Arborist

En arborist är en trädvårdsspecialist och har mycket goda kunskaper om trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö. Läs på www.framtid.se om yrket Arborist>

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Mätnings-och kartteknik

Kartotek, Kart- och teknikutbildarna AB

Vill du arbeta med ett intressant och varierande yrke där det är lätt att få jobb? Vill du arbeta både inne och ute med spännande teknik? Då kan Mätnings- och Kartteknik vara något för dig!

Utbildningen
Mätnings- och kartteknik är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning som ger dig kunskaper för att medverka i den samhällsplanering där mätnings- och kartteknik utgör basen. Du lär dig mäta in föremåls läge, bearbeta och analysera geografiska data, producera kartor men också de lagar och bestämmelser som styr samhällsplaneringen.

Utbildningen ligger under Yrkeshögskolan och är studiemedelsberättigad.

Karriär
Efter utbildningen kan man t ex få jobb på privata företag inom bygg och infrastruktur, på kommuners mät- och kartavdelningar samt statliga verk. Man kan arbeta med mätning, kartering, projektering, GIS och planläggning och har goda karriärmöjligheter. Om du gillar modern teknik och möjligheten att arbeta såväl inomhus som utomhus finns de många spännande yrkesroller för dig.

Lärande i arbete (LIA)
En tredjedel av utbildningstiden är LIA, fördelat på två perioder 10 och 11 veckor. Kartotek använder sitt stora kontaktnät för att i samråd med eleverna ordna LIA åt alla. LIA leder ofta till anställning.

Detta läser du:

  • Datakunskap
  • Fastighetsteknik
  • Fältövningar
  • Byggteknik
  • Geodesi 1 - Introduktion och grunder
  • Geodesi 2 - Teori och praktiska tillämpningar
  • Geodesi 3 - Analys och avancerad tillämpning i programvaror
  • Geografiska Informationssystem
  • Kartografi
  • Lärande i arbete LIA
  • Matematik
  • Säkerhetskurs

 

BehörighetDet krävs särskilda förkunskaper i ämnet Matematik motsvarande nivå 2, samt förkunskaper inom ämnet Svenska på nivå 2 (som modersmål eller som andraspråk).

 

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-19)
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning

El- och belysningsdesigner

STI - Stockholms Tekniska Institut

Om programmet

El- och Belysningsdesigner är utformat för att möta de växande behoven inom branschen. Här kombinerar du expertisen från både elkonstruktion och ljusdesign för att planera och genomföra olika el- och belysningsprojekt. Genom att använda olika CAD-verktyg och förstå BIM-processen, skapar du effektiva och estetiskt tilltalande belysningslösningar.

Din roll sträcker sig från teknisk konstruktion till kreativ design, vilket är avgörande i en tid där det finns en ökad efterfrågan på hållbara och estetiska ljusmiljöer. Speciellt i storstadsregioner förväntas behovet av El- och Belysningsdesigners öka markant i framtiden, vilket öppnar upp många möjligheter efter din utbildning på STI.

Under utbildningen får du en bred teoretisk grund kombinerad med praktiska färdigheter. Du kommer att arbeta med avancerade CAD-verktyg, förstå BIM-processen och utveckla din förmåga att planera och genomföra belysningsprojekt för olika miljöer. Dessutom kommer du att lära dig om ljusdesign och dess påverkan på människor och miljö, samt få kunskaper inom entreprenadjuridik och projektplanering.

Efter din utbildning på STI kommer du att kunna arbeta inom den tekniska sidan med fokus på projektering och elkonstruktion, eller den estetiska sidan med inriktning på design av ljusprojekt och ljusgestaltning. Med den växande efterfrågan inom branschen kommer vår utbildning att göra dig till en professionell och eftertraktad expert inom området.

Ansök nu och ta det första steget mot en spännande och efterfrågad karriär inom belysningsdesign! Välkommen till STI!

Efter din utbildning kan du arbeta i roller som:

  • Belysningsprojektör
  • Belysningsingenjör
  • Ljus- och projekteringsdesigner
  • Ljussamordnare
  • Projektsamordnare belysning

Särskild behörighet

  • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)

Och minst en av följande:

  • Praktisk ellära (Lägst betyg E/G)
  • Ellära 1 (Lägst betyg E/G)
  • Naturkunskap 2 (Lägst betyg E/G)
  • Teknik 1 (Lägst betyg E/G)
  • Fysik 1 (Lägst betyg E/G)
Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning

Betongingenjör

FEI Företagsekonomiska Institutet

Utbildningar för dig som vill initiera och leda projekt inom betongområdet. Den vänder sig till dig som har minst tre års relevant arbetslivserfarenhet och den kan med fördel läsas parallellt med ditt arbete.

Betongingenjör – material
En betongingenjör inom material har en förmåga att både agera arbetsledare och handleda personal samt att besvara frågor om regelverk, material- och utförandeteknik vid exempelvis kundsupport. Man har även en förmåga att assistera kontrollansvariga enligt plan- och bygglagen och inom forskning och utveckling inom cement, betong och liknande byggmateriel samt utföra kontroller och prövningar.

Dina studier på FEI
Utbildningen sker på heltid under 1,5 år med lektioner cirka två dagar per vecka. I studierna ingår även LIA-praktik, som ger dig möjligheten att tillämpa dina kunskaper på en arbetsplats.

Utbildningen genomförs med hybridformatet FEIFLEX, vilket innebär att du kan studera på plats eller online var du än är.
Alla YH-utbildningar genomförs med hybridkonceptet FEIFLEX som möjliggör att du kan delta på plats och på distans. Med vår ledande FEIFLEX-teknik får du den bästa studieupplevelsen – oavsett om du deltar i våra specialutrustade lokaler på attraktiva adresser eller online i realtid.

Lärande i arbete – LIA
Utbildningen består till 17 veckor av LIA-praktik, Lärande i arbete. LIA är en framgångsfaktor som ger dig tillfälle att tillämpa dina kunskaper och lära dig yrket på en arbetsplats. FEI:s goda rykte inom näringslivet och internationella nätverk ger dig en stor fördel när du ansöker om LIA.

Behörighet
För denna YH-utbildning krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Det innebär avslutad gymnasieexamen eller motsvarande, samt goda kunskaper i svenska.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
2025-02-03
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Satellitort
Malmö

IT-projektledare

JENSEN yrkeshögskola

Bli IT-projektledare på 1,5 år! Det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden och i din framtida roll kommer du kunna leda nationella och internationella projekt inom IT med fokus på ett agilt och entreprenöriellt förhållningssätt och enligt PRINCE2s projektmetodik.

Är du en ansvarstagande och person med intresse för människor och en grundläggande trygghet i dig själv? Är du strukturerad och noggrann? Tycker du att teknik är spännande? Då passar den här utbildningen dig!

Med tanke på hur snabbt den tekniska utvecklingen går behöver du vara nyfiken på vad som händer och intresserad av att lära dig mer.  Det är ett plus om du har en teknisk bakgrund, annars kan du ta igen det om du verkligen är intresserad och motiverad.

Den här utbildningen ger dig verktygen för att bli en bra projektledare. Du får lära dig både traditionella och agila projektmetoder och -leveransformer och får en bred bas att stå på för att kunna leda IT-projekt. Du får också en grundläggande förståelse för olika tekniker inom mjukvaruutveckling som du och ditt team senare kommer att arbeta med.

Efter examen kommer du dessutom att ha fått över 20 veckors arbetslivserfarenhet genom den LIA som är en del av utbildningen.

IT-branschen är oerhört stor. Numera går dock utvecklingen mer och mer från att IT varit en separat bransch till att vara en del av alla verksamheter. I princip alla företag har behov av IT på någon nivå, och alla verksamheter blir mer och mer digitaliserade. Som IT-projektledare är du länken mellan utvecklarna och beställarna. Du ser till att det som kunden vill ha blir verklighet samtidigt som du hjälper kunden att göra rätt val.

Det här blir du
Med den här utbildningen blir du en IT-projektledare inom mjukvaruutveckling. Du får kompetens att leda många olika sorters spännande projekt inom allt från utveckling av mobilappar till större system för till exempel bilindustrin. Beroende på vem du är och var du väljer att arbeta kan du bli allt från en viktig kugge i ett större projekt på ett storföretag till den som leder och ansvarar för både stort till smått i en mindre organisation. 

Det här får du arbeta med
IT-branschen är oerhört stor. Numera går dock utvecklingen mer och mer från att IT varit en separat bransch till att vara en del av alla verksamheter. I princip alla företag har behov av IT på någon nivå, och alla verksamheter blir mer och mer digitaliserade. Och så fort något IT-relaterat behöver skapas behövs en IT-projektledare. Som IT-projektledare är du länken mellan utvecklarna och beställarna. Du ser till att det som kunden vill ha blir verklighet samtidigt som du hjälper kunden till att göra rätt val.

Ansökningskrav: Eng 6/B
1-års arbetslivserfarenhet inom teknik eller ledning

Har du frågor om utbildningen eller ansökan?
Välkommen att kontakta oss!
info@jensenyh.se
08 450 22 00

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-19)
Utbildningsslut
2025-12-19
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Data & IT
Ekonomi, admin, sälj
Teknik & tillverkning

3D-tekniker

Xenter Yrkeshögskola

Som 3D-tekniker får du arbeta i en kraftigt växande bransch. Utvecklingen inom additiv teknik går fort, både på process- och materialsidan. 3D-printing går snabbt: från idé till färdig produkt på bara några timmar!

Utveckla med nya tekniker
Som 3D-tekniker använder du den senaste 3D-tekniken för utveckling och framtagning av nya produkter. Området 3D-printing, additiv tillverkning, är inte helt nytt, men det görs intensiva framsteg som möjliggör användning i större skala och mer affärsmässigt. Det pågår mycket experimenterande och utveckling av programvaror, skrivare och material.  Nya former blir plötsligt möjliga, former som med vanliga metoder inte går att tillverka.

Allt fler använder 3D-teknik
Branschen har ett stort behov av 3D-tekniker med stor och bred kompetens. Allt fler industriella företag får upp ögonen för 3D-printtekniken och den additiva tillverkningen. 3D-teknik ger utrymme för nya tankebanor, samtidigt som kravet på kunskap ökar för att kunna utnyttja alla möjligheter som finns. Branscher som idag använder tekniken är konstruktörer och produktutvecklare, arkitekter, industridesigners, verktygstillverkare, gummi-, plast-, fordons-, verkstads- och medicinindustrin.

3D-labb med modern teknik
Xenter har investerat i tre 3D-labb där de senaste industriella och ickeindustriella 3D-skrivarna inom 3D-print finns att tillgå. Xenter är aktiva inom branschorganisationen SVEAT och deltar på många externa mässor för att påverka och visa upp 3D-teknikens möjligheter.

Är du orädd och nyfiken?
YH-utbildningen är framtagen tillsammans med branschen och är skräddarsydd efter behoven som arbetslivet efterfrågar. Är du en driven person som har ett intresse för framtidens produktionsmetoder och samtidigt orädd och nyfiken? Vågar du misslyckas för att ta dig framåt? Är du en problemlösare som gillar att arbeta kreativt och nyskapande? Ja, då passar 3D-teknikerutbildningen dig.

Branscher som idag använder tekniken är konstruktörer och produktutvecklare, arkitekter, industridesigners, verktygstillverkare, gummi-, plast-, fordons-, verkstads- och medicinindustrin. Man tillverkar många prototyper men även proteser, flygplansdelar, smycken, konst och design av olika slag, så som haute couture-plagg och skor. Med examen från 3D-utbildningen kommer du inte i första hand att designa egna produkter utan vara den som väldigt konkret garanterar att tillverkningen blir bra.

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

  • bereda och producera med AT-teknik
  • samarbeta och bidra med teknisk och operativ kompetens i AT-projekt
  • felsöka och komma med åtgärder när en 3D-printer slutat fungera
  • skapa och generera egna CAD-filer för senare utskrift på 3D-printer
  • granska, förbättra, bedöma scannat material för ett acceptabelt slutresultat
  • konstruera och modullera egna produkter för 3D-utskrifter
  • värdera metoder för att underhålla och bedöma driften av 3D-maskiner
  • ge kunder stöd och råd när det gäller att bedöma vad som är rimligt och möjligt att skriva ut med en 3D-printer
  • presentera företagets produkter inom AT på engelska inför en grupp besökare eller företagets kunder
  • bemöta kunder och medarbetare på ett konstruktivt och produktivt sätt
  • förstå vikten av och ta ansvar för uppställda mål och deadlines i verksamheten
  • 3D-printa i relevant material
  • ta och ge konstruktiv kritik
  • leda projekt enskilt eller i grupp

Kontakt:
Nichlas Larsson
Lärare
0761-18 39 53

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-19)
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-05-22
2027-05-21
2028-05-19
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Kultur, media, design