Elkraftsingenjör
Elkraftingenjörer arbetar med underhåll och utveckling inom kraftnät, tillverkningsindustrin, byggindustrin och i konsultbranschen. Läs mer på framtid.se
Elkraftingenjörer arbetar med underhåll och utveckling inom kraftnät, tillverkningsindustrin, byggindustrin och i konsultbranschen. Läs mer på framtid.se
Som elkraftingenjör inom starkströmsområdet kommer dina arbetsuppgifter att vara kopplade till det företag du blir anställd av. Kommer du till en elleverantör kan arbetsuppgifter från strömförsörjning i hård väderlek till dataövervakning av en transformatorstation eller ett ställverk gälla.
Som distributionstekniker kan du antingen fungera som arbetsledare för ett gäng montörer eller själv arbeta som kvalificerad eltekniker i linjereparationstjänst.
Är du anställd i ett kraftbyggnadsföretag kan ditt arbete bestå av projektering eller beredning.
Elkraftingenjör – många möjligheter
Din yrkesroll kan vara t.ex: elkraftingenjör, driftplanerare, drifttekniker, distributionstekniker, konstruktör, beredare/projektör.
Efter utbildningen kommer du att ha kunskaper om hur man alstrar energi och om framtida tänkbara energikällor. Du får färdigheter i att projektera och planera elenergins väg från kraftkälla till konsument. Du får kompetenser att kunna utföra avancerade beräkningar, sköta övervakning, drift och underhåll vid elkraftanläggningar och kunskaper att dokumentera dessa.
Lärande i arbete (LiA)
21 veckor
Behörighet:
Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt särskild behörighet Godkända betyg i kurserna:
-Fysik 1, 150 p och Matematik 2, 100 p eller
-Praktisk ellära, 100p och Matematik 2, 100 p
eller Motsvarande kunskaper
Underhållsingenjör - ett bristyrke
Som underhållsingenjör inom industrin kommer du att kunna ansvara för avhjälpande och förebyggande underhåll inom många olika branscher, kunna analysera och tolka mätvärden, kunna bistå vid upprättande av specificerade inköps- och upphandlingsunderlag, kunna läsa och tolka ritningar, veta hur driften går till samt ha god kunskap om hur samarbetet med processoperatörerna skall bedrivas.
Underhållsingenjör – många möjligheter
Efter utbildningen kommer du att kunna söka arbete inom kärnkraft/värmeverk, pappers. och massaindustri, fordonsindustri, livsmedelsindustri, järn- och stålindustri, gruvindustri, kemi- och platsindustri samt bilindustri.
Lärande i arbete (LIA)
20 veckor på olika företag.
Grundläggande behörighet till Yrkeshögskolan
Vill du vara med och skapa hållbar energi? Studera till Elkraftsingenjör och få kompetens för att driftsätta, effektivisera, optimera och underhålla elkraftssystem och elanläggningar. Gör karriär som elkraftsingenjör, elkrafttekniker eller drifttekniker inom elkraft.
✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat
Behörighetskrav
• Gymnasieexamen eller motsvarande
• Matematik 2
• Praktisk ellära eller Fysik 1
• Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »
Utbildningen till mätningstekniker ger dig stora möjligheter till arbete efter avslutad utbildning. Efterfrågan på mätningstekniker är hög enligt branschens bedömning. Arbetsmarknaden för mätningstekniker bedöms därför vara god både på kort och lång sikt.
Som mätningtekniker utför du mätningar och utsättningar av exempelvis byggnader, ledningar, vägar och broar. Utifrån dessa mätningar tas underlag till kartor och ritningar fram som behövs för olika projekt vid exempelvis nybyggnation, ombyggnation och underhåll. Dessutom tar man fram underlag till kartor och granskar befintliga ritningar. En mätningstekniker är lite som spindeln i nätet på en byggarbetsplats och arbetet är varierande, roligt och ansvarsfullt.
Denna yrkeshögskoleutbildning läses på distans med undantag för 12 platsträffar i Västerås men kan även ske på annan ort vid behov.
Särskilda förkunskaper
Lägst betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper: