kunnande och omfattar även strategisk arbetsmiljökunskap, vilket är avgörande för att möta de komplexa utmaningarna inom området.

En arbetsmiljöingenjör arbetar med allt som rör arbetsmiljö, från kemiska hälsorisker till riskanalyser, personlig skyddsutrustning och olycksfallsutredningar. Arbetsmiljöingenjörer kan även arbeta med processäkerhet inom industrin där riskerna även kan få konsekvenser för omgivningen.

Utbildningen
I utbildningen ingår även kurser i arbetsledning och hållbarhetsarbete. Vår utbildning kombinerar teori och praktik där du får lära dig hur arbetsplatsolyckor och arbetsrelaterad ohälsa kan förebyggas inom såväl industrin som inom bygg/anläggning. Du utbildas i att implementera, genomföra och följa upp ledningssystem för arbetsmiljöarbete.

Under LIA-praktiken får du arbeta tillsammans med en handledare på ett företag. Du får då använda dina kunskaper i en verklig arbetsmiljö och dessutom bygga upp ett nätverk med möjliga arbetsgivare. LIA-perioden omfattar totalt 26 veckor.

Du studerar två år på heltid och det ger dig en yrkeshögskoleexamen, 400 yh-poäng. Undervisningen sker på plats i Norrköping med inslag på Teams. Vi har som mål att koncetrera undervisningen till 2,5 dagar i veckan. Den övriga tiden studerar du på egen hand och jobbar med bl.a. inlämningsuppgifter, grupparbeten och läser kurslitteratur. Utbildningen berättigar till studiemedel och omställningsstudiestöd.

Efter din utbildning kan du arbeta som exempelvis:

  • Arbetsmiljökonsult
  • Arbetsmiljösamordnare
  • Arbetsmiljöspecialist
  • KMA-samordnare
  • Skyddsingenjör

Behörighet
Godkänd gymnasieexamen eller motsvarande.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-06-08
Branscher
Säkerhetstjänster
Bygg & fastighet

Markexploatering och fördjupad entreprenadjuridik

East Sweden Business School, ESBS

Markexploatering och entreprenadjuridik hjälper till att minimera potentiella juridiska och tekniska risker. Genom att kombinera dessa två kurser får du en bredare och mer mångsidig kompetensuppsättning som kan tillämpas i olika faser av samhällsbyggnadsprojekt. Det möjliggör också för dig att bli en proaktiv och strategisk beslutsfattare med en fördjupad förståelse för både tekniska och juridiska aspekter av dina arbetsområden.

I kursen kommer du att få djupgående kunskaper inom entreprenadjuridik för direkt tillämpning i bygg-, projekt-och arbetsledarroller. Ett särskilt fokusområde är besiktning och besiktningsjuridik som ger en fördjupad förståelse av besiktningens genomförande och rättsverkan.

Utbildningen ges via online-föreläsningarna på Teams, antingen live eller i inspelad form. Föreläsningar hålls cirka 2 timmar per vecka.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
40 YH-poäng (ca. 0.4 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-01-20
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Norrköpings kommun)