Säkerhetstjänster
Detta branschområde täcker in arbeten där man på olika sätt sysslar med olyckor, brott och säkerhet. Det handlar både om förebyggande arbete, innan någonting har skett, och med räddningsåtgärder och utredningsarbete efter att någonting sånt har hänt. Att arbeta med säkerhet kan handla om att vara väktare eller flygplatskontrollant, brandman eller polis. Man kommer i alla dessa yrken att ha kontakt med människor och ofta samarbeta med olika yrkesgrupper. Allt fler säkerhetsarbeten kräver tekniskt kunnande eftersom teknikutvecklingen sker snabbt inom detta område. Datasäkerhet är ett viktigt område som blir allt mer aktuellt.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 31 träffar

Lokförare

Trafikverksskolan

Ansökan är öppen mellan 1 juni till 30 september 2023.

Utbildningen till lokförare omfattar ett års heltidsstudier. Under 220 dagar läser du teoretiska kurser, utför praktiska övningar och gör LIA (Lärande i arbete) hos någon av våra företagspartners i branschen. Under utbildningens gång kommer du också skriva ett examensarbete. 

Efter examen har du kompetensen att framföra tåg under överinseende av en erfaren förare och är anställningsbar hos ett av branschens järnvägsföretag där du får en kompletterande utbildning på just det fordon du kommer köra i tjänsten. Utbildningen ger dig de kunskaper, färdigheter och kompetenser du behöver för din framtida anställning som lokförare.

Följande kurser ingår i lokförarutbildningen:

  • Järnvägsteknik
  • Regler och säkerhet i järnvägsmiljö
  • Miljö
  • Regler och säkerhet för tågfärd och växling
  • Föraren
  • LIA (Lärande i arbete)
  • Förarbevis
  • Infrastruktur enligt det kompletterande intyget
  • Rullande materiel
  • Farligt gods
  • Infrastruktur
  • Examensarbete
  • Slutprov

På vår övningsanläggning i Ängelholm har du som studerande tillgång till en unik studiemiljö med bangård, spår, järnvägsfordon och Järnvägens museum. Kunniga och erfarna lärare som arbetat inom de olika infrastrukturområdena kommer att vägleda dig på banan mot ditt drömyrke.

Utbildningen bedrivs ofta i mindre grupper, exempelvis under färdighetsträningen i våra tågsimulatorer.

Under tre LIA-perioder praktiserar du hos olika järnvägsföretag där du följer en lokförares vanliga arbetsschema. Eftersom järnvägsföretagen är spridda över hela landet gäller samma för LIA-platserna. Detta innebär att vi inte kan garantera att din LIA-plats kommer ligga i nära anslutning till din hem- eller studieort. Blir du tilldelad en LIA-plats på annan ort behöver du själv stå för eventuella merkostnader såsom resa och boende.

Särskilda behörighetskrav
För att bli antagen till lokförarutbildningen ska du som söker ha:

  • fyllt 20 år när du tar examen (vid särskilda skäl godkänns även du som fyllt 18 år)
  • slutfört utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan med godkänt resultat 1
  • lägst betyg E i svenska 1, matematik 1a, 1b eller 1c, och engelska 5
  • samt vara fysiskt och psykiskt lämplig att framföra järnvägsfordon

Gymnasiebetyg i ett modernt språk med lägst betyg E, bedöms av Transportstyrelsen som likvärdig kravet på engelska 5 med lägst betyg E.

För att uppfylla lagens förbehåll på fysisk och psykisk lämplighet krävs att du som ansöker uppfyller hälsokraven i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:61). Din psykologiska lämplighet kommer att bedömas av psykologer med tillstånd av Transportstyrelsen som en del av antagningsprocessen. Observera att du som sökande själv måste betala en del av avgiften för att genomföra bedömningen, närmare bestämt 1 500 kronor. Läs mer om detta på ansökningsinstruktionen i ansökningsformuläret.

Bedömningen görs sedan i två delar:

  • Ett internetbaserat test från egen dator
  • Ett fördjupat test och tillhörande bedömning som görs på plats på Trafikverksskolan i Ängelholm.

Har du redan ett yrkespsykologiskt utlåtande som är högst fem år gammalt behöver du inte genomgå en ny bedömning.

Kontakt
jan-olof.jonsson@trafikverket.se
Telefon 010-124 30 39, tisdagar och torsdagar 9.30-11.30

Utbildningsstart
Påbörjad (2023-03-13)
2024-03-01
2025-03-01
2026-03-01
Utbildningsslut
2024-02-09
2025-05-02
2026-05-01
2027-05-01
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-09-30
Branscher
Transporttjänster
Säkerhetstjänster

Arbetsmiljöingenjör

TCC Sverige AB

Är en bra arbetsmiljö det du brinner för?

I vår yh-utbildning Arbetsmiljöingenjör får du kunskaper om vilka lagar och regelverk som gäller på en avancerad nivå inom arbetsmiljöområdet. Du får lära dig om vilka kemiska, fysikaliska, organisatoriska och psykosociala faktorer som kan påverka arbetsmiljön.

Som arbetsmiljöingenjör arbetar du med allt som rör arbetsmiljö, inklusive kemiska hälsorisker till riskanalyser, personlig skyddsutrustning och olycksfallsutredningar. Du måste kunna kommunicera risker till ansvariga chefer och lösa arbetsmiljöproblem genom att föreslå adekvata lösningar. Det kan handla om att införa nya arbetsrutiner eller att ställa krav på underleverantörerna.

Som arbetsmiljöingenjör bidrar du också med kunskap om arbetsmiljölagstiftningen och har kontakter med myndigheter. Du arbetar även med implementering av arbetsmiljöledningssystem och certifieringssystem.

Utbildningen är på heltid och distans. Vi har 10 fysiska träffar i Skellefteå. Denna utbildning är en av få Yrkeshögskoleutbildningar i Sverige som bedrivs på kvalifikationsnivå-SeQR 6.

Utbildningen bygger på tre centrala delar: Självstudier, problemlösning och arbete i basgrupper. Basgruppsarbetet är den grundläggande arbetsformen i PBL. Här väljer gruppen själva hur arbetet skall organiseras och har stor frihet för sina studier men också ett stort ansvar.

Under utbildningen kommer du ha föreläsningar/seminarier ca 6-8 timmar per vecka via Zoom.

I utbildningen ingår 3 LIA-perioder, totalt 26 veckor, där den studerande i skarpt läge på olika arbetsplatser utvecklar dina teoretiska kunskaper i praktiken och skapar kontakter som leder till jobb. 

Efter utbildningen har du kompetens att urskilja sambandet mellan produktion, arbetsmiljö och yttre miljö samt hur ett förändringsarbete kan utföras för att främja organisationsutveckling.

Särskilda förkunskaper:

Du har läst följande gymnasiekurser och fått lägst betyget G/E/3:
Matematik 2
Engelska 6
Naturkunskap 2
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

ELLER

Matematik 2
Engelska 6
Fysik 1
Kemi 1
Biologi 1
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-05)
Påbörjad (2023-09-04)
2024-09-02
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
440 YH-poäng (ca. 2.2 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-17
Branscher
Säkerhetstjänster
Teknik & tillverkning
Ekonomi, admin, sälj
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Att bygga en informationssäkerhetskultur

Företagsuniversitetet AB Yrkeshögskolan (Yh)

En utbildning som riktar sig till dig som önskar öka din förståelse och dina färdigheter i hur man bygger en god säkerhetskultur i en organisation, utbildningen är ett tillägg till en redan befintlig bakgrund inom det mer generella och breda informationssäkerhetsområdet. Utbildningsnivån är anpassad för att uppnå den kompetens som arbetslivet efterfrågar.

Studietakt:
Utbildningen pågår i 10 veckor med 10 lärarledda dagar och 10 självstudiedagar.

Behörighet:
För behörighet krävs en sammanlagd yrkeserfarenhet inom säkerhets- och/eller informationssäkerhetsområdet om minst 1,5 år på heltid, eller motsvarande tid på deltid. Kravet på yrkeserfarenhet kan ersättas av komplett utbildningsexamina (yrkeshögskola, universitet, högskola, folkhögskola) från minst 1,5 års heltidsstudier med huvudinriktning på säkerhet där informationssäkerhet har ingått.

Utbildningsstart
2023-10-02
Utbildningsslut
2023-12-08
Studietakt
40%
YH poäng
20 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Säkerhetstjänster
Journalistik & information
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)

Flyg- / helikoptertekniker

Nordiskt FlygTeknik Centrum Luleå - NFTC

Flygtekniker/Helikoptertekniker

Utbildningen passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att ta ansvar. Med denna utbildning får du möjligheten att kliva in i flygbranschen - en internationell högteknologisk bransch där fokus ligger på säkerhet och effektivitet.

Undervisningen är en blandning av både teori och praktik och där du är schemalagd mån-fre ca: 8:15-15:30.

Det första året kommer du ha både teori och praktik, fördelningen är 50/50, de teoretiska delarna har du i klassrummet och de praktiska delarna sker ute i hangaren, där du har tillgång till ett flertal luftfartyg och mängder av extra delar. Du kommer att få arbeta självständigt efter manualer och arbetsordrar, precis som på en riktig flygverkstad. Även om du jobbar självständigt finns det ett flertal instruktörer som hjälper till och det är också de som kontrollerar att allt blivit rätt gjort efter utfört arbete.

I utbildningen ingår även praktik på något av de företag vi samarbetar med.

Som färdigutbildad tekniker är det du som kontrollerar, underhåller och garanterar att luftfartyget är luftvärdigt efter genomförd inspektion eller service. Arbetar du på en mindre verkstad som gör mindre omfattande arbeten kommer du kanske göra allt arbete själv, eller om du jobbar på en större verkstad som utför även större arbeten blir det kanske du som leder arbetet och har en grupp med tekniker och mekaniker under dig. Oavsett vilken typ av flygverkstad du hamnar på, kommer det innebära en utmanande miljö med varierande arbetsuppgifter där ansvar och professionalitet ligger i fokus.

Med ett komplett utbildningsintyg (Certificate of Recognition) från NFTC behöver du endast arbeta 2 år efter avslutade studier med luftfartygsunderhåll innan du kan erhålla ditt certifikat - istället för 3-5 år om du studerar på en skola som inte erbjuder en komplett utbildning.

Utöver utbildning mot helikoptertekniker B1.3 finns även möjlighet att examinera i kurserna:

  • M11 Flygplanlära
  • M17 Propeller
  • M16 Kolvmotor

Vilket ger dig möjligheten att även erhålla certifikat:

  • B1.1 - Flygplan med gasturbinmotor (kräver komplettering av kurs M11 och M17)
  • B1.2 - Flygplan med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M11, M16 samt M17)
  • B1.4 - Helikopter med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M16)

Detta möjliggörs genom NFTCs samarbete med Klippans och Nyköpings flygteknikutbildning.

Behörighet
För att söka in till flygtekniker behövs, förutom grundläggande gymnasiekompetens, minst godkänt betyg i En6, Ma2 och Fy1, (tidigare EnB, MaB och FyA). Du behöver även behärska svenska språket väl.

Om du saknar någon kurs men kan uppvisa betyg som visar att du ändå kan klara utbildningen (exempelvis mycket bra gymnasiebetyg), så kan du bli antagen. I vissa fall kan vi även ta in sökande som på något sätt kan uppvisa andra motsvarande kunskaper.

Ansökan gör du via vår hemsida >>

Boende för sökande
Som elev vid Nordiskt Flygteknikcenter har du förtur till SBS:s studentbostäder på Klintvägen. Du kommer att ha din bostad nära andra elever vid NFTC. Läs mer om hur du söker boende här >>.

Förtur till boende gäller till och med två veckor efter första antagningsbeskedet. Därefter går det fortfarande bra att söka våra bostäder men då gäller ej förtur.

Vi samarbetar med ett antal olika flygföretag över hela landet och genomför kurser och utbildning till både civila flygbolag och försvarsmakten enligt gällande regelverk. 

Vid frågor maila oss på info@nftc.se.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-22)
Påbörjad (2023-08-10)
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-07-10
2026-07-09
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster
Studieort
Luleå kommun

Flygtekniker

Östsvenska Yrkeshögskolan - Flygtekniker

Att vara flygtekniker handlar i grunden om att skapa trygghet för andra människor. Flygtekniker arbetar i underhållsorganisationer och utför bland annat reparationer och tillsyn på flygfarkoster.

Som flygtekniker har du ett stort ansvar och många personer litar på att ditt arbete utförs korrekt, kraven på säkerhet och kvalitet är höga. Att kunna inhämta information ur manualer och tillgodogöra sig ny teknik både på svenska och engelska är något yrkesrollen kräver. En flygtekniker verkar både självständigt och i samarbete med andra. Vanliga arbetsuppgifter är: underhåll av flygfarkoster, struktur och kompositarbeten, planering och beredning av underhåll.

Utbildningen regleras delvis av EU:s lagstiftning inom det europeiska regelverket PART. Det innebär att du efter genomförd godkänd utbildning och mellan två och fem års praktik kan erhålla en PART-certifiering som är godkänd i hela Europa.

De teoretiska examinationerna genomförs av studenterna på en av regelverket avsatt tid och består av flervalsfrågor och i förekommande fall essäfrågor, även praktiska examinationer genomförs. 

Utöver grundläggande behörighet för yrkeshögskola ska du ha godkänt betyg eller över i kurserna:

• Engelska 6/B, 100 poäng
• Matematik 2/B, 100 poäng
• Svenska 2/B eller Svenska som andraspråk 2, 100 poäng
• Fysik A/1a eller Naturkunskap 1a
• eller motsvarande kunskaper från t.ex. äldre gymnasiekurser eller arbetslivserfarenhet.

Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via fri prövning. Då tar vi hänsyn till din reella kompetens.

Ansökan till utbildningen Flygtekniker görs via Östsvenska Yrkeshögskolan

Kontaktperson
Henrik Lilliesköld
0722-40 08 90

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
Påbörjad (2023-08-01)
2024-08-01
2025-08-01
2026-08-01
2027-08-01
Utbildningsslut
2024-06-12
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
2029-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster