Säkerhetstjänster
Detta branschområde täcker in arbeten där man på olika sätt sysslar med olyckor, brott och säkerhet. Det handlar både om förebyggande arbete, innan någonting har skett, och med räddningsåtgärder och utredningsarbete efter att någonting sånt har hänt. Att arbeta med säkerhet kan handla om att vara väktare eller flygplatskontrollant, brandman eller polis. Man kommer i alla dessa yrken att ha kontakt med människor och ofta samarbeta med olika yrkesgrupper. Allt fler säkerhetsarbeten kräver tekniskt kunnande eftersom teknikutvecklingen sker snabbt inom detta område. Datasäkerhet är ett viktigt område som blir allt mer aktuellt.
Att vara flygtekniker handlar i grunden om att skapa trygghet för andra människor. Flygtekniker arbetar i underhållsorganisationer och utför bland annat reparationer och tillsyn på flygfarkoster.
Som flygtekniker har du ett stort ansvar och många personer litar på att ditt arbete utförs korrekt, kraven på säkerhet och kvalitet är höga. Att kunna inhämta information ur manualer och tillgodogöra sig ny teknik både på svenska och engelska är något yrkesrollen kräver. En flygtekniker verkar både självständigt och i samarbete med andra. Vanliga arbetsuppgifter är: underhåll av flygfarkoster, struktur och kompositarbeten, planering och beredning av underhåll.
Utbildningen regleras delvis av EU:s lagstiftning inom det europeiska regelverket PART. Det innebär att du efter genomförd godkänd utbildning och mellan två och fem års praktik kan erhålla en PART-certifiering som är godkänd i hela Europa.
De teoretiska examinationerna genomförs av studenterna på en av regelverket avsatt tid och består av flervalsfrågor och i förekommande fall essäfrågor, även praktiska examinationer genomförs.
Utöver grundläggande behörighet för yrkeshögskola ska du ha godkänt betyg eller över i kurserna:
• Engelska 6/B, 100 poäng
• Matematik 2/B, 100 poäng
• Svenska 2/B eller Svenska som andraspråk 2, 100 poäng
• Fysik A/1a eller Naturkunskap 1a
• eller motsvarande kunskaper från t.ex. äldre gymnasiekurser eller arbetslivserfarenhet.
Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via fri prövning. Då tar vi hänsyn till din reella kompetens.
Ansökan till utbildningen Flygtekniker görs via Östsvenska Yrkeshögskolan.
Kontaktperson
Henrik Lilliesköld
0722-40 08 90
Vill du bli proffs på IT-säkerhet? Studera till IT-säkerhetsspecialist och arbeta med att utforma, testa, riskbedöma och avväga olika säkerhetslösningar. Lär dig skapa IT-system för din arbetsgivare, som både är användarvänliga och säkra mot hot och cyberattacker.
✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat
Behörighetskrav
• Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
• Godkänt betyg i Dator- och nätverksteknik eller Nätverksteknik
• Godkänt betyg i Engelska 6
• Godkänt betyg i Matematik 2
• Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »
Är du en nyfiken, uppfinningsrik och envis person som gillar analytiskt arbete, så har du nu chansen att utbilda dig till en yrkesroll som IT-branschen skriker efter – kvalitetssäkrare och testare inom IT.
Som kvalitetssäkrare och testare inom IT säkerställer du hög kvalitet i produkter och tjänster innan de släpps till release på marknaden. Du har en viktig roll inom utvecklingen av ny programvara, för att säkerställa att tekniken möter användarnas behov på ett tillfredsställande sätt, och att ni levererar fungerande och kvalitetssäkrade produkter. Engagemanget från arbetslivet är stort och det är hög efterfrågan på våra studenter för både LIA och jobb efter examen.
Yrkesroller efter utbildningen
Behovet av kvalitetssäkrare och testare inom IT fortsätter att kraftigt öka. IT-projekt blir allt mer komplexa och mer resurser läggs på att kvalitetssäkra systemutvecklingsprojekt. I och med detta så ökar efterfrågan på testare kraftigt. Det finns därför stora möjligheter för både anställning och konsultuppdrag inom branschen lång tid framöver. Efter utbildningen Kvalitetssäkrare och testare inom IT kan du arbeta som IT-konsult eller på ett företags interna IT-avdelning som till exempel:
Utbildningen
Du kommer att lära dig kvalitetssäkring och testning grundligt, genom att både teoretisk och praktisk få tillämpa hela testprocessen i olika verklighetstrogna situationer. Du får kunskap om vilka metoder som passar för olika typer av uppdrag, vilka testtekniker du kan använda i olika situationer, olika testverktyg samt hur man testar och kvalitetssäkrar programvaror. Vi går också igenom branschens olika områden inom kvalitetssäkring och testning av IT.
LIA
En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats genom en LIA-praktik. Tidigare studenter som har läst den här utbildningen har gjort LIA-praktik hos företag som Polisen, ICA, Spotify, Bontouch, NordicStation, Handelsbanken, Redmind, Creuna, Expleo och Silverrail.
Särskild behörighet:
Flygtekniker/Helikoptertekniker
Utbildningen passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att ta ansvar. Med denna utbildning får du möjligheten att kliva in i flygbranschen - en internationell högteknologisk bransch där fokus ligger på säkerhet och effektivitet.
Undervisningen är en blandning av både teori och praktik och där du är schemalagd mån-fre ca: 8:15-15:30.
Det första året kommer du ha både teori och praktik, fördelningen är 50/50, de teoretiska delarna har du i klassrummet och de praktiska delarna sker ute i hangaren, där du har tillgång till ett flertal luftfartyg och mängder av extra delar. Du kommer att få arbeta självständigt efter manualer och arbetsordrar, precis som på en riktig flygverkstad. Även om du jobbar självständigt finns det ett flertal instruktörer som hjälper till och det är också de som kontrollerar att allt blivit rätt gjort efter utfört arbete.
I utbildningen ingår även praktik på något av de företag vi samarbetar med.
Som färdigutbildad tekniker är det du som kontrollerar, underhåller och garanterar att luftfartyget är luftvärdigt efter genomförd inspektion eller service. Arbetar du på en mindre verkstad som gör mindre omfattande arbeten kommer du kanske göra allt arbete själv, eller om du jobbar på en större verkstad som utför även större arbeten blir det kanske du som leder arbetet och har en grupp med tekniker och mekaniker under dig. Oavsett vilken typ av flygverkstad du hamnar på, kommer det innebära en utmanande miljö med varierande arbetsuppgifter där ansvar och professionalitet ligger i fokus.
Med ett komplett utbildningsintyg (Certificate of Recognition) från NFTC behöver du endast arbeta 2 år efter avslutade studier med luftfartygsunderhåll innan du kan erhålla ditt certifikat - istället för 3-5 år om du studerar på en skola som inte erbjuder en komplett utbildning.
Utöver utbildning mot helikoptertekniker B1.3 finns även möjlighet att examinera i kurserna:
Vilket ger dig möjligheten att även erhålla certifikat:
Detta möjliggörs genom NFTCs samarbete med Klippans och Nyköpings flygteknikutbildning.
Behörighet
För att söka in till flygtekniker behövs, förutom grundläggande gymnasiekompetens, minst godkänt betyg i En6, Ma2 och Fy1, (tidigare EnB, MaB och FyA). Du behöver även behärska svenska språket väl.
Om du saknar någon kurs men kan uppvisa betyg som visar att du ändå kan klara utbildningen (exempelvis mycket bra gymnasiebetyg), så kan du bli antagen. I vissa fall kan vi även ta in sökande som på något sätt kan uppvisa andra motsvarande kunskaper.
Ansökan gör du via vår hemsida >>
Boende för sökande
Som elev vid Nordiskt Flygteknikcenter har du förtur till SBS:s studentbostäder på Klintvägen. Du kommer att ha din bostad nära andra elever vid NFTC. Läs mer om hur du söker boende här >>.
Förtur till boende gäller till och med två veckor efter första antagningsbeskedet. Därefter går det fortfarande bra att söka våra bostäder men då gäller ej förtur.
Vi samarbetar med ett antal olika flygföretag över hela landet och genomför kurser och utbildning till både civila flygbolag och försvarsmakten enligt gällande regelverk.
Vid frågor maila oss på info@nftc.se.
Som elkonstruktör genomför du energiberäkningar med hjälp av olika programvaror, projekterar elinstallationer samt upprättar handlingar och ritningar. Du gör ritningar för elektronik som ska implementeras i olika installationer. För att bli antagen till denna utbildning krävs att du utöver gymnasieskolans el- och energiprogram även har 2 års arbetslivserfarenhet som elektriker.
I nuläget och i framtiden står Sverige inför stora projekt inom både byggsektor och industri. Tillgången på bostäder och en väl fungerande infrastruktur är avgörande för rörligheten på arbetsmarknaden och för Sveriges ekonomiska tillväxt. Ett nyckelyrke för att samhället ska kunna utvecklas och projekt genomföras är elkonstruktör.
Efterfrågan på yrkesrollen är stor över hela landet och för att möjliggöra för fler elektriker att kunna vidareutbilda sig, parallellt med pågående arbete, erbjuder vi en distansutbildning på deltid (50 %). Notera att du under utbildningen kommer att behöva vara närvarande på Xenter Yrkeshögskola, vid sex tillfällen. Dessa kurser kommer att pågå under 1-2 dagar och kommer i möjligaste mån att förläggas till helger eller dag som knyter an till helg. Allt för att inte störa ditt eventuella ordinarie arbetsschema. Praktik kan ske på valfri ort.
För att tillgodose de behov av faktiska kompetenser som dina lokala företag eftersöker, finns utöver de obligatoriska kurserna även valbara kurser som riktar sig mot industri alternativt byggsektor. Du väljer själv inom vilken inriktning du vill specialisera dig.
De kunskaper som YH-utbildningen ger är en bra och stabil grund för vidare förståelse samt vidareutbildning på området som bland annat innefattar: kunskaper i el - och energiteknik, automation, miljöpåverkan, matematiska beräkningar och standarder.
Efter utbildningen ska du bland annat ha kompetenser för att: