Hotell, restaurang och turism
Hotell, restaurang och turist-branschen handlar mycket om service. Är du receptionist eller servitör möter du hela tiden gäster på olika sätt och därför viktigt att du tycker om att träffa nya människor och är bra på att kommunicera. Språkkunskaper är självklart en stor tillgång. Arbete inom hotell, restaurang och turism ställer krav på god planerings- och samarbetsförmåga. Oavsett om du arbetar med matlagning i ett restaurangkök eller som konferensvärd behöver du snabbt kunna anpassa dig till olika situationer som uppstår och gilla att improvisera.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 42 träffar

Digitalisering & AI – strategier, effektivisering och automation

Hospitality Insights

Kursen Digitalisering & AI – strategier, effektivisering och automation är en specialiserad kurs som ger verktyg och insikter i hur digitalisering och AI omvandlar arbetssätt inom besöksnäringen – för både operativa och strategiska medarbetare.

Efter att ha genomfört kursen får du som studerande förmågan att tolka och analysera data med moderna verktyg, arbeta med och implementera digitala samt AI-baserade lösningar, på det sättet effektiviserar du verksamheten genom automatisering och digitala arbetssätt! Du utvecklar förståelse för den digital transformationens påverkan på både dig som person, din arbetsplats och bransch, samt lär dig att överbrygga tekniska och icke-tekniska moment i verksamheten.

Kurslängd: 10 veckor
Studietakt: 50% 

Format:

  • Förinspelade korta lektioner för flexibelt lärande
  • Live lektioner i Göteborg eller digitalt
  • Frivilliga workshops för fördjupning
  • Individuell handledning

Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt 

  • Minimum 1 års heltidsarbete inom besöksnäringen (hotell, restaurang, turism, transport, destinationer eller liknande verksamheter.)

För att göra din ansökan behöver du skapa ett användarkonto och sedan fylla i alla obligatoriska uppgifter samt ladda upp följande dokument;

  • Ett signerat Gymnasiebetyg (Det går bra att fotografera eller scanna dokumenten)
  • Tjänstgöringsintyg signerat av arbetsgivaren
  • stöttande dokument för att påvisa reel kompetens (vid avsaknad av formell behörighet)
Utbildningsstart
Vårterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Studietakt
50%
YH poäng
30 YH-poäng (ca. 0.3 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2026-02-01
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Ekonomi, admin, sälj
Studieort
DISTANS (Göteborgs kommun)

Innovation genom värdskap, besöksnäringens hantverk och konceptutveckling på attraktiva, hållbara platser

Hospitality Insights

Kursen Innovation genom värdskap, besöksnäringens hantverk och konceptutveckling på attraktiva, hållbara platser är en utvecklingskurs för dig med flerårig erfarenhet som idag driver en verksamhet och vill ta den vidare!

Kursen kombinerar hantverket i att bedriva unika verksamheter med modern affärsmässighet och hållbarhet. Fokus i kursen är att genom verkliga case och exempel förstå hur man skapar minnesvärda gästupplevelser, innovation, storytelling och samarbete med lokalsamhället för att skapa attraktiva och hållbara besöksmål. Som studerande får du färdigheter i att utveckla och anpassa din verksamhet, hitta nya möjliga målgrupper samt hur du kan samverka med andra för att utveckla attraktiva besöksmål.

Kursens längd: 6-7 veckor
Antal YH-poäng: 20 p
Studietakt: 50%

Format:

  • Förinspelade korta lektioner för flexibelt lärande
  • 6 heldagsworkshops (digitalt eller på plats)
  • Individuell handledning

Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt 

  • Minimum 3 års heltidsarbete inom besöksnäringen.

För att göra din ansökan behöver du skapa ett användarkonto och sedan fylla i alla obligatoriska uppgifter samt ladda upp följande dokument;

  • Ett signerat Gymnasiebetyg (Det går bra att fotografera eller scanna dokumenten)
  • Tjänstgöringsintyg signerat av arbetsgivaren
  • stöttande dokument för att påvisa reel kompetens (vid avsaknad av formell behörighet)
Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2025)
Vårterminen 2026
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Vårterminen 2026
Studietakt
50%
YH poäng
20 YH-poäng (ca. 0.2 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2026-02-03
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Ekonomi, admin, sälj
Studieort
DISTANS (Göteborgs kommun)

Hållbara evenemang

Sälj & Marknadshögskolan

Att arrangera evenemang som tar hänsyn till klimat, samhälle och ekonomi är inte längre ett val – det är ett måste. Men trots växande krav brister det ofta i praktisk kunskap. Den här kursen är för dig som arbetar med event, kommunikation eller projektledning och vill utveckla kompetens i att skapa hållbara upplevelser med genomslag.

Du får verktyg för att planera, genomföra och följa upp evenemang utifrån hållbarhetsprinciper. Vi går igenom klimatberäkningar, cirkulär ekonomi, inkluderande kommunikation och relevanta certifieringar. Fokus ligger på hela evenemangets livscykel – från idé till effektmätning.

Kursen ges helt på distans med modellen Flipped Classroom, där du kombinerar självstudier med digital handledning – en flexibel lösning som fungerar utmärkt vid sidan av arbete.

Karriär och möjligheter

Trycket på att skapa hållbara event ökar – från publik, sponsorer, lagstiftare och samarbetspartners. Det öppnar upp för nya roller där du blir nyckelpersonen som förvandlar strategi till konkret handling.

Efter utbildningen har du förmågan att leda hållbarhetsarbete i alla typer av event – inom kultur, sport, näringsliv eller offentlig sektor. Du blir en eftertraktad resurs i projekt som kräver ansvarstagande, innovation och kommunikationsskicklighet.

 

Efter utbildningen kan du arbeta som:

  • Eventkoordinator med hållbarhetsansvar
  • Projektledare för hållbara evenemang
  • Kommunikationsansvarig med miljöfokus
  • Produktionsledare inom kultur och möten
  • Hållbarhetsstrateg för evenemangsproduktion
  • Marknadskoordinator för hållbara initiativ

Kurssammanfattning

Kursen omfattar 40 YH-poäng och löper över 16 veckor på halvfart.
 Du får både strategisk och praktisk kompetens inom områden som klimatpåverkan, resurshantering, certifieringsprocesser, social hållbarhet och affärsmodeller kopplade till evenemang. Kursen är framtagen tillsammans med branschen för att möta verkliga behov.

Behörighetskrav

För att vara behörig till kursen behöver du:
 • minst sex månaders yrkeserfarenhet inom evenemang, kommunikation, projektledning eller produktion
 • alternativt kunna visa motsvarande kunskap genom reell kompetens

Utbildningsstart
Vårterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Studietakt
50%
YH poäng
40 YH-poäng (ca. 0.4 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Studieort
DISTANS

Eventkoordinator

Yrkeshögskolan Landskrona

Eventkoordinatorutbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som projektledare eller produktionsledare inom upplevelseindustrin. Tillsammans med våra utbildare och gästföreläsare får du insyn i arbetslivet och nätverka i branschen.

Eventkoordinator är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning i Landskrona belägen mitt i den växande Öresundsregionen. Under dina två år på utbildningen läser du 13 kurser som du kombinerar med operativt arbete i form av projektarbete, volontärsuppdrag och praktik.

Upplevelseindustrin befinner sig i en spännande utveckling och efterfrågan är stor. Med hjälp av våra utbildare som är kopplade direkt till branschen får du tillgång till de senaste verktygen som arbetslivet efterfrågar. Du kommer att arbeta kreativt med att planera, leda och genomföra projekt från början av utbildningen och leverera starka upplevelser i alla möten.

Utbildningen ger dig kunskaper för att arbeta i en ledande position med helhetsansvar. Arbetsområdet är brett och omfattar alla upplevelseformer som handlar om kommunikation, varumärkesutveckling destinationsutveckling, produktioner, sport, musik, konferens, mässa, festival, teater, kultur, nöje mm. Fokus ligger på projektledning och upplevelsebaserade evenemang och möten.

Anställningsformerna kan variera, exempelvis projekt- eller tillsvidareanställningar inom kommun, region eller anställd i företag, alternativt egenföretagare eller konsult. Efter genomgången utbildning skall de studerande bemästra kunskaper inom: eventproduktion, strategiskt tänkande, kommunikation och ledarskap, projektledning, evenemangssäkerhet, eventlogistik, förhandlingsteknik, presentationsteknik, evenemangsteknik, värdskap och service, varumärkesstrategi, försäljning, marknadsföring, branschrelaterad juridik, företagande och entreprenörskap.

Efter utbildningen ska du kunna arbeta som: eventkoordinator, project manager, event manager, key account manager, creative producer, projektassistent, produktionsledare, eventarrangör, sponsoransvarig, projektadministratör, idé-, produkt- och affärsutvecklare, turnéledare, artistbokare, möteskonsult, affärsutvecklare

Du kan till exempel jobba inom följande områden/branscher: kommunikationsbyråer, eventbyråer, festivaler, idrotts- och sportevenemang, eget företag, mässor, konvent, kongresser, reklam, media, nöjesindustrin, destinationsutveckling och eventavdelningar på företag och kommuner.

Behörighet 
Gymnasieexamen.

Information om start ht-26 kommer i januari 2026.

Utbildningsstart
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Ekonomi, admin, sälj
Kultur, media, design

Food & Beverage Manager

FEI Företagsekonomiska Institutet

Bedrivs även i Göteborg och Västervik samt på Distans

Utbildningen Food & Beverage Manager är för dig som vill arbeta på ledande befattningar inom hotell- och restaurangnäringen.

Utbildningen ger dig kompetens för att kunna driva och utveckla en restaurang samt leda personalgrupper på ett inspirerande och professionellt sätt. Du utvecklar ett helhetsperspektiv för att skapa goda förutsättningar för alla intressenter i verksamheten.

Som Food & Beverage Manager har du en ledande befattning inom hotell- och restaurangbranschen, ofta med ansvar för såväl lönsamhet och drift som personal och kvalitetssäkring.

Efter utbildningen kan du exempelvis arbeta som Food & Beverage Manager, kökschef, driftschef eller restaurangchef.

Dina studier på FEI
Utbildningen sker på heltid under 1,5 år med lektioner cirka två dagar per vecka. I studierna ingår även LIA-praktik, som ger dig möjligheten att tillämpa dina kunskaper på en arbetsplats.

Alla YH-utbildningar genomförs med hybridkonceptet FEIFLEX som möjliggör att du kan delta på plats och på distans. Med vår ledande FEIFLEX-teknik får du den bästa studieupplevelsen – oavsett om du deltar i våra specialutrustade lokaler på attraktiva adresser eller online i realtid.

Lärande i arbete – LIA
Utbildningen består till 16 veckor av LIA-praktik, Lärande i arbete. LIA är en framgångsfaktor som ger dig tillfälle att tillämpa dina kunskaper och lära dig yrket på en arbetsplats. FEI:s goda rykte inom näringslivet och internationella nätverk ger dig en stor fördel när du ansöker om LIA.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2025)
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Höstterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Ekonomi, admin, sälj