Sommelier
En sommelier rekommenderar vin och andra drycker till maten. Du bör vara flexibel samt kunna koncentrera dig på flera arbetsuppgifter samtidigt. Läs mer på framtid.se
En sommelier rekommenderar vin och andra drycker till maten. Du bör vara flexibel samt kunna koncentrera dig på flera arbetsuppgifter samtidigt. Läs mer på framtid.se
Utbildningen Food & Beverage Manager är för dig som vill arbeta på ledande befattningar inom hotell- och restaurangnäringen.
Utbildningen ger dig kompetens för att kunna driva och utveckla en restaurang samt leda personalgrupper på ett inspirerande och professionellt sätt. Du utvecklar ett helhetsperspektiv för att skapa goda förutsättningar för alla intressenter i verksamheten.
Som Food & Beverage Manager har du en ledande befattning inom hotell- och restaurangbranschen, ofta med ansvar för såväl lönsamhet och drift som personal och kvalitetssäkring.
Efter utbildningen kan du exempelvis arbeta som Food & Beverage Manager, kökschef, driftschef eller restaurangchef.
Dina studier på FEI
Utbildningen sker på heltid under 1,5 år med lektioner cirka två dagar per vecka. I studierna ingår även LIA-praktik, som ger dig möjligheten att tillämpa dina kunskaper på en arbetsplats.
Utbildningen genomförs med hybridformatet FEIFLEX, vilket innebär att du kan studera på plats eller online var du än är.
Alla YH-utbildningar genomförs med hybridkonceptet FEIFLEX som möjliggör att du kan delta på plats och på distans. Med vår ledande FEIFLEX-teknik får du den bästa studieupplevelsen – oavsett om du deltar i våra specialutrustade lokaler på attraktiva adresser eller online i realtid.
Lärande i arbete – LIA
Utbildningen består till 16 veckor av LIA-praktik, Lärande i arbete. LIA är en framgångsfaktor som ger dig tillfälle att tillämpa dina kunskaper och lära dig yrket på en arbetsplats. FEI:s goda rykte inom näringslivet och internationella nätverk ger dig en stor fördel när du ansöker om LIA.
Behörighet
För denna YH-utbildning krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Det innebär avslutad gymnasieexamen eller motsvarande, samt goda kunskaper i svenska.
Kursen Digitalisering & AI – strategier, effektivisering och automation är en specialiserad kurs som ger verktyg och insikter i hur digitalisering och AI omvandlar arbetssätt inom besöksnäringen – för både operativa och strategiska medarbetare.
Efter att ha genomfört kursen får du som studerande förmågan att tolka och analysera data med moderna verktyg, arbeta med och implementera digitala samt AI-baserade lösningar, på det sättet effektiviserar du verksamheten genom automatisering och digitala arbetssätt! Du utvecklar förståelse för den digital transformationens påverkan på både dig som person, din arbetsplats och bransch, samt lär dig att överbrygga tekniska och icke-tekniska moment i verksamheten.
Kurslängd: 10 veckor
Studietakt: 50% (7 timmar /vecka lektioner, utöver det självstudier och praktisk träning i arbetet) – syftet är att du ska kunna kombinera studierna med ditt arbete.
Plats & Format: Fysiska lektioner i centrala Göteborg med möjlighet att delta digitalt live.
Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt
För att göra din ansökan behöver du skapa ett användarkonto och sedan fylla i alla obligatoriska uppgifter samt ladda upp följande dokument;
Kursen Innovation genom värdskap, besöksnäringens hantverk och konceptutveckling på attraktiva, hållbara platser är en utvecklingskurs för dig med flerårig erfarenhet som idag driver en verksamhet och vill ta den vidare!
Kursen kombinerar hantverket i att bedriva unika verksamheter med modern affärsmässighet och hållbarhet. Fokus i kursen är att genom verkliga case och exempel förstå hur man skapar minnesvärda gästupplevelser, innovation, storytelling och samarbete med lokalsamhället för att skapa attraktiva och hållbara besöksmål. Som studerande får du färdigheter i att utveckla och anpassa din verksamhet, hitta nya möjliga målgrupper samt hur du kan samverka med andra för att utveckla attraktiva besöksmål.
Kursens längd: 7 veckor
Antal YH-poäng: 20 p
Studietakt: 50% (6 timmar /vecka lektioner, utöver det självstudier och praktisk träning i arbetet) – syftet är att du ska kunna kombinera studierna med ditt arbete.
Plats & Format: Fysiska lektioner i centrala Göteborg med möjlighet att delta digitalt live.
Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt
För att göra din ansökan behöver du skapa ett användarkonto och sedan fylla i alla obligatoriska uppgifter samt ladda upp följande dokument;
Vill du ta steget från bartender till barchef? Sök till Bar Management!
Vad gör en Bar Manager?
En Bar manager är både strateg och en operativ ledare, med ansvar för helheten, och efter att ha genomgått utbildningen Bar Management kommer du kunna driva barverksamhet med fokus på både gästupplevelse och lönsamhet. Du kommer bland annat ha kompetensen att skapa och följa upp budgetar, leda och coacha personal, utveckla dryckesmenyer och koncept, hantera konflikter och bygga en positiv servicekultur.
Utbildningen Bar Management ger dig spetskompetens inom ledarskap, ekonomi, hållbarhet och dryckeskultur – allt du behöver för att driva en barverksamhet med både affärsfokus och servicekänsla. Genom en praktisk LIA-period får du dessutom omsätta dina kunskaper i verkliga miljöer på barer, hotell och arenor.
Varför välja utbildningen?
Behovet av utbildade barchefer är större än någonsin. Samtidigt ställs det högre krav på hållbarhet, digitalisering och ledarskap och restauranger har svårt att rekrytera kvalificerad personal. Vår utbildning svarar direkt mot dessa behov. Utbildningen är framtagen i nära samverkan med arbetslivet och ger praktisk och teoretisk kompetens som efterfrågas.
För att bli antagen till utbildningen Bar Management krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande:
Ansökningsperioden öppnar efter besked om tilldelning i januari 2026
Vill du ta nästa steg i din karriär inom restaurangbranschen – samtidigt som du gör skillnad för miljön?
Sverige står inför ett växande kompetensbehov inom köksledning. Branschen förändras snabbt och det råder hög efterfrågan på kökschefer. Digitalisering, hållbarhetskrav och nya lagar ställer höga krav på kökschefer som kan kombinera kulinarisk kompetens med teknisk förståelse. Med vår utbildning blir du en del av lösningen på en av branschens största utmaningar.
Utbildningen Kökschef – hållbarhet och miljö ger dig spetskompetens i att leda moderna kök med fokus på hållbarhet, ekonomi och arbetsledning. Genom en unik kombination av teori och praktik, inklusive LIA (lärande i arbete), får du direkt tillgång till branschens verklighet. Du kommer att fördjupa dig inom arbetsrätt, livsmedelshantering, inköp, menyplanering och ledarskap. Samtidigt kommer du att lära dig att använda digitala verktyg för svinnövervakning, klimatberäkningar och verksamhetsstyrning.
Vad gör en Kökschef?
Som Kökschef med hållbarhetsfokus kommer du att planera och leda köksdriften med fokus på kvalitet, ekonomi och miljö. Du lär dig att utforma hållbara och klimatsmarta menyer och arbeta med svinnreducering och klimatberäkningar. Kort sagt blir du den som får köket att fungera hållbart, effektivt och med hög kvalitet.
För att bli antagen till utbildningen Kökschef – hållbarhet och miljö krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande:
Ansökningsperioden öppnar efter besked om tilldelning i januari 2026