Kultur, media och design
Exempel på yrken inom detta område är fotograf, art director, copywriter och manusförfattare – Kreativa arbeten som handlar om att skapa. Det kan handla om skapande för och på scen och film, men också för andra medier som webb och tidningar. Offentliga satsningar har stor betydelse för arbetsmöjligheterna vid bibliotek, teatrar och för arbete med konstnärliga uttryck. Efterfrågan på formgivare och tjänster inom reklam och kommunikation varierar utifrån den ekonomiska utvecklingen.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 111 träffar

Design för en cirkulär textilbransch

Nordiska Textilakademin

Kursen Design för en cirkulär textilbransch ger dig 90 yh-poäng och bedrivs på halvfart under 9 månader.

Kursen är speciellt utformad för att stödja yrkesverksamma personer och ger en flexibilitet att genomföra studier som passar individen själv, för att också möjliggöra att kunna arbeta parallellt. Det är deltagarens egen personliga planering som styr avsatt handledning och individuella projekt inom kursen som med fördel kan utgå från företagets verksamhetsmål.

Samarbetet med näringslivet är fundamentet i vår utbildningsmetod, och all undervisning sker av lärare som själva arbetar i branschen, var och en specialist inom sitt område. Vi arbetar i olika block där varje block avslutas med en Masterclass med workshops och föreläsningar som fördjupar kunskaperna och förstärker färdigheter och kompetenser. Varje kursblock examineras även genom t.ex inlämningar, presentationer och/eller tentamen.

Behörighet
Behörig att söka är du som har grundläggande behörighet eller reell kompetens dessutom ska du ha minst 2 års erfarenhet av design eller designnära yrken inom produktion, inköp, kvalitet, produktutveckling och företagsledning inom textil- och modebranschen.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2025
Studietakt
50%
YH poäng
90 YH-poäng (ca. 0.9 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-03-10
Branscher
Kultur, media, design
Studieort
DISTANS (Borås kommun)

VFX-artist

Xenter Yrkeshögskola

En VFX-artist använder mjukvara för att förverkliga visuella effekter inom film- och reklamproduktion. Du lär dig både de kreativa och tekniska aspekterna av filmskapande, animation, digital film och visual effects.

VFX är en förkortning av engelskans visual effects. Det innebär digitala, visuella specialeffekter för rörlig bild. VFX-artister skapar VFX-effekter och anställs i första hand av ett digitalt efterproduktionsbolag som är specialiserat inom VFX. Dessa företag anlitas i sin tur av produktionsbolag för att leverera VFX-effekter till en film-, TV- eller reklamproduktion. VFX-artister anställs även av dataorpelsföretag för att skapa VFX för datorspel eller speltrailers.

VFX-branschen är en av Sveriges snabbast växande branscher. De senaste åren har antalet anställda bland de ledande företagen i stort sett fördubblats varje år. De stora svenska VFX-företagen är samlade här i Stockholm. VFX är också en svensk exportframgång. Det framkom i en undersökning som Tillväxtverket genomförde 2017 av den digitala efterproduktionsbranschen.

Kompetenskrav från branschen:

  • Skapa fotorealistisk VFX (3D eller compositing) i relevant mjukvara
  • Visualisera särskilda stil- eller känslouttryck genom val av färg, ljus och bildkomposition
  • Anpassa VFX-innehåll till en övergripande story
  • Bedöma den egna förmågan i relation till en beställning av VFX och planera den egna arbetsinsatsen
  • Arbeta i VFX-projekt enligt vanligt förekommande arbetsflöden och processer
  • Bedöma kvalitet i egen och andras VFX i relation till beställarkrav
  • Utveckla sin egen förmåga att skapa VFX

Efter utbildningen ska du bland annat ha kompetenser för att: 

  • Självständigt behandla VFX-produktion på ett sådant sätt att det leder vidare till lärande och professionell utveckling
  • Övervaka VFX-produktion samt slutföra förelagda projekt inom yrkesrollen som VFX-artist.

Urban Lybeck
Utbildningsledare
072-451 47 76

Utbildningsstart
2025-08-11
2026-08-01
Utbildningsslut
2027-11-12
2028-11-17
Studietakt
100%
YH poäng
500 YH-poäng (ca. 2.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-14
Branscher
Data & IT
Kultur, media, design

3D-tekniker

Xenter Yrkeshögskola

Som 3D-tekniker får du arbeta i en kraftigt växande bransch. Utvecklingen inom additiv teknik går fort, både på process- och materialsidan. 3D-printing går snabbt: från idé till färdig produkt på bara några timmar!

Utveckla med nya tekniker
Som 3D-tekniker använder du den senaste 3D-tekniken för utveckling och framtagning av nya produkter. Området 3D-printing, additiv tillverkning, är inte helt nytt, men det görs intensiva framsteg som möjliggör användning i större skala och mer affärsmässigt. Det pågår mycket experimenterande och utveckling av programvaror, skrivare och material.  Nya former blir plötsligt möjliga, former som med vanliga metoder inte går att tillverka.

Allt fler använder 3D-teknik
Branschen har ett stort behov av 3D-tekniker med stor och bred kompetens. Allt fler industriella företag får upp ögonen för 3D-printtekniken och den additiva tillverkningen. 3D-teknik ger utrymme för nya tankebanor, samtidigt som kravet på kunskap ökar för att kunna utnyttja alla möjligheter som finns. Branscher som idag använder tekniken är konstruktörer och produktutvecklare, arkitekter, industridesigners, verktygstillverkare, gummi-, plast-, fordons-, verkstads- och medicinindustrin.

3D-labb med modern teknik
Xenter har investerat i tre 3D-labb där de senaste industriella och ickeindustriella 3D-skrivarna inom 3D-print finns att tillgå. Xenter är aktiva inom branschorganisationen SVEAT och deltar på många externa mässor för att påverka och visa upp 3D-teknikens möjligheter.

Är du orädd och nyfiken?
YH-utbildningen är framtagen tillsammans med branschen och är skräddarsydd efter behoven som arbetslivet efterfrågar. Är du en driven person som har ett intresse för framtidens produktionsmetoder och samtidigt orädd och nyfiken? Vågar du misslyckas för att ta dig framåt? Är du en problemlösare som gillar att arbeta kreativt och nyskapande? Ja, då passar 3D-teknikerutbildningen dig.

Branscher som idag använder tekniken är konstruktörer och produktutvecklare, arkitekter, industridesigners, verktygstillverkare, gummi-, plast-, fordons-, verkstads- och medicinindustrin. Man tillverkar många prototyper men även proteser, flygplansdelar, smycken, konst och design av olika slag, så som haute couture-plagg och skor. Med examen från 3D-utbildningen kommer du inte i första hand att designa egna produkter utan vara den som väldigt konkret garanterar att tillverkningen blir bra.

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

  • bereda och producera med AT-teknik
  • samarbeta och bidra med teknisk och operativ kompetens i AT-projekt
  • felsöka och komma med åtgärder när en 3D-printer slutat fungera
  • skapa och generera egna CAD-filer för senare utskrift på 3D-printer
  • granska, förbättra, bedöma scannat material för ett acceptabelt slutresultat
  • konstruera och modullera egna produkter för 3D-utskrifter
  • värdera metoder för att underhålla och bedöma driften av 3D-maskiner
  • ge kunder stöd och råd när det gäller att bedöma vad som är rimligt och möjligt att skriva ut med en 3D-printer
  • presentera företagets produkter inom AT på engelska inför en grupp besökare eller företagets kunder
  • bemöta kunder och medarbetare på ett konstruktivt och produktivt sätt
  • förstå vikten av och ta ansvar för uppställda mål och deadlines i verksamheten
  • 3D-printa i relevant material
  • ta och ge konstruktiv kritik
  • leda projekt enskilt eller i grupp

Kontakt:
Nichlas Larsson
Lärare
0761-18 39 53

Utbildningsstart
2025-08-18
2026-08-17
Utbildningsslut
2027-05-21
2028-05-19
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-14
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Kultur, media, design

TV-produktionsspecialist

GTV Gamleby

Utbildningen för dig som vill jobba med TV- och filmproduktion

Vill du jobba med TV-produktion? På GTV Gamleby kan du läsa YH-utbildningen TV-produktionsspecialist. Det är en bred utbildning på 2 år där du får prova alla de olika yrken som finns i en TV-produktion. Du får grundkunskaperna som krävs för att arbeta i TV-branschen. Utbildningen bedrivs i Gamleby, Västerviks kommun.

LiA ute i branschen
Första året läser du kurser i Gamleby. Andra året har du Lärande i Arbete (LiA), det vill säga praktik, och den genomförs på ett TV- och produktionsbolag. Där får du möjlighet att fördjupa dig inom ditt intresseområde och knyta kontakter. Praktiken utgör en tredjedel av TV-utbildningen. Andra året genomför du även ett examensarbete.

En utbildning med hög kvalité
Föreläsningar och praktiska övningar varvas om vartannat och sker under realistiska förhållanden. Vår teknik och våra arbetssätt liknar det som är ute i branschen. Detta betyder att skolans studios är utrustade med samma teknik som de stora produktionsbolagen använder sig av. 

Nästan alltid öppet
Som student har du tillgång till skolans utrustning och lokaler nästan dygnet runt. Undervisningen sker med gruppövningar och föreläsningar. Redovisning och analys av övningar och arbetsuppgifter sker både i grupp och individuellt. Kursernas svårighetsgrad ökar under utbildningens gång och det är du som student som har ansvar för studierna. Det är därför viktigt att du är beredd att ta egna initiativ och har en förmåga att samarbeta.

Behörighet
Grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier, inga särskilda förkunskaper krävs. Gymnasieskolans Estetiska program och/eller erfarenhet av TV- och videoproduktion är meriterande.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-04-30
Branscher
Kultur, media, design
Journalistik & information
Pedagogik

Livesändningsspecialist

Xenter Yrkeshögskola

Var med där det händer! Att jobba med TV inom sport och underhållning är spännande. Du kan bli fotograf, grafiker, bildmixer eller sändningsproducent. Du arbetar som egen företagare åt flera produktionsbolag i TV-branschen.

Spännande uppdrag
Att kunna medverka till en riktigt bra livesändning handlar mycket om att befinna sig där det händer, när det händer, och att vara väl förberedd. Jobbet, oavsett vilken roll du har, innebär många resor och arbete kvällar och helger, både i studiomiljöer och ute på fältet på olika typer av anläggningar för sport, event och underhållning. Det finns ett stort behov av kunniga livesändare, oavsett vilken yrkesroll du väljer. Du kommer att jobba som egen företagare åt flera av branschens företag.

Utrustning med branschstandard
Vårt samarbete med branschens alla olika aktörer, till exempel NEP Sweden, HD Resources Sweden, Bonnier Broadcasting/TV4, SVT/UR, Kanal 75 och Expressen TV, gör att utbildningsmomenten i vår utbildning inom tv-produktion alltid är aktuella. Dessutom får du rätt kompetens och ett viktigt kontaktnät. Xenter har egen HD-studio med Sony kamerakedjor med BING-station, bildmixer, Studer Vista 1 ljudbord och Chyron Hego-grafik där de studerande gör egna produktioner. Du jobbar också med AVID Media Composer, EVS och branschriktiga ENG-kameror i alla övningar och den senaste tekniken för Fly Pack-sändningar (små OB-sändningar).

Nära kontakt med branschen
I utbildningen medverkar erfarna bildproducenter, liveredigerare, kameramän, TOM- och BING-personal och sändningsproducenter. I utbildningens övningar möter du oftast någon från TV-branschen varje vecka. Du får också ta aktiv del av arbetet ”on location” genom de studiebesök och utbildningsinsatser vi har ute på företagen. Under sammanlagt 24 veckors praktik, lärande i arbete (LIA), fördelat på två perioder, kommer du att få möjlighet att prova på jobbet i en verklig miljö.

Redo för uppdrag
Du kommer att få grundläggande färdigheter och kunskaper om de olika yrkesrollerna i live-TV-branschen. När du tagit examen kan du till exempel arbeta som kamera-operatör, bildmixare, BING (bildingenjör), TOM (Technical Operational Manager), sändningsproducent, ljudtekniker och grafiker. Du utbildas kort och gott till att kunna ta frilansuppdrag direkt efter examen. Är du en person som gillar att vara med där det händer, är stresstålig och vill hålla i många saker samtidigt? Då är utbildningen Livesändningsspecialist rätt för dig.

Efter utbildningen kan du arbeta i någon av rollerna som:

  • Sändningsproducent
  • Kameraman
  • Grafikoperatör
  • Redigerare
  • EVS-operatör
  • Bildmixer
  • Bildingenjör (Bing)
  • OB-assistent

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

  • Arbeta med livesändning i studio, "on location" i OB-buss* och med Fly Pack
  • Arbeta i funktioner som kamera, liveredigering/EVS, Bing, bildmixer, OB-assistent och grafikoperatör
  • Utföra liveredigering i verktygen Avid Media Composer och EVS och ha metoder för highlights-redigering både tekniskt och innehållsmässigt
  • Manövrera en kamera i olika positioner vid en flerkamerasändning
  • Arbeta med ENG-kamera, ljus, ljud och redigering vid intervju samt kortare reportage
  • Hantera elsäkerhet och ergonomi för att undvika skador i samband med arbete
  • Livesändningsspecialistens arbetsmetoder och principer för problemlösning
  • Utifrån frilansarbetet kunna sköta och administrera ditt eget företag

Kontakt:
Roberth Oldstam
Utbildningsledare
076-115 01 11

Utbildningsstart
2025-08-25
2026-08-24
Utbildningsslut
2027-01-08
2028-01-07
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-14
Branscher
Kultur, media, design
Journalistik & information
Data & IT