Med en gedigen bakgrund inom Kraftledningssidan, både som montör, montörsledare och platschef på Linjemontage i Grästorp, ville Andreas Thavelin fortsätta utvecklas inom elkraft. Det ledde till att han nu utbildar sig till Projektledare Elkraft, distans och antar inom kort en ny roll på företaget.

Hur ser din bakgrund ut?

-Min bakgrund kommer egentligen från industrin och det var av en slump som jag, 2011, hamnade som montör inom kraftledningsbranschen i Norge. 2017 vart jag övertalad av en kompis att börja arbeta på till Linjemontage i Grästorp. Vilket jag gjorde och jag började jobba som montör, montörsledare och senare blev jag platschef. Just nu har jag precis börjat kliva in i projektledarrollen och inom kort kommer ett projekt att skrivas över på mig.

Varför sökte du just denna utbildning?

-Jag visste för länge sen att jag ville vidare och utveckla mig, men jag var osäker på åt vilket håll. Men det landade i att jag ville ha en roll där jag fortfarande är med på fältet, där det händer. Det får jag som projektledare.  Sedan tipsade vår personalchef om utbildningen Projektledare Elkraft i Åsbro. Han visste från mina medarbetarsamtal att jag ville gå mot projektledarrollen.  När jag sedan läste på om utbildningen så högg jag direkt. Jag sökte utbildningen och blev kallad på intervju. Jag började för 1,5 år sedan och tar examen nu i slutet av maj.

Utbildningen då?

-Jag tycker utbildningen generellt är bra. Men för min del, med min stora erfarenhet samt min roll som platschef, arbetar jag redan nära i projekt och jag upplever därför att utbildningen har legat på en nivå som har känts enkelt för mig, många gånger. Men samtidigt har det varit givande och jag har lärt mig mycket nytt också.  Framför allt har jag fått kunskap om delar inom energibranschen som är mycket lärorika på en övergripande nivå. Samma sak med kablar, som jag naturligt inte kommer i kontakt med i min vardag då jag arbetar inom transmissionsnätet.  Mycket kring tillvägagångssätt och hur du kan tänka och jag har bättre koll på vart jag kan ta del av viktig information, även om jag redan hade koll på de flesta arbetsmiljölagar med mera.

-Jag vill även lyfta Mats Carlstedt som håller i utbildningen. Mats är kunnig, mycket pedagogisk och har ett stort intresse av att lära ut och det märks. Saknar han svar på en fråga, så tar han reda på det och återkopplar.

Det bästa med utbildningen?

Det jag verkligen tar med mig är ledarskapskursen som var en stor del av utbildningen.  I den fick vi bland annat lära oss mycket om gruppdynamik och det har ett stort värde. Projektledarrollen handlar mycket om ledarskap, även om det är mycket siffror veckovis, så är det inte där du blir en bra projektledare, utan det är i ledarskapet. Den kursen var verkligen givande! Sen är det absolut att du får möjlighet att skapa vänner och kontakter inom branschen för framtiden.

Framtiden då?

-Ja, i maj tar jag examen och inom närtid kommer jag att skrivas över på ett utmanande och komplext projekt så det blir spännande!

-Jag vill verkligen slå ett slag för Åsbro, det är tur att ni finns och ni är en viktig aktör i branschen!