Säkerhetstjänster
Detta branschområde täcker in arbeten där man på olika sätt sysslar med olyckor, brott och säkerhet. Det handlar både om förebyggande arbete, innan någonting har skett, och med räddningsåtgärder och utredningsarbete efter att någonting sånt har hänt. Att arbeta med säkerhet kan handla om att vara väktare eller flygplatskontrollant, brandman eller polis. Man kommer i alla dessa yrken att ha kontakt med människor och ofta samarbeta med olika yrkesgrupper. Allt fler säkerhetsarbeten kräver tekniskt kunnande eftersom teknikutvecklingen sker snabbt inom detta område. Datasäkerhet är ett viktigt område som blir allt mer aktuellt.
En online-utbildning på totalt 10 veckor. En lärarledd dag och två självstudiedagar varannan vecka. Utbildningen riktar sig till ansvariga för säkerhet och informationssäkerhet i alla typer av organisationer, som exempelvis säkerhetschefer, informationssäkerhetschefer och säkerhetssamordnare.
Genom att utbildningen sker på deltid är det möjligt att kombinera den med heltidsarbete.
Behörighet:
Yrkeserfarenhet om minst ett år från säkerhetsrelaterat arbete på heltid, alternativt minst två år av godkända studier inom säkerhet på eftergymnasial nivå.
Gör din intresseanmälan på ansökningsknappen till höger.
”Mycket bra att få en bredare bild av cyber- och hybridhoten. Bra med anknytning av omvärldsanalys till konsekvens för en organisation.”
"Mycket inspirerande föreläsare. Kul att han drar paralleller till verkligheten, lättare och förstå. Bra med pauser mellan varven."
"Bra med inspelningar och information så att det även går att följa om man missat någon föreläsning eller vill repetera."
Den här utbildningen ger dig ökad kunskap, fler färdigheter och stärkt kompetens att arbeta med säkerhetsskyddad upphandling. Detta behov föreligger eftersom brister i säkerhetsskyddad upphandling kan få stora konsekvenser för både beställare och leverantör - inte minst av ekonomisk karaktär men även avseende leveranssvårigheter som i sig kan innebära stora risker för Sveriges säkerhet.
Utbildningen kräver att du antingen har yrkeserfarenhet eller tidigare studier inom säkerhets- och/eller upphandlingsområdet för att du ska kunna tillgodose dig utbildningens inriktning.
Utbildningen är helt på distans och på deltid, vilket gör det möjligt att kombinera den med heltidsarbete. Distansutbildning via Zoom.
Behörighet:
Yrkeserfarenhet om minst ett (1) år från säkerhetsrelaterat arbete och/eller upphandlingsarbete på heltid, alternativt minst två (2) år av godkända studier inom säkerhet och/eller upphandling på eftergymnasial nivå.
Som arbetsmiljöingenjör kan du jobba i många olika branscher och företag. Stora företag står idag inför en akut efterfrågan på kompetens inom arbetsmiljöfrågor. Vi utbildar dig för utförande och analys av olika typer av mätningar, maskinsäkerhet, riskbedömningar och bygg- och anläggningssäkerhet.
Vår utbildning sträcker sig bortom enbart praktiskt kunnande och omfattar även strategisk arbetsmiljökunskap, vilket är avgörande för att möta de komplexa utmaningarna inom området.
En arbetsmiljöingenjör arbetar med allt som rör arbetsmiljö, från kemiska hälsorisker till riskanalyser, personlig skyddsutrustning och olycksfallsutredningar. Arbetsmiljöingenjörer kan även arbeta med processäkerhet inom industrin där riskerna även kan få konsekvenser för omgivningen.
Utbildningen
I utbildningen ingår även kurser i arbetsledning och hållbarhetsarbete. Vår utbildning kombinerar teori och praktik där du får lära dig hur arbetsplatsolyckor och arbetsrelaterad ohälsa kan förebyggas inom såväl industrin som inom bygg/anläggning. Du utbildas i att implementera, genomföra och följa upp ledningssystem för arbetsmiljöarbete.
Under LIA-praktiken får du arbeta tillsammans med en handledare på ett företag. Du får då använda dina kunskaper i en verklig arbetsmiljö och dessutom bygga upp ett nätverk med möjliga arbetsgivare. LIA-perioden omfattar totalt 26 veckor.
Du studerar två år på heltid och det ger dig en yrkeshögskoleexamen, 400 yh-poäng. Undervisningen sker på plats i Norrköping med inslag på Teams. Vi har som mål att koncetrera undervisningen till 2,5 dagar i veckan. Den övriga tiden studerar du på egen hand och jobbar med bl.a. inlämningsuppgifter, grupparbeten och läser kurslitteratur. Utbildningen berättigar till studiemedel och omställningsstudiestöd.
Efter din utbildning kan du arbeta som exempelvis:
Behörighet
Godkänd gymnasieexamen eller motsvarande.
Vi erbjuder nu en kurs cybersäkerhet, skräddarsydd för yrkesverksamma inom IT-branschen som vill öka sin kompetens inom säkerhetskultur och kunna hantera cyberhot i företag och organisationer.
Vilka förkunskaper behövs?
Du behöver ha minst ett års erfarenhet inom IT-relaterade områden såsom drift, nätverk eller utveckling, eller motsvarande kunskaper och färdigheter. Kursen är på distans och studietakten på 50%, vilket gör att du kan kombinera studierna med nuvarande arbete.
Kursen
Kursen rustar dig för att bygga en starkare säkerhetskultur på företag och i organisationer, och omfattar cyberkriminalitet, systematiskt cybersäkerhetsarbete och metodik för incidenthantering kopplat till den ökande risken för cyberattacker. Kursen bygger på arbetslivets konkreta behov. Cybersäkerhet kräver god helhetsförståelse kring IT-lösningar, arkitektoniska IT-miljöer och en förståelse för utvecklingsprocessen.
I dagens digitaliserade värld är en säker digital infrastruktur avgörande för att möjliggöra framgångsrik verksamhet och bidra till hållbara samhällen. Kursen både ökar medvetenheten kring cybersäkerhet och bidrar till att lösa den allt mer akuta kompetensbristen inom området.
Kursen är kostnadsfri och du har samma rätt till studiemedel som om du går YH-program. Eventuell kostnad för kurslitteratur tillkomma.
Trivs du i en mix av kundkontakt och ensamarbete, är stresstålig och vill bidra till framtidens hållbara resande? Då är lokföraryrket något för dig.
Jobba som lokförare
Jobbet som lokförare är en spännande kombination av teknik och människor. Arbetsuppgifterna varierar och yrket kräver ett stort säkerhetstänk, god samarbetsförmåga, hög simultankapacitet och förmåga att kunna fatta snabba, självständiga och kloka beslut.
Utbilda dig till lokförare
Hos oss går du en ettårig yrkeshögskoleutbildning med utbildare som själva arbetat som lokförare. Utbildningen är förlagd på två studieperioder med ett sommarlov mitt i. Teori varvas med många praktiska moment i vår unika järnvägsanläggning i Ängelholm, där du tidigt får prova på att manövrera ett lok. På Trafikverksskolan i Ängelholm har du också tillgång till alla andra av järnvägens delar såsom bangård med spår, järnvägsfordon och järnvägsmuseum.
Särskilda behörighetskrav
För att bli antagen till lokförarutbildningen ska du som söker ha:
Gymnasiebetyg i ett modernt språk med lägst betyg E, bedöms av Transportstyrelsen som likvärdig kravet på engelska 5 med lägst betyg E.
För att uppfylla lagens förbehåll på fysisk och psykisk lämplighet krävs att du som ansöker uppfyller hälsokraven i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:61). Din psykologiska lämplighet kommer att bedömas av psykologer med tillstånd av Transportstyrelsen som en del av antagningsprocessen. Observera att du som sökande själv måste betala en del av avgiften för att genomföra bedömningen, närmare bestämt 1 500 kronor. Läs mer om detta på ansökningsinstruktionen i ansökningsformuläret.
Bedömningen görs sedan i två delar:
Har du redan ett yrkespsykologiskt utlåtande som är högst fem år gammalt behöver du inte genomgå en ny bedömning.
Kontakt
jan-olof.jonsson@trafikverket.se
Telefon 010-124 30 39, tisdagar och torsdagar 9.30-11.30
Läs mer om utbildningen och yrket på vår hemsia!