Transporttjänster
I dagens samhälle är behovet av transporter mycket viktigt. Både människor och varor skall transporteras till olika platser och detta sker dygnet runt, alla dagar på året. Transporter sker med lastbil, tåg, båt och flyg. Transportarbete är ofta ett kvalificerat arbete där datorisering och utvecklingen av nya informations- och kommunikationssystem sker hela tiden. Arbetsområdet sysselsätter många människor och behovet av transporter kommer sannolikt att bli större i takt med ökad befolkning och behov att förflytta varor över hela jorden.
Som affärslogistiker arbetar du med att planera, organisera och effektivisera logistiken hos företag och organisationer. Du genomför inköp, försäljning, förhandlingar, transporter och skeppning av varor till och från utlandet. Med denna utbildning får du kompetens att göra detta med ett miljövänligt förhållningssätt.
Logistik- och transportbranschen har blivit allt mer komplex med utmaningar vad gäller hållbara logistiklösningar samt miljövänliga och kostnadseffektiva transporter. En ökad e-handel och produktion gör logistiker till en allt viktigare yrkesgrupp.
Branschen är i behov av medarbetare som har kompetens att med digitala lösningar planera för ny logistik så klimatsmart som möjligt.
Yrket passar dig som är bra på att förstå helheten och flöden samt är kommunikativ och kundorienterad.
Ansökan är öppen mellan 1 juni till 30 september 2023.
Utbildningen till lokförare omfattar ett års heltidsstudier. Under 220 dagar läser du teoretiska kurser, utför praktiska övningar och gör LIA (Lärande i arbete) hos någon av våra företagspartners i branschen. Under utbildningens gång kommer du också skriva ett examensarbete.
Efter examen har du kompetensen att framföra tåg under överinseende av en erfaren förare och är anställningsbar hos ett av branschens järnvägsföretag där du får en kompletterande utbildning på just det fordon du kommer köra i tjänsten. Utbildningen ger dig de kunskaper, färdigheter och kompetenser du behöver för din framtida anställning som lokförare.
Följande kurser ingår i lokförarutbildningen:
På vår övningsanläggning i Ängelholm har du som studerande tillgång till en unik studiemiljö med bangård, spår, järnvägsfordon och Järnvägens museum. Kunniga och erfarna lärare som arbetat inom de olika infrastrukturområdena kommer att vägleda dig på banan mot ditt drömyrke.
Utbildningen bedrivs ofta i mindre grupper, exempelvis under färdighetsträningen i våra tågsimulatorer.
Under tre LIA-perioder praktiserar du hos olika järnvägsföretag där du följer en lokförares vanliga arbetsschema. Eftersom järnvägsföretagen är spridda över hela landet gäller samma för LIA-platserna. Detta innebär att vi inte kan garantera att din LIA-plats kommer ligga i nära anslutning till din hem- eller studieort. Blir du tilldelad en LIA-plats på annan ort behöver du själv stå för eventuella merkostnader såsom resa och boende.
Särskilda behörighetskrav
För att bli antagen till lokförarutbildningen ska du som söker ha:
Gymnasiebetyg i ett modernt språk med lägst betyg E, bedöms av Transportstyrelsen som likvärdig kravet på engelska 5 med lägst betyg E.
För att uppfylla lagens förbehåll på fysisk och psykisk lämplighet krävs att du som ansöker uppfyller hälsokraven i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:61). Din psykologiska lämplighet kommer att bedömas av psykologer med tillstånd av Transportstyrelsen som en del av antagningsprocessen. Observera att du som sökande själv måste betala en del av avgiften för att genomföra bedömningen, närmare bestämt 1 500 kronor. Läs mer om detta på ansökningsinstruktionen i ansökningsformuläret.
Bedömningen görs sedan i två delar:
Har du redan ett yrkespsykologiskt utlåtande som är högst fem år gammalt behöver du inte genomgå en ny bedömning.
Kontakt
jan-olof.jonsson@trafikverket.se
Telefon 010-124 30 39, tisdagar och torsdagar 9.30-11.30
Som bantekniker arbetar du med underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av järnvägsspår. Arbetet kan ske både i tunnelbanor, på spårväg och på järnväg. I arbetet ingår även att byta ut komponenter som blivit slitna och kontrollera att all teknik fungerar som den ska.
Dagens tågtrafik med trängsel på spåren, höga hastigheter och tunga laster ställer höga krav på spårets uppbyggnad och funktion och som bantekniker är du en del av det viktiga arbetet att förbättra järnvägsspåren och säkerställa att tågen kommer fram i tid.
Arbetet genomförs utifrån när trafiken på spåren kan stängas av vilket kan innebära nattarbete och arbete under tidspress.
Du jobbar ofta i arbetslag och tillsammans med andra yrkesgrupper inom järnväg. Arbetet sker oftast utomhus i nästan alla väder. Periodvis måste du vara beredd på att arbeta utanför hemorten.
Att vara bantekniker inom järnvägen är mycket varierande, spännande och roligt. Men även ett socialt arbete eftersom man oftast arbetar i nära samarbete tillsammans med andra tekniker.
Behörighet:
Grundläggande behörighet
Övriga behörighetskrav
Du ska genomföra en syn och hörselundersökning med godkänt resultat för att vara lämplig för yrkesrollen och fylla i en hälsodeklarationsblankett.
Vill du ha en arbetsplats med utsikt över hela Sverige?
Järnvägen har stort behov av utbildade lokförare. För dig som nyutbildad är chansen till arbete efter avslutad utbildning mycket goda!
Utbildningen varvar teori med tre praktikperioder.
Arbetsuppgifter
I dina huvudsakliga arbetsuppgifter, utöver att framföra våra tåg säkert och miljöriktigt, ingår klargöring av fordon, växlingsarbete, säkerhetssyning, iordningställande av fordon och bromsprovning.
Under färdens gång har du kontakt med tågpersonalen och gör högtalarutrop för att hålla våra resenärer uppdaterade om trafikläget.
Utbildningen vänder sig till dig som redan är yrkesverksam inom Spedition/Logistik/Import/Export och som vill kompetensutveckla dig genom att bredda och fördjupa din kompetens. Utbildningen är framtagen i nära samverkan med näringslivet och ger dig efterfrågad specialistkompetens på arbetsmarknaden.
Utbildningen förbereder dig för en framtida roll som tullspecialist med att ge dig rätt kompetens som krävs för att bli en del av en väl fungerande och effektiv tullverksamhet. Att kunna säkerställa hållbara transporter och konsumtionsmönster vilket i sin tur bidrar positivt både för samhälle och miljö.
Kursen bedrivs på halvfart och på distans för att möjliggöra studier i kombination med arbete. Utbildningen kommer att bedrivas på svenska med inslag av engelsk terminologi eftersom att arbete inom tull innebär kommunikation med såväl inrikes som utrikes kontakter. Branschen kräver i de flesta fall att man kan prata flytande engelska.
Behörighet
För att bli antagen till denna utbildning krävs:
Minimum 12 månaders arbetslivserfarenhet från arbete inom tull eller transportledning/spedition/supply chain management, med tjänstgöring på heltid (100%)