Transporttjänster
I dagens samhälle är behovet av transporter mycket viktigt. Både människor och varor skall transporteras till olika platser och detta sker dygnet runt, alla dagar på året. Transporter sker med lastbil, tåg, båt och flyg. Transportarbete är ofta ett kvalificerat arbete där datorisering och utvecklingen av nya informations- och kommunikationssystem sker hela tiden. Arbetsområdet sysselsätter många människor och behovet av transporter kommer sannolikt att bli större i takt med ökad befolkning och behov att förflytta varor över hela jorden.
El, mekanik och eget ansvar. Vill du arbeta på fältet i ett fritt och omväxlande yrke där teknisk kunskap varvas med mycket kundkontakt? Bli en problemlösare i ett praktiskt arbete där den ena dagen inte är den andra lik.
Problemlösning och flexibilitet
Som hisstekniker är du ute mycket på fältet, i din egen servicebil, och du installerar, moderniserar och reparerar hissar och rulltrappor. Du får mycket eget ansvar och kan i stor mån planera ditt arbete själv. På utbildningen får du lära dig att arbeta med tekniska produkter, datorer och med el och hydraulik. Du lär dig om säkerhet och miljö, men också om kvalitet och kundvård. Arbetet som hisstekniker är ett praktiskt och omväxlande arbete
Stort behov
Branschen är i stort behov av utbildade hisstekniker med modern kompetens. Det ökande bostadsbyggandet gör att det behövs många hisstekniker som arbetar med nyinstallation av hissar, men även med upprustning och modernisering av äldre hissar. Dessutom kommer nyrekrytering att behövas eftersom många hisstekniker slutar på grund av ålderspension. Branschen är i stort behov av utbildade hisstekniker med modern kompetens som snabbt kan komma in i jobbet.
Riktigt hisschakt i utbildningen
Xenter har investerat i ett hiss-labb och ett hisschakt på skolan. Där får du under utbildningen bygga en hiss och arbeta praktiskt även på skoltid. Du får prova dina kunskaper direkt och lär dig omedelbart hur mekaniken fungerar. Under en tredjedel av utbildningen är du ute på LIA-praktik (lärande i arbete). Det är då du får erfarenhet i branschen, får använda dig av det du lärt dig och träffar företag som har stora behov av att rekrytera hisstekniker.
Praktiskt arbete
Hisstekniker är både ett tekniskt och ett socialt yrke. Som hisstekniker krävs både att snabbt kunna hitta det tekniska problemet, men också samtidigt kunna kommunicera med hyresgäster, fastighetsägare och kollegor. Gillar du ett praktiskt arbete, är självgående och är en kreativ problemlösare? Vill du arbeta i ett yrke som är fritt och med mycket ansvar? Ja, då passar utbildningen hisstekniker dig. I utbildningen ingår även praktik, LIA på valfri ort, 13 veckor.
Efter utbildningen har du kompetenser för att:
Utbildningen drivs i samarbete med Hissförbundet
Som bantekniker arbetar du med underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av järnvägsspår. Arbetet kan ske både i tunnelbanor, på spårväg och på järnväg. I arbetet ingår även att byta ut komponenter som blivit slitna och kontrollera att all teknik fungerar som den ska.
Dagens tågtrafik med trängsel på spåren, höga hastigheter och tunga laster ställer höga krav på spårets uppbyggnad och funktion och som bantekniker är du en del av det viktiga arbetet att förbättra järnvägsspåren och säkerställa att tågen kommer fram i tid.
Arbetet genomförs utifrån när trafiken på spåren kan stängas av vilket kan innebära nattarbete och arbete under tidspress.
Du jobbar ofta i arbetslag och tillsammans med andra yrkesgrupper inom järnväg. Arbetet sker oftast utomhus i nästan alla väder. Periodvis måste du vara beredd på att arbeta utanför hemorten.
Att vara bantekniker inom järnvägen är mycket varierande, spännande och roligt. Men även ett socialt arbete eftersom man oftast arbetar i nära samarbete tillsammans med andra tekniker.
Behörighet:
Grundläggande behörighet
Övriga behörighetskrav
Du ska genomföra en syn och hörselundersökning med godkänt resultat för att vara lämplig för yrkesrollen och fylla i en hälsodeklarationsblankett.
Kontakt
Jonas Karlsson
Vill du ha en arbetsplats med utsikt över hela Sverige?
Järnvägen har stort behov av utbildade lokförare. För dig som nyutbildad är chansen till arbete efter avslutad utbildning mycket goda!
Utbildningen varvar teori med tre praktikperioder.
Arbetsuppgifter
I dina huvudsakliga arbetsuppgifter, utöver att framföra våra tåg säkert och miljöriktigt, ingår klargöring av fordon, växlingsarbete, säkerhetssyning, iordningställande av fordon och bromsprovning.
Under färdens gång har du kontakt med tågpersonalen och gör högtalarutrop för att hålla våra resenärer uppdaterade om trafikläget.
Trivs du i en mix av kundkontakt och ensamarbete, är stresstålig och vill bidra till framtidens hållbara resande? Då är lokföraryrket något för dig.
Jobba som lokförare
Jobbet som lokförare är en spännande kombination av teknik och människor. Arbetsuppgifterna varierar och yrket kräver ett stort säkerhetstänk, god samarbetsförmåga, hög simultankapacitet och förmåga att kunna fatta snabba, självständiga och kloka beslut.
Utbilda dig till lokförare
Hos oss går du en ettårig yrkeshögskoleutbildning med utbildare som själva arbetat som lokförare. Utbildningen är förlagd på två studieperioder med ett sommarlov mitt i. Teori varvas med många praktiska moment i vår unika järnvägsanläggning i Ängelholm, där du tidigt får prova på att manövrera ett lok. På Trafikverksskolan i Ängelholm har du också tillgång till alla andra av järnvägens delar såsom bangård med spår, järnvägsfordon och järnvägsmuseum.
Särskilda behörighetskrav
För att bli antagen till lokförarutbildningen ska du som söker ha:
Gymnasiebetyg i ett modernt språk med lägst betyg E, bedöms av Transportstyrelsen som likvärdig kravet på engelska 5 med lägst betyg E.
För att uppfylla lagens förbehåll på fysisk och psykisk lämplighet krävs att du som ansöker uppfyller hälsokraven i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:61). Din psykologiska lämplighet kommer att bedömas av psykologer med tillstånd av Transportstyrelsen som en del av antagningsprocessen. Observera att du som sökande själv måste betala en del av avgiften för att genomföra bedömningen, närmare bestämt 1 500 kronor. Läs mer om detta på ansökningsinstruktionen i ansökningsformuläret.
Bedömningen görs sedan i två delar:
Har du redan ett yrkespsykologiskt utlåtande som är högst fem år gammalt behöver du inte genomgå en ny bedömning.
Läs mer om utbildningen och yrket på vår hemsia!
En kompetensutvecklande utbildning Drönarpilot - Projektering och Kalkylering (Inriktning Geodetisk mätning) är avsedd för yrkesverksamma eller för de personer som tidigare har arbetat eller har praktiserat inom geodetisk mätning och önskar utöka sin anställningsbarhet.
Förkunskaper krävs i form av minst 1-års yrkeserfarenhet inom geodetisk mätning.
Vår utbildning till drönarpilot ger dig den kunskap och de färdigheter som krävs för att behärska flygning av drönare och använda denna avancerade teknik inom områden som geodesisk mätning, lantbruk, infrastrukturinspektion, industriverksamhet och mycket mer.
Studierna
Kursen är på 6 veckor och på heltid, dock flexibla tider som går utmärkt att kombinera med jobb. Du studerar en dag i veckan på vår skola i Göteborg. Därutöver är det självstudier.
Alla våra YH-kurser är kostnadsfria och CSN-berättigade.