Journalistik och information
Vanliga arbetsplatser för arbetsområdet journalistik och information är inom press, radio/ TV och inom myndigheter och organisationer. Att arbeta med webben som plattform ökar inom alla dessa områden. Många journalister och fotografer frilansar idag medan informatörer och kommunikatörer oftare har anställningar.  Kompetenskraven både för journalister och informatörer har förändrats mycket på kort tid och förmågan att behärska flera olika medier och att kunna arbeta i olika format är ofta en fördel.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 12 träffar

Teknikinformatör

Hermods Yrkeshögskola

I yrkesrollen teknikinformatör kombineras teknik, kommunikation och pedagogik. Som teknikinformatör arbetar du med att förmedla teknisk information, så som manualer och instruktioner för tekniska maskiner och system, på ett pedagogiskt och användarvänligt sätt.

Yrket passar dig som är kommunikativ och pedagogisk och som gillar att skriva och illustrera.

Utvecklingen av ny teknik ställer nya krav på informations- och kommunikationsteknologi och många tekniska branscher, framförallt inom industrin, IT och medicin har svårt att hitta rätt kompetens idag.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Branscher
Journalistik & information
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Malmö kommun)

Redigerare - Postproduktion

Xenter Yrkeshögskola

För att bli en framgångsrik redigerare för postproduktion krävs det en gedigen utbildning och kompetens. Om du är passionerad av film och vill vara en del av dess magi så är en utbildning till redigerare den rätta vägen för dig!

Utbildningen
Utbildningen är utformad för att ge dig de nödvändiga färdigheterna och kunskaperna för att du ska kunna arbeta effektivt i en kreativ och hektisk arbetsmiljö. Målet är att förbereda dig för att kunna klippa, redigera och sammanställa video- och ljudmaterial till en professionell standard. Utbildningen fokuserar på att utveckla både tekniska och kreativa färdigheter, inklusive att förstå berättarstrukturen, skapa en enhetlig visuell stil och behärska olika redigeringsprogram.

Under utbildningen kommer du att få lära dig grunderna i videoredigering, ljudredigering och färgkorrigering. Du kommer att bekanta dig med olika redigeringsverktyg och program. Dessutom kommer du att få träna på att använda avancerad utrustning och teknik som används inom branschen.

En viktig del av utbildningen är att förstå den kreativa processen bakom redigering. Du kommer att lära dig olika berättarstrukturer, klipptekniker och visuella stilar som används för att skapa effektfulla berättelser. Du kommer även att lära dig att samarbeta med regissörer, producenter och andra medlemmar i produktionsteamet för att förverkliga den önskade visionen.

Praktisk erfarenhet
För att förbereda dig för det verkliga arbetslivet innehåller utbildningen praktikperioder och projektarbete. Detta ger dig möjlighet att tillämpa dina färdigheter i en verklig produktionsmiljö och bygga upp din portfolio. Praktikperioderna ger även möjlighet att skapa kontakter inom branschen, vilket kan vara ovärderligt för att säkra jobb efter avslutad utbildning.

Efter utbildningen
Efter att ha slutfört en yrkeshögskoleutbildning i redigering för postproduktion öppnas dörrar till en mängd olika karriärmöjligheter. Som redigerare för postproduktion kan du arbeta inom film, TV, reklam, webbproduktion och mycket mer. Du kan specialisera dig inom olika områden som dokumentärredigering, visuella effekter, ljudredigering eller färgkorrigering. 

Utbildningsstart
2025-01-13
2026-01-12
2027-01-11
Utbildningsslut
2026-12-18
2027-12-17
2028-12-15
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Kultur, media, design
Journalistik & information
Data & IT

Digital kommunikatör

Campus Västra Skaraborg

Lär dig om ansvarsfrågor inom digital kommunikation och hur insatser kan leda till ökad försäljning och uppnå affärsmål.

Utbildningen Digital kommunikatör
Utbildningen fokuserar på metoder, analyser och mätningar av digitala kommunikationsinsatser, du kommer att kunna optimera marknadsföringsstrategier när du är klar med din utbildning.

Genom att arbeta med budgetering, projektprocesser och verktyg från både linjära och agila perspektiv, kommer du att kunna hantera komplexa projekt effektivt. Du får verktygen och lär dig metoderna för att kunna hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna och konkurrenternas aktiviteter.

Utbildning är utformad för att ge dig de färdigheter och den kunskap som krävs för att bli en framgångsrik digital kommunikatör. Ta chansen att bli en nyckelspelare i företags digitala kommunikationsstrategier.

Vad kan du jobba som efter din utbildning?
Efter utbildningen kan din yrkesroll vara digital kommunikatör, digital marknadsförare, digital marknadsassistent eller kommunikatör inom sociala medier. Du kan arbeta som anställd på ett företag eller i en organisation, men även som konsult. Du kan jobba inom de flesta branscher som har en marknadsavdelning, på ett privat företag, på en kommunikationsbyrå eller webbyrå. Inom den offentliga sektorn kan du ha en funktion på en kommunikationsavdelning eller som kommunikatör för en förvaltning/enhet.

Utbildningens upplägg
Utbildningen är på heltid och erbjuds på tre orter, Borås, Lidköping och Uddevalla. Du väljer den studieort du önskar utgå ifrån när du ansöker. Lidköping är huvudort för utbildningen, vilket betyder att fysiska träffar med hela klassen kommer att äga rum några gånger per termin i Lidköping.

Upplägget på utbildningen är flexibelt och kan variera från kurs till kurs. Beroende på kursens innehåll och kursmoment ges föreläsningar antingen i helklass på plats i Lidköping, via föreläsningssändningar till våra studieorter eller via distansföreläsningar på Teams.

Utbildningen är CSN-berättigad.

Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt

Särskild behörighet: Lägst betyget E/3/G i följande kurser:

  • Medier, Samhälle och kommunikation 1, samt Medieproduktion 1

ELLER

  • Medier, Samhälle och kommunikation 1, samt Digitalt skapande 1

ELLER

  • Medier, Samhälle och kommunikation 1, samt två av nedanstående kurser:
  • Fotografisk bild 1
  • Grafisk kommunikation 1
  • Film och TV-produktion 1

ELLER

motsvarande förvärvad kompetens i arbetslivet.

Saknar du någon av de särskilda behörighetskurserna Medier, Samhälle och kommunikation 1 samt Medieproduktion 1/Digitalt skapande 1/Fotografisk bild 1/Grafisk kommunikation 1/Film och TV-produktion 1?
Då kan du ansöka om en plats på vår behörighetsgivande förutbildning (BFU). Genom att slutföra och bli godkänd på BFU-kursen blir du behörig och får en garanterad plats på utbildningen.

Utbildningsstart
2025-01-20
Utbildningsslut
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Journalistik & information
Kultur, media, design
Data & IT
Satellitort
Borås, Uddevalla

Livesändningsspecialist

Xenter Yrkeshögskola

Var med där det händer! Att jobba med TV inom sport och underhållning är spännande. Du kan bli fotograf, grafiker, bildmixer eller sändningsproducent. Du arbetar som egen företagare åt flera produktionsbolag i TV-branschen.

Spännande uppdrag
Att kunna medverka till en riktigt bra livesändning handlar mycket om att befinna sig där det händer, när det händer, och att vara väl förberedd. Jobbet, oavsett vilken roll du har, innebär många resor och arbete kvällar och helger, både i studiomiljöer och ute på fältet på olika typer av anläggningar för sport, event och underhållning. Det finns ett stort behov av kunniga livesändare, oavsett vilken yrkesroll du väljer. Du kommer att jobba som egen företagare åt flera av branschens företag.

Utrustning med branschstandard
Vårt samarbete med branschens alla olika aktörer, till exempel NEP Sweden, HD Resources Sweden, Bonnier Broadcasting/TV4, SVT/UR, Kanal 75 och Expressen TV, gör att utbildningsmomenten i vår utbildning inom tv-produktion alltid är aktuella. Dessutom får du rätt kompetens och ett viktigt kontaktnät. Xenter har egen HD-studio med Sony kamerakedjor med BING-station, bildmixer, Studer Vista 1 ljudbord och Chyron Hego-grafik där de studerande gör egna produktioner. Du jobbar också med AVID Media Composer, EVS och branschriktiga ENG-kameror i alla övningar och den senaste tekniken för Fly Pack-sändningar (små OB-sändningar).

Nära kontakt med branschen
I utbildningen medverkar erfarna bildproducenter, liveredigerare, kameramän, TOM- och BING-personal och sändningsproducenter. I utbildningens övningar möter du oftast någon från TV-branschen varje vecka. Du får också ta aktiv del av arbetet ”on location” genom de studiebesök och utbildningsinsatser vi har ute på företagen. Under sammanlagt 24 veckors praktik, lärande i arbete (LIA), fördelat på två perioder, kommer du att få möjlighet att prova på jobbet i en verklig miljö.

Redo för uppdrag
Du kommer att få grundläggande färdigheter och kunskaper om de olika yrkesrollerna i live-TV-branschen. När du tagit examen kan du till exempel arbeta som kamera-operatör, bildmixare, BING (bildingenjör), TOM (Technical Operational Manager), sändningsproducent, ljudtekniker och grafiker. Du utbildas kort och gott till att kunna ta frilansuppdrag direkt efter examen. Är du en person som gillar att vara med där det händer, är stresstålig och vill hålla i många saker samtidigt? Då är utbildningen Livesändningsspecialist rätt för dig.

Efter utbildningen kan du arbeta i någon av rollerna som:

  • Sändningsproducent
  • Kameraman
  • Grafikoperatör
  • Redigerare
  • EVS-operatör
  • Bildmixer
  • Bildingenjör (Bing)
  • OB-assistent

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

  • Arbeta med livesändning i studio, "on location" i OB-buss* och med Fly Pack
  • Arbeta i funktioner som kamera, liveredigering/EVS, Bing, bildmixer, OB-assistent och grafikoperatör
  • Utföra liveredigering i verktygen Avid Media Composer och EVS och ha metoder för highlights-redigering både tekniskt och innehållsmässigt
  • Manövrera en kamera i olika positioner vid en flerkamerasändning
  • Arbeta med ENG-kamera, ljus, ljud och redigering vid intervju samt kortare reportage
  • Hantera elsäkerhet och ergonomi för att undvika skador i samband med arbete
  • Livesändningsspecialistens arbetsmetoder och principer för problemlösning
  • Utifrån frilansarbetet kunna sköta och administrera ditt eget företag

Kontakt:
Roberth Oldstam
Utbildningsledare
076-115 01 11

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-26)
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-01-02
2027-01-08
2028-01-07
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Kultur, media, design
Journalistik & information
Data & IT

Teknikinformatör

Hermods Yrkeshögskola

I yrkesrollen teknikinformatör kombineras teknik, kommunikation och pedagogik. Som teknikinformatör arbetar du med att förmedla teknisk information, så som manualer och instruktioner för tekniska maskiner och system, på ett pedagogiskt och användarvänligt sätt.

Yrket passar dig som är kommunikativ och pedagogisk och som gillar att skriva och illustrera.

Utvecklingen av ny teknik ställer nya krav på informations- och kommunikationsteknologi och många tekniska branscher, framförallt inom industrin, IT och medicin har svårt att hitta rätt kompetens idag.

Ansökningsperioden öppnar efter besked om tilldelning i januari 2025

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Journalistik & information
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)