Hotell, restaurang och turism
Hotell, restaurang och turist-branschen handlar mycket om service. Är du receptionist eller servitör möter du hela tiden gäster på olika sätt och därför viktigt att du tycker om att träffa nya människor och är bra på att kommunicera. Språkkunskaper är självklart en stor tillgång. Arbete inom hotell, restaurang och turism ställer krav på god planerings- och samarbetsförmåga. Oavsett om du arbetar med matlagning i ett restaurangkök eller som konferensvärd behöver du snabbt kunna anpassa dig till olika situationer som uppstår och gilla att improvisera.
Denna utbildning passar dig som vill utvecklas och växa i din yrkesroll som ledare
Utbildningen vänder sig till dig som idag arbetar som ledare eller har ett avdelningsansvar och önskar höja din kompetensnivå för att vara redo för framtida utmaningar inom den snabbt växande och mycket flexibla besöksnäringen.
Alla aktörer inom besöksnäringen behöver fokusera på sin marknad och utifrån den arbeta med att maximera intäkter och skapa lönsamhet. Yrkesrollen ligger helt rätt i tiden och en operativ ledare med specialisering inom Revenue Management arbetar i driften, samtidigt som fokus läggs på optimering och lönsamhet dels för specifik avdelning, dels för företaget i stort.
Under studieåret läser du kurser som ger insikt i vad som krävs för att ett företag ska nå framgång, hur du skapar utvecklingsstrategier och hur du leder en verksamhet. Ekonomikursens fokus är främst Revenue Management, vilket innebär att sälja rätt produkt till rätt kund till rätt pris vid rätt tillfälle.
Operativt ledarskap berör bland annat utveckling av den egna ledarstilen, hur olika samtal genomförs och hur du, företaget och personalen arbetar för att nå gemensamma mål med hållbarhet i fokus. Undervisningen innehåller en unik kombination av kurser som ger de rätta kunskaperna och skapar goda möjligheter för personlig utveckling.
Utbildningen pågår under ett år på trekvartsfart och distans. Detta möjliggör att du med fördel kan kombinera ditt ordinarie arbete med dina studier. Utbildningsträffarna sker i Båstad, två-tre dagar per gång och vid ca tio tillfällen under läsåret. Mellan träffarna arbetar du med projekt och instuderingsuppgifter på distans både enskilt och i mindre grupper. En dag i veckan utöver internatträffarna bör du avsätta till studier för att klara de krävande men garanterat givande kurserna.
Särskilda förkunskaper
3 år på halvtid eller 1½ år heltid dokumenterad branschspecifik yrkeserfarenhet inom besöksnäringen. Annan yrkeserfarenhet kan vara en yrkesroll inom besöksnäringen där man har stor förståelse för branschen såsom ansvarsfull tjänst på till exempel en marknads- eller försäljningsavdelning.
Kontakt
Helén Rosenberg, utb.ledare
0431-776 53
Kursen Digitalisering & AI – strategier, effektivisering och automation är en specialiserad kurs som ger verktyg och insikter i hur digitalisering och AI omvandlar arbetssätt inom besöksnäringen – för både operativa och strategiska medarbetare.
Efter att ha genomfört kursen får du som studerande förmågan att tolka och analysera data med moderna verktyg, arbeta med och implementera digitala samt AI-baserade lösningar, på det sättet effektiviserar du verksamheten genom automatisering och digitala arbetssätt! Du utvecklar förståelse för den digital transformationens påverkan på både dig som person, din arbetsplats och bransch, samt lär dig att överbrygga tekniska och icke-tekniska moment i verksamheten.
Kurslängd: 10 veckor
Studietakt: 50% (7 timmar /vecka lektioner, utöver det självstudier och praktisk träning i arbetet) – syftet är att du ska kunna kombinera studierna med ditt arbete.
Plats & Format: Fysiska lektioner i centrala Göteborg med möjlighet att delta digitalt live.
Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt
För att göra din ansökan behöver du skapa ett användarkonto och sedan fylla i alla obligatoriska uppgifter samt ladda upp följande dokument;
När resetrenderna förändras och begrepp som coolcation och staycation får fäste, ökar också intresset för unika resmål utanför storstäderna. Sveriges lands- och glesbygder bjuder på en rikedom av natur, kultur och historia – men för att dessa ska bli hållbara och attraktiva destinationer krävs både strategiskt arbete och lokal samverkan.
Den här kursen är till för dig som vill arbeta med platsutveckling, turism eller lokal affärsutveckling. Du får kunskaper i att analysera förutsättningar, bygga nätverk och skapa långsiktiga, hållbara besöksmål som engagerar både besökare och lokalbefolkning.
Studierna sker helt på distans enligt modellen Flipped Classroom – vilket innebär att du kombinerar inspelat material med digital handledning i ett flexibelt och tillgängligt format.
Karriär och möjligheter
I takt med att hållbar besöksnäring blir allt viktigare, växer behovet av kompetens inom lokal destinationsutveckling. Regionen, näringslivet och turismbranschen efterfrågar personer som kan leda, samordna och utveckla upplevelser i samspel med det lokala samhället och naturen.
Efter kursen har du de verktyg som krävs för att bidra till starkare platsidentitet, ökad attraktionskraft och ekonomisk hållbarhet i mindre orter – oavsett om du jobbar inom offentlig sektor, ideella projekt eller näringslivet.
Efter utbildningen kan du arbeta som:
Kurssammanfattning
Destinationsutveckling i glesbygd omfattar 30 YH-poäng och pågår i 12 veckor på halvfart.
Du får verktyg för att arbeta strategiskt med hållbar turism, affärsmodeller, målgruppsanalys och samverkan – och fördjupad förståelse för hur glesbygd kan utvecklas till attraktiva och levande besöksmål.
Behörighetskrav
För att vara behörig till kursen behöver du:
• ha minst sex månaders yrkeserfarenhet inom turism, platsutveckling, projektledning, kommunikation eller liknande
• alternativt kunna visa motsvarande kunskap genom reell kompetens
Kursen Innovation genom värdskap, besöksnäringens hantverk och konceptutveckling på attraktiva, hållbara platser är en utvecklingskurs för dig med flerårig erfarenhet som idag driver en verksamhet och vill ta den vidare!
Kursen kombinerar hantverket i att bedriva unika verksamheter med modern affärsmässighet och hållbarhet. Fokus i kursen är att genom verkliga case och exempel förstå hur man skapar minnesvärda gästupplevelser, innovation, storytelling och samarbete med lokalsamhället för att skapa attraktiva och hållbara besöksmål. Som studerande får du färdigheter i att utveckla och anpassa din verksamhet, hitta nya möjliga målgrupper samt hur du kan samverka med andra för att utveckla attraktiva besöksmål.
Kursens längd: 7 veckor
Antal YH-poäng: 20 p
Studietakt: 50% (6 timmar /vecka lektioner, utöver det självstudier och praktisk träning i arbetet) – syftet är att du ska kunna kombinera studierna med ditt arbete.
Plats & Format: Fysiska lektioner i centrala Göteborg med möjlighet att delta digitalt live.
Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt
För att göra din ansökan behöver du skapa ett användarkonto och sedan fylla i alla obligatoriska uppgifter samt ladda upp följande dokument;
Eventkoordinatorutbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som projektledare eller produktionsledare inom upplevelseindustrin. Tillsammans med våra utbildare och gästföreläsare får du insyn i arbetslivet och nätverka i branschen.
Eventkoordinator är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning i Landskrona belägen mitt i den växande Öresundsregionen. Under dina två år på utbildningen läser du 13 kurser som du kombinerar med operativt arbete i form av projektarbete, volontärsuppdrag och praktik.
Upplevelseindustrin befinner sig i en spännande utveckling och efterfrågan är stor. Med hjälp av våra utbildare som är kopplade direkt till branschen får du tillgång till de senaste verktygen som arbetslivet efterfrågar. Du kommer att arbeta kreativt med att planera, leda och genomföra projekt från början av utbildningen och leverera starka upplevelser i alla möten.
Utbildningen ger dig kunskaper för att arbeta i en ledande position med helhetsansvar. Arbetsområdet är brett och omfattar alla upplevelseformer som handlar om kommunikation, varumärkesutveckling destinationsutveckling, produktioner, sport, musik, konferens, mässa, festival, teater, kultur, nöje mm. Fokus ligger på projektledning och upplevelsebaserade evenemang och möten.
Anställningsformerna kan variera, exempelvis projekt- eller tillsvidareanställningar inom kommun, region eller anställd i företag, alternativt egenföretagare eller konsult. Efter genomgången utbildning skall de studerande bemästra kunskaper inom: eventproduktion, strategiskt tänkande, kommunikation och ledarskap, projektledning, evenemangssäkerhet, eventlogistik, förhandlingsteknik, presentationsteknik, evenemangsteknik, värdskap och service, varumärkesstrategi, försäljning, marknadsföring, branschrelaterad juridik, företagande och entreprenörskap.
Efter utbildningen ska du kunna arbeta som: eventkoordinator, project manager, event manager, key account manager, creative producer, projektassistent, produktionsledare, eventarrangör, sponsoransvarig, projektadministratör, idé-, produkt- och affärsutvecklare, turnéledare, artistbokare, möteskonsult, affärsutvecklare
Du kan till exempel jobba inom följande områden/branscher: kommunikationsbyråer, eventbyråer, festivaler, idrotts- och sportevenemang, eget företag, mässor, konvent, kongresser, reklam, media, nöjesindustrin, destinationsutveckling och eventavdelningar på företag och kommuner.
Behörighet
Gymnasieexamen.