Fordonstekniker El/IT - tunga fordon
Som fordonstekniker inom området El/IT för tunga fordon är du en specialist som arbetar med att säkerställa att elektriska och elektroniska system i tunga fordon fungerar korrekt, att fordonen är säkra och att de uppfyller de senaste kraven och standarderna inom branschen. Det är en viktig och spännande yrkesroll med mycket potential i den pågående omvandlingen av fordonsindustrin mot mer elektrifierade och digitaliserade fordon.
Fordonsbranschen - tunga fordon behöver många fordonstekniker de närmaste 5-10 åren, enligt Motorbranschens Yrkesnämnder.
Utbildningen
Utbildningen innehåller inslag av engelska. Exempel är manualer och driftinstruktioner, webbaserat material (t ex information om produkter och anläggningar), tekniska och vetenskapliga artiklar samt undervisning i engelsk terminologi inom området. Examensarbetet kan redovisas på svenska eller engelska och i bägge fall ska abstract/sammanfattning presenteras på engelska.
Du studerar på plats hos Movant Stockholm, Malmö eller Borås. Under utbildningen varvas teori och praktik. Undervisningen sker i huvudsak av lärare med pedagogisk utbildning, arbetslivserfarenhet och spetskunskap inom relevant område. Dessutom förekommer externa föreläsare. I undervisningen sker moment där de studerande får möjlighet att omsätta den teoretiska kunskapen till praktiskt kunnande.
LIA (lärande i arbete) genomförs som näst sista kurs i utbildningen och examenarbete som avslutande kurs. Dessa två kurser kopplas ihop genom att de studerande genomför exempelvis en observation, ett förbättringsarbete eller en fördjupning kopplat till ett för fordonstekniker avgränsat arbetsområde som har behandlats under utbildningen.
Efter avslutad utbildning har du kunskaper inom:
- Fordonsbranschens teknikskifte mot el- och hybridfordon, hur dessa är uppbyggda och fungerar samt hur infrastruktur påverkas och utvecklas
- Elektronik i fordon, inbyggda och uppkopplade IT-system; dess funktionalitet, uppbyggnad och hur de kommunicerar
- Matematiska beräkningar inom ellära och datakommunikation
- Säkert arbete inom el/hybridfordon enligt lagstiftning och riktlinjer
- Kvalitetssäkring och dokumentation av arbetsprocesser från diagnosticering till reparation
- Kundrelationer och intern kommunikation
- Planera och utföra reparation, service och uppgradering av delsystem samt underhåll av el-/hybridfordon
- Utföra specialiserade mätningar och analysera resultat av fordons delsystem
- Självständigt utföra diagnosticering, mätning och analys av fordons delsystem och dess funktionalitet
Vem kan söka
Alla kan söka en YH-utbildning! De förkunskaper som du behöver är; E/3/G i Ellära 1 och Matematik 2a.