Specialistundersköterska inom neurologi, neurokirurgi och neurointensivvård

Som specialistundersköterska kan du arbeta med omvårdnad, läkemedelshantering, dokumentation och rapportering. I arbetsuppgifter som en specialistundersköterska har ingår det ofta en hel del administrativa arbetsuppgifter och du arbetar bland annat med kvalitetsarbete, både förebyggande kvalitetsarbete och med att rapportera tillbud till kvalitetsregister. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Aktiveringspedagog inom LSS

Yrkeshögskolan Campus Mölndal

Om utbildningen
Vill du ha ett arbete där du gör skillnad för andra? Då är denna utbildning perfekt för dig.

Som aktiveringspedagog inom LSS bidrar du till en aktiv och meningsfull vardag för personer som har en intellektuell funktionsnedsättning, autismspektrumtillstånd eller förvärvad hjärnskada. Under utbildningen fördjupar du din kunskap i intellektuella och kognitiva funktionsnedsättningar.

Du lär dig att utforma och målgruppsanpassa sinnesstimulerande aktiviteter, kognitivt stöd och kommunikationsstöd. Du får även fördjupad kunskap om dokumentation och presentation.

Under utbildningen utvecklar du ditt professionella förhållningssätt som grund för att kvalitetsutveckla och pedagogiskt vägleda vardagsarbete. Färdigheter som kan användas inom exempelvis daglig verksamhet, särskola, grupp- eller korttidsboende.

Snabbfakta

  • Längd 300 YH-poäng (2 år)
  • Studietakt, studieform och ev. studieort 75%, platsbunden, Mölndal
  • Praktik 23 veckor (LIA)
  • CSN- berättigad Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel.

Karriär
Idag finns ett behov av utbildade stödpedagoger på arbetsmarknad. Utbildningen Aktiveringspedagog inom LSS är en av de eftergymnasiala utbildningar som leder till yrkestiteln stödpedagog.

Efter utbildningen kan du arbeta inom en rad olika yrken så som:

  • Aktiveringspedagog
  • Metodutvecklare
  • Stödpedagog
  • Specialassistent
  • Resurspedagog

Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du, utöver grundläggande behörighet till yrkeshögskolan, kunskaper som motsvarar betyg E/3/G i följande kurser:

  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Naturkunskap 2 - kan ersättas av till exempel Medicinsk grundkurs 1/2 eller kurs i Anatomi och fysiologi
  • Samhällskunskap 1b - kan ersättas av till exempel Samhällskunskap A enligt tidigare bestämmelser eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2.
  • Psykologi 1 - kan ersättas av till exempel annan kurs i psykologi på grundläggande nivå eller kurs i kommunikation från Barn- och fritidsprogrammet.

Har du fått kunskaper på annat sätt kan vi även bedöma din reella kompetens.

Du behöver dessutom minst tolv månaders yrkeserfarenhet inom något av följande arbetsområden:

  • Boende med särskild service
  • Korttidsboende
  • Daglig verksamhet
  • Personlig assistans
  • Särskoleverksamhet
  • Elevassistans för elev med kognitiv / intellektuell funktionsnedsättning / autismspektrumstörning
  • Eller liknande verksamhet inom funktionsstöd.

Deltid omräknas till heltid.

Utbildningen leder till en Yrkeshögskoleexamen.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
75%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Pedagogik

Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Hermods Yrkeshögskola

Som specialistundersköterska inom äldreomsorgen ger du äldre vård och stöd samtidigt som du skapar en trygg och värdig miljö. Du kommer att vara nära människor, lyssna på deras berättelser och skapa en meningsfull vardag. Dessutom spelar du en nyckelroll i att bistå sjuksköterskor och andra vårdprofessionella för att säkerställa att varje individ får den vård och omsorg de behöver.

Äldrevården är inne i en förändring där teambaserat arbete blir allt vanligare. Team som består av olika spetskompetenser där specialistundersköterska är en viktig roll som avlastar sjuksköterskorna med vissa arbetsuppgifter. Även närvård och regionala samarbeten bidrar till spännande förändringar i arbetssätt och arbetsgruppskonstellationer.

Samhället står inför en utmaning med en åldrande befolkning och stora pensionsavgångar inom vård och omsorg. Andelen äldre ökar och med det behovet av att ta hand om äldre med komplex hälsoproblematik och multisjuka. Genom att utbilda dig till specialistundersköterska inom äldreomsorgen kommer du att få kompetens för att genomföra ett meningsfullt arbete samtidigt som du kommer att vara hett eftertraktad på arbetsmarknaden.

För att bli antagen till utbildningen Specialistundersköterska inom äldreomsorg krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper, eller motsvarande:

  • Lägst betyget E/3/G i Anatomi och fysiologi 1 och 2
  • Lägst betyget E/3/G i Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 och 2
  • Lägst betyget E/3/G i Gerontologi och geriatrik Hälso- och sjukvård 1 och 2
  • Lägst betyget E/3/G i Omvårdnad 1 och 2
  • Lägst betyget E/3/G i Psykiatri 1 och 2
  • Lägst betyget E/3/G i Psykologi 1
  • Lägst betyget E/3/G i Social omsorg 1 och 2
  • Lägst betyget E/3/G i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

Yrkeserfarenhet: Ett års heltidsarbete som undersköterska.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Karlskrona kommun)
Satellitort
Borås

Tandsköterska

Dacapo Mariestad

Efterfrågan på kvalificerade tandsköterskor är stor och väntas öka ytterligare de närmaste åren, vilket innebär goda möjligheter till arbete efter examen. Utbildningen är CSN-berättigad.

Tandsköterskans arbetsuppgifter har på senare år blivit fler och mer självständiga. I yrkesrollen ingår allt från att ha egna patienter till att assistera tandläkaren vid behandlingar.  Utbildningen genomförs som heltidsstudier och som en bunden utbildning, vilket innebär cirka 2-4 schemalagda dagar på skolan per vecka och därutöver självstudier med möjlighet till handledning. 

Teorilektioner varvas med praktiskt arbete i våra metodrum. Metodrummen kan också bokas för egen träning. Under de verksamhetsförlagda kurserna LIA (Lärande i arbete) ska du som studerande tillsammans med en erfaren handledare tränas i att utöva yrket på en godkänd tandvårdsklinik. LIA är fördelat på tre perioder och bedrivs på heltid.

Utbildningen ställer stora krav på engagemang, förutsätter en hög arbetsinsats och det krävs att du är disciplinerad i dina studier. Att studera på 100% är jämförbart med heltidsarbete!

Kontakt
Hanne Gustafsson, Utbildningsledare
0501-75 57 63

Petra Alamos Cardenas, Tandvårdslärare
0501-75 60 95

Utbildningsstart
Vårterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Höstterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
325 YH-poäng (ca. 1.6 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Frisk- & kroppsvård

Operativ Produktionstekniker

Campus Västra Skaraborg

Platsbunden på orterna Lidköping och Skövde

Är du tekniskt intresserad, noggrann och vill ha ett självständigt yrke där du övervakar och utvecklar produktionsprocesser som är viktiga för bland annat livsmedel-, läkemedel- och tillverkningsindustrin? Utbilda dig till Operativ produktionstekniker med inriktning mot polymera material.

Polymera material är komplexa och finns överallt runt om oss, exempelvis i byggnadsmaterial, implantat och förpackningar. Tillverkarna är i stort behov av personer som medverkar till utveckling och effektivisering. Vi erbjuder dig en specialiserad utbildning som ger dig praktiska och teoretiska kunskaper att arbeta med formsprutning, formgjutning, blåsning och värmeformning, men också kompetens att göra underhållsarbete och riskanalyser.

Vad kan du jobba som?
Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta som bland annat processoperatör, tekniker, produktionsberedare eller ställare på företag inom plast- och gummiindustrin. Ansvarsområden är bland annat att styra och övervaka tillverkningsprocesser, säkerställa att dessa sker snabbt, effektivt och med hög kvalitet. Det är operatören/teknikern som åtgärdar eventuella fel vilket kräver stor kunskap om såväl själva tillverkningsprocessen, utrustningen samt materialet.

Utbildningens upplägg
Utbildningen är en heltidsutbildning som omfattar 300 yh-poäng och pågår under 1,5 år. Föreläsningarna ges på Campus Västra Skaraborg med sändning till Skövde två till tre dagar per vecka. Övriga dagar ägnas åt självstudier.

Utbildningen är platsbunden med stor näringslivsanknytning genom bland annat LIA (praktik) på företag där du redan under studietiden skapar viktiga kontakter som leder till jobb.

Särskild behörighet:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser: Mekatronik 1 eller Produktionskunskap 1 eller Teknik 1 eller Praktisk ellära eller motsvarande kunskaper.

Saknar du någon av de särskilda behörighetskurserna Mekatronik 1, Produktionskunskap 1, Teknik 1 eller Praktisk ellära?
Då kan du ansöka om en plats på vår behörighetsgivande förutbildning (BFU). Genom att slutföra och bli godkänd på BFU-kursen blir du behörig och får en garanterad plats på utbildningen.

Utbildningsstart
Vårterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Satellitort
Skövde

Stödpedagog inom funktionshinderområdet

Skövde Yrkeshögskola

Yrkeshögskoleutbildningen Stödpedagog är främst för dig som arbetar eller har arbetat som stödassistent inom verksamheter för personer med funktionsnedsättningar. Du får specialiserade kunskaper för att kunna vägleda kollegor i ett pedagogiskt arbets- och förhållningssätt. Du kommer att utveckla dina färdigheter i att individanpassa och utvärdera vardagsstöd på ett kvalitetssäkert sätt.

Utbildningen bedrivs på halvfart och distans vilket ger dig viss möjlighet studera och arbeta parallellt.

Efter utbildningen kommer du att ha kompetens för att vägleda andra i frågor om bemötande och om ett etiskt försvarbart och professionellt arbetssätt. Du kommer också att utveckla dina kunskaper om lagstiftning och riktlinjer som styr stödpedagogens arbete.

Stödpedagogen har en central roll i arbetet med social dokumentation och med att göra enskilda delaktiga i sin genomförandeplan. Du får under utbildningstiden möjlighet att utveckla kunskaper, kompetenser och färdigheter i pedagogiska metoder och att tillämpa metoder för vägledande förhållningssätt på såväl individ som gruppnivå.

Behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskola
  • Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2 eller motsvarande
  • Hälsopedagogik eller motsvarande
  • Specialpedagogik 1 och specialpedagogik 2 eller motsvarande
  • Minst ett års sammantagen yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.
Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-05
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Pedagogik
Studieort
DISTANS (Skövde kommun)