Säkerhetstjänster
Detta branschområde täcker in arbeten där man på olika sätt sysslar med olyckor, brott och säkerhet. Det handlar både om förebyggande arbete, innan någonting har skett, och med räddningsåtgärder och utredningsarbete efter att någonting sånt har hänt. Att arbeta med säkerhet kan handla om att vara väktare eller flygplatskontrollant, brandman eller polis. Man kommer i alla dessa yrken att ha kontakt med människor och ofta samarbeta med olika yrkesgrupper. Allt fler säkerhetsarbeten kräver tekniskt kunnande eftersom teknikutvecklingen sker snabbt inom detta område. Datasäkerhet är ett viktigt område som blir allt mer aktuellt.
Flygtekniker – Ansvarsfull och Kvalitetsfokuserad Yrkesroll
Som flygtekniker arbetar du i underhållsorganisationer och ansvarar för reparationer, tillsyner och annat tekniskt underhåll av flygfarkoster. Din arbetsroll innebär ett stort ansvar, där precision och kvalitet är avgörande för säkerheten. Eftersom många litar på att ditt arbete utförs korrekt, är krav på noggrannhet och hög standard inom både säkerhet och kvalitet centrala i yrket.
Arbetsuppgifter och Ansvar
I rollen som flygtekniker krävs förmågan att både självständigt och i samarbete med kollegor kunna utföra arbetsuppgifter som underhåll av flygplan, strukturarbete, kompositarbete samt planering och förberedelse av serviceinsatser. Att läsa och tolka manualer och tekniska dokumentationer på både svenska och engelska, samt att hålla sig uppdaterad om ny teknik, är viktiga delar av arbetet.
Internationella Karriärmöjligheter
Utbildningen till flygtekniker följer EU:s luftfartsregelverk, vilket ger dig möjlighet att erhålla en certifiering som är giltig över hela Europa. Efter genomförd och godkänd utbildning samt praktik, kan du erhålla ett certifikat som öppnar dörrar för internationella arbetsmöjligheter. De teoretiska examinationerna genomförs genom flervalsfrågor och essäfrågor, medan praktiska prov även ingår.
Utbildning på Modern Skola i Strategisk Plats
Vår skola, Aviation Technical Training, ligger på Malmen strax utanför Linköping, nära både civil och militär luftfart. Här får du en utbildning i en inspirerande och tekniskt avancerad miljö, med närhet till både flygindustri och utbildningscenter.
Utbildningens Struktur och Kategorier
Vi erbjuder utbildning till flygtekniker i kategorierna B1.1 (flygplan med gasturbinmotorer), B1.3 (helikoptrar med gasturbinmotorer) och B1.4 (helikoptrar med kolvmotorer). Du väljer din huvudkategori efter kursstart och får möjlighet att genomföra teoretiska prov även i de andra kategorierna. Detta ger dig en bredare kompetens och ökar dina chanser att erhålla certifiering i samtliga kategorier.
Utbildningen regleras av EU:s lagstiftning inom det europeiska luftfartsregelverket
Utbildningen består av tre huvuddelar: teoriundervisning, intern praktik och lärande i arbete (LIA). Dessutom ingår ett avslutande examensarbete.
Starta din karriär som flygtekniker – En väg till internationell expertis och spännande arbetsmöjligheter.
Utöver grundläggande behörighet för yrkeshögskola ska du ha godkänt betyg eller över i kurserna:
Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via fri prövning. Då tar vi hänsyn till din reella kompetens.
Ansökan till utbildningen Flygtekniker görs via Östsvenska Yrkeshögskolan.
Kontaktperson
Henrik Lilliesköld
0722-40 08 90
Vill du bli proffs på IT-säkerhet? Studera till IT-säkerhetsspecialist och arbeta med att utforma, testa, riskbedöma och avväga olika säkerhetslösningar. Lär dig skapa IT-system för din arbetsgivare, som både är användarvänliga och säkra mot hot och cyberattacker.
✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat
Behörighetskrav
• Gymnasieexamen eller motsvarande
• Dator- och nätverksteknik eller Nätverksteknik
• Engelska 6
• Matematik 2
• Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »
Yrket för dig som är teknikintresserad, och som är redo för en spännande karriär inom landet och ute i Europa.
Utbildningen erbjuder dig en karriär inom en högteknologisk bransch, där fokus ligger på säkerhet och effektivitet. Efterfrågan inom branschen är idag stor, och utbildningen öppnar upp för en karriär både inom landet och i Europa.
Utbildningen är en 2 årig heltidsutbildning på vår godkända EASA part-147 skola, som ligger enbart ett stenkast från Luleå Airport. Under utbildningen varvas teori med praktik, som utförs i vår hangar och ute på olika arbetsplatser inom landet, men även utomlands.
Nordiskt Flygteknikcentrum är en kvalificerad yrkeshögskola, där vi utbildar framtidens flygtekniker med inriktning helikopter. Våra instruktörer har en lång erfarenhet från branschen både civilt och militärt. Vi tar även in externa instruktörer, för att förstärka vår utbildning inom vissa moduler.
Är du framtidens flygtekniker med inriktning helikopter?
Den som söker vår utbildning har ett tekniskt intresse, även om gymnasieutbildningen hade en annan inriktning. Den som söker ska vara redo at satsa på en utbildning, som kan ge dig en karriär civilt och militärt.
Behörighet
Grundläggande behörighet gymnasieexamen eller motsvarande
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Varför välja Luleå som din studieort?
Norrbotten och Luleå är platsen, som erbjuder flera årstider. Där vintern erbjuder snö, kyla, norrsken, fruset hav. Sommartid sol, värme och midnattsljus.
Luleå erbjuder många möjligheter av kultur, natur och sport på den högsta nivån. Luleå har närmare 79 000 invånare, och staden är i ett expansivt läge inom den gröna omställningen.
Mer information om utbildningen, samt information om ansökan, hittar du på skolans hemsida
Den första juli 2017 trädde en ny elsäkerhetslag i kraft som innebär att alla elinstallationsföretag måste ha en auktoriserad elinstallatör, samt ett egenkontrollprogram för att få bedriva elinstallationsarbete.
Utbildningen Auktoriserad Elinstallatör ger dig kompetens för att arbeta som bland annat Auktoriserad elinstallatör och Elkonsult. Vilket innebär att du får teoretiska kunskaper för Auktorisation Lågspänning (AL) tidigare benämnt Allmän Behörighet Lågspänning (ABL).
Du får kunskaper om regelverk och standarder, beräkningar och dimensioneringar, kontroll före ibruktagning, mätningar, hur man upprättar ritningar och kretsscheman med tillhörande dokumentation och hur du upprättar ett egenkontrollprogram.
Utbildningsform
Utbildningen är på deltid 50% och på distans under ett år och under utbildningstiden ingår tre fysiska träffar med laborationer i Nyköping.
I utbildningen förekommer moment som genomförs under dagtid och bestämda tider såsom tentamen, både digitala och på plats på ditt närmsta lärcenter eller hos oss på INSU, och laborationer (gäller endast de utbildningar där laboration ingår).
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till CSN-stöd.
Möjliga yrkesroller efter utbildningen
Särskilda Förkunskapskrav
Minst betyg E, eller motsvarande i kurserna:
Utöver kurserna ovan krävs minst två års yrkeserfarenhet (heltid) från elinstallationsarbete i elinstallationsföretag/-organisation.
Som elkonstruktör genomför du energiberäkningar med hjälp av olika programvaror, projekterar elinstallationer samt upprättar handlingar och ritningar. Du gör ritningar för elektronik som ska implementeras i olika installationer. För att bli antagen till denna utbildning krävs att du utöver gymnasieskolans el- och energiprogram även har 2 års arbetslivserfarenhet som elektriker.
I nuläget och i framtiden står Sverige inför stora projekt inom både byggsektor och industri. Tillgången på bostäder och en väl fungerande infrastruktur är avgörande för rörligheten på arbetsmarknaden och för Sveriges ekonomiska tillväxt. Ett nyckelyrke för att samhället ska kunna utvecklas och projekt genomföras är elkonstruktör.
Efterfrågan på yrkesrollen är stor över hela landet och för att möjliggöra för fler elektriker att kunna vidareutbilda sig, parallellt med pågående arbete, erbjuder vi en distansutbildning på deltid (50 %). Notera att du under utbildningen kommer att behöva vara närvarande på Xenter Yrkeshögskola, vid sex tillfällen. Dessa kurser kommer att pågå under 1-2 dagar och kommer i möjligaste mån att förläggas till helger eller dag som knyter an till helg. Allt för att inte störa ditt eventuella ordinarie arbetsschema. Praktik kan ske på valfri ort.
För att tillgodose de behov av faktiska kompetenser som dina lokala företag eftersöker, finns utöver de obligatoriska kurserna även valbara kurser som riktar sig mot industri alternativt byggsektor. Du väljer själv inom vilken inriktning du vill specialisera dig.
De kunskaper som YH-utbildningen ger är en bra och stabil grund för vidare förståelse samt vidareutbildning på området som bland annat innefattar: kunskaper i el - och energiteknik, automation, miljöpåverkan, matematiska beräkningar och standarder.
Efter utbildningen ska du bland annat ha kompetenser för att: