Barnspecialiserad undersköterska
Utbildningen till Barnspecialiserad undersköterska är för dig som är utbildad undersköterska och har minst ett års arbetslivserfarenhet inom vård och omsorg.
Efter din utbildning kan du arbeta med barn inom barnsjukvård eller neonatalvård. I arbetet stödjer du barn, anhöriga och närstående.
Lärande i arbete
Under utbildningen kommer du att praktisera på en arbetsplats inom branschen i 6 veckor (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv. LIA:n kan göras på exempelvis korttidsboende, barnavdelning, neonantalvård, särskola eller som personlig assistent.
Du bör själv vara aktiv i sökandet av LIA, men du får också tips och hjälp till kontakter. Vi garanterar att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. Det är viktigt att LIA-platsen är godkänd av utbildningsledaren och att den kan erbjuda relevanta arbetsuppgifter.
Distansutbildning
Att studera på distans kräver en hel del självdisciplin och du ska tycka om att ta mycket eget ansvar. Du ansvarar själv för din studietid och för att hålla dig uppdaterad på schemat. Kraven under en distansutbildning är lika höga som under en vanlig platsbunden utbildning.
Utbildningen har åtta obligatoriska träffar i Karlstad under året, vilka varar i två till tre dagar. Träffarna innehåller olika föreläsningar, seminarier, provtillfällen och grupparbeten. Dagarna kan bli ganska intensiva så om du bor långt från Karlstad kan det vara nödvändigt att boka rum för övernattning.
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha följande:
- En gymnasieexamen från vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande.
- Relevant yrkeserfarenhet inom vård och omsorg motsvarande minst ett års heltidsarbete, inom de senaste 5 åren
- Godkända betyg (E/G) i följande eller motsvarande kurser från vård- och omsorgsprogrammet:
- Engelska 5
- Etik och människans livsvillkor, 100 p
- Medicin 1, 150 p
- Psykologi 1, 50 p
- Specialpedagogik 1, 100 p
- Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
- Vård- och omsorgsarbete 1, 200 p
- Vård- och omsorgsarbete 2, 150 p
Du måste också styrka att du har arbetslivserfarenhet genom ett tjänstgöringsintyg. I tjänstgöringsintyget ska följande ingå:
- Start- och slutdatum. Om det är en pågående anställning ska detta framgå.
- Tjänstens omfattning (hel- eller deltid).
- Befattningen/inriktningen på din tjänst.
Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare. Det räcker inte att skicka in ett anställningsavtal.