Från fartygsmekaniker till Data Scientist
Drömmer du om en förändring i ditt liv? Byta jobb, kanske? Eller byta spår och göra något helt annat? Då kan en YH-utbildning vara helt rätt. På bara två år får du en yrkesutbildning inklusive flera veckors praktik. Inte nog med det – 9 av 10 får jobb. Här kommer ännu en historia ur verkligheten: om tjejen som sadlade om från fartygsmekaniker till Data Scientist.
– Jag ville byta, göra något helt annat, och IT verkade spännande. Jag är väldigt hands-on och praktisk, så jag ville inte bara läsa, utan göra. YH är det bästa, för du gör ju praktik och det är det bästa sättet för mig att lära mig. Jag är mamma och har familj, så det kändes bra att snabbt kunna komma ut i arbetslivet, säger Helena Barmer.
Helena tog examen i december efter att ha gått Objektorienterad programmering med AI-kompetens (1,5 år)
– Det känns jätteskönt att vara färdig! Jag jobbar för fullt – jag fick jobb via LiA:an (lärande i arbete) och började på nya jobbet två veckor efter examen.
Hur kändes det att plugga med barn, tyckte du?
– Det funkade kanon! Kursupplägget är ganska flexibelt och man gör många projekt i grupp. Man kan alltid plugga senare på dan eller på kvällen – är man bara disciplinerad går det bra.
Hur bar du dig åt för att få en bra LiA plats?
– Det fick jag via kontakter och nätverk. Jag tror man behöver jobba lite hårdare om vill komma någonstans. Det är ju att investera i sig själv, och jag tycker det är jätteviktigt att vara ute och nätverka, delta i workshops och webinars och engagera sig i någon form av volontärarbete. Jag har under hela min studietid varit aktiv i open source communities, och varit volontär hos bland annat Women Who Code Data Science samt OpenMined. Jag startade även ett eget projekt där jag skapade webinars inom tech, samt ordnade en kodstuga tillsammans med en klasskamrat där vi hjälpte andra med programmering.
Från fartygsmekaniker till Data Scientist är ju verkligen att byta spår. Hur gick det till? Berätta!
– Min grund är motorman inom svenska flottan. Efter några år som fartygsmekaniker på Nordsjön, gick jag iland och jobbade inom flyget, på migrationsverket, som administratör. Men 2018 kände jag att jag ville göra något helt annat. Jag började på en mjukvarutestutbildning, men kände att programmerings delen vad det jag ville syssla med. Jag deltog i en Coding Challenge under sommaren och började lära mig mer om AI, och så fort jag började kände jag att det här är drömmen – det här vill jag göra!!! Så 2019 började jag på Objektorienterad programmering med AI-kompetens, och nu är jag klar!
Vad tyckte du om utbildningen?
– Den har en väldigt speciell bredd – specialisera sig kan man ju göra sen. Det bästa är att man får med sig hela kedjan: frontend, databaser backend kod, och så kurserna inom AI. I mitt jobb som Data Scientist förstår jag ju precis vad som händer i de andra leden.
Hur ser drömjobbet ut?
– Mitt drömjobb är det jobbet jag har nu där jag vill fortsätta växa. Bli bättre och bidra på bästa sätt till företaget. Det är utmanande – nu är jag ju inte praktikant längre, och det känns överväldigande till en början. Det jag gör nu jämfört med vad jag gjorde på praktiken – vilken skillnad! Men man ska inte vara rädd för att bli utmanad, det är där man växer inom sitt yrke steg för steg.
Vad gör du till vardags i din nya roll?
– Jag tar in data, som jag processar och analyserar. Jag funderar på hur jag kan använda den för machine learning och vilken AI-algoritm jag vill använda. Jag kanske lägger upp tre olika modeller och jämför vilken som ger bäst output. Sen ser jag till att de kommer ut i produktion. Jag är på en start-up och får göra hela kedja, vilket gör att jag snabbt lärt mig massor på kort tid.
Hur känns det att vara kvinna i en mansdominerad bransch?
– Min närmsta chef är kvinna, och upplever att jag är här på samma villkor som alla andra. Jag har jobbat som enda tjej i maskinrummet. Jag har aldrig upplevt att det varit svårare för att jag är kvinna.
Vad skulle du säga till någon som är intresserad av att gå den här utbildningen?
– Man får verkligen hela kedjan och insikt i allt från Frontend till Backend och AI. Man blir inte världsbäst, men det att man får lite av varje gör dig mer öppen för möjligheter efteråt. Den kan du djupdyka i det du vill göra. Vill du sedan byta någon gång, så har du basen och förstår komplexiteten. Det gäller att motarbeta Imposter Syndrome (bluffsyndromet) – tänk på allt du har uppnått och klarat dig igenom, påminn dig om det och peppa dig. Var transparent om du fastnar och be om hjälp. Ingen är inte världsbäst när man börjar. Jag var ingen expert som fartygsmekaniker heller, för varje dag kommer man växa och lära sig. Det handlar inte om att vara expert när man kommer ut utan det viktiga är vilken attityd man har, att man vill lära sig och försöker ta sig framåt kunskapsmässigt varje arbetsdag. Kunskapen kan man alltid lära sig, men attityden att vilja är det som är viktigt.
Tur att vi har tech, så att vi kan mötas såhär, Helena. Stort tack för att vi fick prata med dig och lycka till i jobbet som Data Scientist