Kvalificerad Säkerhetsingenjör
Huvudsakliga arbetsuppgifter för säkerhetstekniker går ut på att installerar brandlarm, inbrottslarm, kameraövervakning, passersystem och diverse annan säkerhetsutrustning. Läs mer på Framtid.se
Huvudsakliga arbetsuppgifter för säkerhetstekniker går ut på att installerar brandlarm, inbrottslarm, kameraövervakning, passersystem och diverse annan säkerhetsutrustning. Läs mer på Framtid.se
Som elkonstruktör genomför du energiberäkningar med hjälp av olika programvaror, projekterar elinstallationer samt upprättar handlingar och ritningar. Du gör ritningar för elektronik som ska implementeras i olika installationer. För att bli antagen till denna utbildning krävs att du utöver gymnasieskolans el- och energiprogram även har 2 års arbetslivserfarenhet som elektriker.
I nuläget och i framtiden står Sverige inför stora projekt inom både byggsektor och industri. Tillgången på bostäder och en väl fungerande infrastruktur är avgörande för rörligheten på arbetsmarknaden och för Sveriges ekonomiska tillväxt. Ett nyckelyrke för att samhället ska kunna utvecklas och projekt genomföras är elkonstruktör.
Efterfrågan på yrkesrollen är stor över hela landet och för att möjliggöra för fler elektriker att kunna vidareutbilda sig, parallellt med pågående arbete, erbjuder vi en distansutbildning på deltid (50 %). Notera att du under utbildningen kommer att behöva vara närvarande på Xenter Yrkeshögskola, vid sex tillfällen. Dessa kurser kommer att pågå under 1-2 dagar och kommer i möjligaste mån att förläggas till helger eller dag som knyter an till helg. Allt för att inte störa ditt eventuella ordinarie arbetsschema. Praktik kan ske på valfri ort.
För att tillgodose de behov av faktiska kompetenser som dina lokala företag eftersöker, finns utöver de obligatoriska kurserna även valbara kurser som riktar sig mot industri alternativt byggsektor. Du väljer själv inom vilken inriktning du vill specialisera dig.
De kunskaper som YH-utbildningen ger är en bra och stabil grund för vidare förståelse samt vidareutbildning på området som bland annat innefattar: kunskaper i el - och energiteknik, automation, miljöpåverkan, matematiska beräkningar och standarder.
Efter utbildningen ska du bland annat ha kompetenser för att:
Är du en problemlösare med god samarbetsförmåga och tydlig verklighetsförankring och som dessutom är en person som gärna driver arbetet och projekten framåt, då är IT-Högskolans utbildning IT-säkerhetsspecialist som gjord för dig!
Som IT-säkerhetsspecialist arbetar du med att identifiera säkerhetshot och vet hur IT-attacker fungerar. Genom IT-Högskolans utbildning lär du dig infrastrukturen och kan analysera händelser i datorsystem, samt blockera attacker. Din roll är att säkerställa att eventuella säkerhetshål elimineras och att arbeta proaktivt, samt stoppa framtida attacker.
Under utbildningen kommer du att lära dig virusanalys, incidenthantering och hur du behandlar loggkällor och använder de för spårbarhet. Du lär dig specialiserade kunskaper inom teoretisk och praktiskt arbete med operativsystemen Linux och Windows, och kommer använda verktyg som Configuration Management Data Base (CMDB), Common Vulnerability and Exposure (CVE) och CVSS (Common vulnerability scoring system). Under utbildningens gång kommer du självständigt få automatisera uppgifter med programmeringsspråket Python.
Yrkesrollen utvecklas hela tiden i snabb takt i och med att det kommer nya hot och att tekniken utvecklas, därför krävs det att en IT-säkerhetsspecialist kritiskt bearbetar statisk och dynamisk analys av trojaner, ransomware, etc – ett lärande som IT-Högskolan säkerställer under utbildningen.
Efter avslutad utbildning kan du jobba som:
Behörighet
Lägsta betyget E/3/G i Dator- och nätverksteknik eller motsvarande kunskaper.
Saknar du Dator- och nätverksteknik eller Matematik 2?
Förbered dig inför antagningsprovet genom våra preparandkurser som du får tillgång till när du ansöker till någon av våra utbildningar.
En online-utbildning på totalt 10 veckor. En lärarledd dag och två självstudiedagar varannan vecka. Utbildningen riktar sig till ansvariga för säkerhet och informationssäkerhet i alla typer av organisationer, som exempelvis säkerhetschefer, informationssäkerhetschefer och säkerhetssamordnare.
Genom att utbildningen sker på deltid är det möjligt att kombinera den med heltidsarbete.
Behörighet:
Yrkeserfarenhet om minst ett år från säkerhetsrelaterat arbete på heltid, alternativt minst två år av godkända studier inom säkerhet på eftergymnasial nivå.
Gör din intresseanmälan på ansökningsknappen till höger.
”Mycket bra att få en bredare bild av cyber- och hybridhoten. Bra med anknytning av omvärldsanalys till konsekvens för en organisation.”
"Mycket inspirerande föreläsare. Kul att han drar paralleller till verkligheten, lättare och förstå. Bra med pauser mellan varven."
"Bra med inspelningar och information så att det även går att följa om man missat någon föreläsning eller vill repetera."
Den här utbildningen ger dig ökad kunskap, fler färdigheter och stärkt kompetens att arbeta med säkerhetsskyddad upphandling. Detta behov föreligger eftersom brister i säkerhetsskyddad upphandling kan få stora konsekvenser för både beställare och leverantör - inte minst av ekonomisk karaktär men även avseende leveranssvårigheter som i sig kan innebära stora risker för Sveriges säkerhet.
Utbildningen kräver att du antingen har yrkeserfarenhet eller tidigare studier inom säkerhets- och/eller upphandlingsområdet för att du ska kunna tillgodose dig utbildningens inriktning.
Utbildningen är helt på distans och på deltid, vilket gör det möjligt att kombinera den med heltidsarbete. Distansutbildning via Zoom.
Behörighet:
Yrkeserfarenhet om minst ett (1) år från säkerhetsrelaterat arbete och/eller upphandlingsarbete på heltid, alternativt minst två (2) år av godkända studier inom säkerhet och/eller upphandling på eftergymnasial nivå.
Distansutbildning via Zoom där materialet spelas in och med fysiska träffar i Stockholm.
Genom att kombinera teoretisk genomgång med praktiska moment och enskild reflektion med gruppdiskussioner erhålls en hög grad av träning, erfarenhetsutbyte och kompetensöverföring. Projekteringen av säkerhetsskyddsåtgärder utvecklar en förmåga att finna och applicera lösningar liksom att ta ansvar, kommunicera och samarbeta.
Utbildningen startar med att lägga en nivå av baskunskaper för de studerande vad gäller systematiskt säkerhetsskyddsarbete inklusive en genomgång av aktuell hotbild, lagar och krav, samt upphandling genom säkerhetsskyddsavtal. På detta sätt uppnår deltagarna direkt en högre säkerhetsmedvetenhet. Därefter byggs kompetensen ytterligare på inom de mer specifika delområdena personalsäkerhet, fysisk säkerhet och informationssäkerhet för att successivt höja de studerandes kunskaper,
Studietakt:
Deltidsutbildning på 17 veckor med en studietakt på 70%. Den största delen av kursen är självstudier som kan bedrivas på valfri tid. Samtliga gruppredovisningar är obligatoriska.
Behörighet:
För behörighet krävs en sammanlagd yrkeserfarenhet inom säkerhetsområdet om minst 1,5 år på heltid, eller motsvarande tid på deltid. Detta omfattar även arbete inom något av följande områden: personalsäkerhet, fysisk säkerhet och/eller informationssäkerhet. Kravet på yrkeserfarenhet kan ersättas av komplett utbildningsexamina (yrkeshögskola, universitet, högskola, folkhögskola) från minst 1,5 års heltidsstudier med huvudinriktning på säkerhet där något eller flera av de angivna ämnena har ingått.