Johan hade ett tydligt mål – han ville arbeta som distributionselektriker. Med siktet inställt tog det honom 60 veckor att utbilda sig och få anställning. Nu startar han en ny yrkesbana inom elkraft, något han är mycket glad för!

Under flera år sneglade Johan på jobbannonser som distributionselektriker. Arbetsbeskrivningen lockade honom och han kände att just ett sådant jobb skulle passa honom. Han ville arbeta utomhus, självständig, få variation i arbetsuppgifterna, att arbeta med att hitta lösningar att arbeta aktivt med kroppen och framför allt att ingen dag var den andra lik. Till slut gjorde han slag i saken och sökte utbildningen som fixade drömmen!

– Jag ville ha jobbet som distributionselektriker. Jag kände att det var rätt för mig. Men jag hade inte kompetens att få jobbet. Så till sist vart det givet att skaffa mig utbildningen! Jag googlade distributionselektriker + yrkeshögskola och hamnade i på Åsbro Kursgårds hemsida.

Det fanns andra utbildningsaktörer men Åsbro var den skola som lockade mest. Jag hittade en YH-utbildning till Anläggningsmontör Storkraftnät som gav dubbla yrkeskompetenser! Det innebär att efter utbildningen kan man arbeta som montör inom hela elnätet, från distribution- till region- och transmissionsnät.

Nu när utbildningen är klar så är känslan riktigt bra - det blev som jag hoppades på och jag har redan fått anställning!  Jag har äntligen rätt kompetens att arbeta med det jag verkligen vill, skulle jag senare vilja upp på högre spänningsnivåer så kan jag även det.

Jag känner verkligen att jag har hamnat rätt och i energibranschen kommer jag att stanna. Det finns otroligt stora utvecklingsmöjligheter. Jag kan bygga på min kompetens allt eftersom och jag kommer alltid ha en bra grund och en förståelse som är värdefull, även senare om jag skulle vilja utvecklas inom branschen. Känslan är helt rätt!