Larm- och säkerhetstekniker - Nationell Yrkesutbildning (NY)

Larm- och säkerhetstekniker arbetar ofta i ett elteknikföretag och gör installationer av olika slag. Det kan handla om att installera, programmera och driftsätta säkerhetssystem. Det kan vara brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem eller passersystem. I jobbet ingår ofta att utbilda användarna av systemen. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Säkerhets- och beredskapssamordnare, Stockholm

Företagsuniversitetet AB Yrkeshögskolan (Yh)

Utbildningen Säkerhets- och beredskapssamordnare bedrivs på plats på skolan i Stockholm. Cirka 2-3 lärarledda dagar/vecka och resterande tid självstudier. Ingen hybridundervisning erbjuds. 

Utbildningen förbereder dig inför en karriär inom säkerhetsbranschen som t.ex.

  • Säkerhets- och beredskapsansvarig
  • Säkerhets- och beredskapshandläggare
  • Säkerhets- och beredskapskonsult
  • Säkerhets- och beredskapskoordinator
  • Säkerhets- och beredskapssamordnare
  • Säkerhets- och trygghetskoordinator

Särskild behörighet:

För behörighet krävs en sammanlagd yrkeserfarenhet från arbete i en ledande, samordnande eller handläggande position inom säkerhets-, beredskaps- eller trygghetsområdet i privat eller offentlig sektor (vilket även inkluderar allmän yrkeserfarenhet från samhällsviktig verksamhet, säkerhetskänslig verksamhet och/eller försvarsverksamhet) alternativt från en projektledande, koordinerande eller förändringsledande befattning i annat yrke om minst 1,5 år på heltid, eller motsvarande tid på deltid.

Kursbeskrivning - obligatoriska ämnen

1. Branschkunskap 15yhp

2. Risk-, kris- och kontinuitetshantering 25yhp

3. Brottsprevention och trygghetsskapande åtgärder 25yhp

4. Sanhällssäkerhet, totalförsvar och civil beredskap 25yhp

5. Säkerhetsskydd 25yhp

6. Informations-, IT- och cybersäkerhet 25yhp

7. Personalsäkerhet och säkerhetskultur 25yhp

8. Fysisk säkerhet, säkerhetsteknik och projektering 25yhp

9. LIA-period 1 30yhp

10. LIA-period 2 30yhp

11. Examensarbete 25yhp

12. Ekonomi 5yhp

13. Projektledning 5yhp

14. Ledarskap 5yhp

15. Presentationsteknik och retorik 5yhp

16. Skriftlig kommunikation och rapportskrivning 5yhp

Summa, 300 Yh-poäng (1,5 år)

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Höstterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Säkerhetstjänster
Ekonomi, admin, sälj

Elkonstruktör

Xenter Yrkeshögskola

Som elkonstruktör genomför du energiberäkningar med hjälp av olika programvaror, projekterar elinstallationer samt upprättar handlingar och ritningar. Du gör ritningar för elektronik som ska implementeras i olika installationer. För att bli antagen till denna utbildning krävs att du utöver gymnasieskolans el- och energiprogram även har 2 års arbetslivserfarenhet som elektriker.

I nuläget och i framtiden står Sverige inför stora projekt inom både byggsektor och industri. Tillgången på bostäder och en väl fungerande infrastruktur är avgörande för rörligheten på arbetsmarknaden och för Sveriges ekonomiska tillväxt. Ett nyckelyrke för att samhället ska kunna utvecklas och projekt genomföras är elkonstruktör.

Efterfrågan på yrkesrollen är stor över hela landet och för att möjliggöra för fler elektriker att kunna vidareutbilda sig, parallellt med pågående arbete, erbjuder vi en distansutbildning på deltid (50 %). Notera att du under utbildningen kommer att behöva vara närvarande på Xenter Yrkeshögskola, vid sex tillfällen. Dessa kurser kommer att pågå under 1-2 dagar och kommer i möjligaste mån att förläggas till helger eller dag som knyter an till helg. Allt för att inte störa ditt eventuella ordinarie arbetsschema. Praktik kan ske på valfri ort.

För att tillgodose de behov av faktiska kompetenser som dina lokala företag eftersöker, finns utöver de obligatoriska kurserna även valbara kurser som riktar sig mot industri alternativt byggsektor. Du väljer själv inom vilken inriktning du vill specialisera dig.

De kunskaper som YH-utbildningen ger är en bra och stabil grund för vidare förståelse samt vidareutbildning på området som bland annat innefattar: kunskaper i el - och energiteknik, automation, miljöpåverkan, matematiska beräkningar och standarder.

Efter utbildningen ska du bland annat ha kompetenser för att:

  • självständigt ansvara för projektering och konstruktion av en elanläggning utifrån de lagar, regler, standarder och säkerhetskrav som föreligger på området inom angiven tidsram
  • omsätta kundkrav och önskemål till tekniska systemlösningar
  • analysera en elanläggning utifrån ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv och föreslå förbättringar
  • samordna installationsprocessen med andra discipliner
  • självständigt kunna utveckla och behandla de kunskaper och färdigheter som krävs för elinstallationsarbete i starkströmsanläggningar och fast anslutning och losskoppling av elektrisk
  • utrustning samt övervaka regler och standarder som förändras över tid
  • slutföra projekt genom att bedöma om den egna kompetensen är tillräcklig för att utföra ett visst elinstallationsarbete eller om ytterligare kunskapsinhämtning krävs innan arbetet påbörjas
  • kommunikation och kundbemötande.
Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
50%
YH poäng
315 YH-poäng (ca. 3.2 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Säkerhetstjänster
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Botkyrka kommun)

Att bygga en informationssäkerhetskultur

Företagsuniversitetet AB Yrkeshögskolan (Yh)

En utbildning som riktar sig till dig som önskar öka din förståelse och dina färdigheter i hur man bygger en god säkerhetskultur i en organisation, utbildningen är ett tillägg till en redan befintlig bakgrund inom det mer generella och breda informationssäkerhetsområdet. Utbildningsnivån är anpassad för att uppnå den kompetens som arbetslivet efterfrågar.

Studietakt:
Utbildningen pågår i 10 veckor med en blandning av lärarledd undervisning och självstudier. Studietakten är 50 % vilket möjliggör för de studerande att kunna arbeta vid sidan om studierna. Genom att kombinera teoretisk genomgång med praktiska moment och enskild reflektion med gruppdiskussioner erhålls en hög grad av träning, erfarenhetsutbyte och kompetensöverföring. Online via Teams.

Behörighet:
För behörighet krävs en sammanlagd yrkeserfarenhet inom säkerhets- och/eller informationssäkerhetsområdet om minst 1,5 år på heltid, eller motsvarande tid på deltid. Kravet på yrkeserfarenhet kan ersättas av komplett utbildningsexamina (yrkeshögskola, universitet, högskola, folkhögskola) från minst 1,5 års heltidsstudier med huvudinriktning på säkerhet där informationssäkerhet har ingått.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
25 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-09-01
Branscher
Säkerhetstjänster
Journalistik & information
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)

Cybersäkerhet

Företagsuniversitetet AB Yrkeshögskolan (Yh)

En online-utbildning via Teams på totalt 10 veckor. Genom att utbildningen sker på deltid och online är det möjligt att kombinera den med heltidsarbete.

Utbildningen syftar till att ge en plattform för att kunna arbeta med cybersäkerhet i allmänhet eller med specifika delar inom området i synnerhet. Dessa delar kan exempelvis vara risk- och hotbedömningar inom informations-, IT- och cybersäkerhet, införande av ett systematiskt informationssäkerhetsarbete och utformning av ett ledningssystem för informationssäkerhet, hantering av informations- och IT-incidenter samt arbete med digitala transformationer och ekosystem. Det gör att fokus har lagts på att ge kunskap, färdigheter och förmågor inom samtliga dessa områden.

Behörighet:
Yrkeserfarenhet om minst ett år från säkerhetsrelaterat arbete på heltid, alternativt minst två år av godkända studier inom säkerhet på eftergymnasial nivå.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Vårterminen 2026
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Vårterminen 2026
Studietakt
40%
YH poäng
20 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-09-22
Branscher
Data & IT
Säkerhetstjänster
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)

Ledning och samordning av informations- och cybersäkerhet

Företagsuniversitetet AB Yrkeshögskolan (Yh)

Den här utbildningen riktar sig till dig som arbetar med informations- och cybersäkerhet och antingen vill utveckla din kompetens eller står i begrepp att ta ett karriärkliv för att behålla ditt arbete, utvecklas eller gå vidare till nya arbetsuppgifter.

Utbildningen vänder sig även till organisationer som gör en satsning på informationssäkerhet och erbjuder flexibilitet även ur ett arbetsgivarperspektiv tack vare sitt upplägg med en lärarledd undervisningsdag och en självstudiedag per vecka under fyra månader.

Utbildningen pågår i 20 veckor på distans via Teams.

Behörighet:
Tre års yrkeslivserfarenhet (heltid) inom informations- och cybersäkerhetsområdet, eller minst ett års yrkeslivserfarenhet inom området i kombination med relevant eftergymnasial examen eller certifiering.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Vårterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2026
Studietakt
40%
YH poäng
40 YH-poäng (ca. 0.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-09-01
Branscher
Säkerhetstjänster
Ekonomi, admin, sälj
Data & IT
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)