Trafiklärare

Trafiklärare undervisar elever som studerar för att kunna ta körkort för personbil, motorcykel, buss, lastbil och släpfordon. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Lokförare

TCC Sverige AB

Vill du ha en arbetsplats med utsikt över hela Sverige?

Järnvägen har stort behov av utbildade lokförare. För dig som nyutbildad är chansen till arbete efter avslutad utbildning mycket goda! 

Utbildningen varvar teori med tre praktikperioder. 

Arbetsuppgifter
I dina huvudsakliga arbetsuppgifter, utöver att framföra våra tåg säkert och miljöriktigt, ingår klargöring av fordon, växlingsarbete, säkerhetssyning, iordningställande av fordon och bromsprovning.

Under färdens gång har du kontakt med tågpersonalen och gör högtalarutrop för att hålla våra resenärer uppdaterade om trafikläget.

Ansökan kan göras med:
-
intyg med godkänt resultat har slutfört utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan.
- motsvarande utländsk utbildning, och - avgångsbetyg från äldre nationell gymnasieutbildning eller likvärdig utbildning.

Likvärdig utbildning är:
- Gymnasieexamen från gymnasieskolan
- Slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan
- Gymnasieexamen från kommunal vuxenutbildning
- Slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning
- Intyg om godkänt resultat från allmän kurs på gymnasial nivå från folkhögskola
- Som urval till utbildningen görs yrkespsykologiska tester. Du behöver också ha ett godkänt läkarintyg samt ha grundläggande behörighet från gymnasiet

Kontakt
Henrik Lindberg

Utbildningsstart
2025-01-13
2026-01-12
2027-01-11
Utbildningsslut
2025-11-01
2026-11-01
2027-11-01
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Transporttjänster
Satellitort
Umeå

Stödpedagog inom funktionshinderområdet

Campus Skellefteå YH

Vill du arbeta med utveckling och stöd till personer med funktionsnedsättning? Då är vår stödpedagogutbildning något för dig.

Som stödpedagog kommer du att arbeta för att säkra att individens behov står i centrum och att rättigheter för personer med funktionsnedsättning efterlevs.

Utbildningen ger dig möjlighet till en fördjupad pedagogisk och etisk kompetens i dina möten med både individ och anhörig samt i handledning av kollegor. Du får verktyg att skapa bärande, respektfulla relationer och ett lärande klimat.

Utbildningen förbereder dig för att i din roll som stödpedagog kunna planera, utforma, utföra och utvärdera ditt arbete på ett systematiskt och kvalitetssäkert sätt.

Utbildningen är på distans med samlingsdagar i Skellefteå, där du själv bekostar resa och boende.

Stödpedagogen har en viktig pedagogisk roll i det dagliga arbetet, som ytterst ska främja den enskildes självbestämmande, delaktighet och integritet. Stödpedagogen ska även vara en resurs i tillämpningen av aktuell lagstiftning i vardagsnära situationer. Med sin fördjupade och specifika kompetens är stödpedagogen en resurs i det dagliga arbetet i arbetslaget och fungerar som ett stöd i kvalitetsarbetet för att sätta individens behov i centrum och uppnå helhetssyn, utveckling och samordning.

Utbildningen bygger vidare på specifika kurser från gymnasieskolan och kräver även att du har yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.

I utbildningen ingår även lärande i arbete (LIA) som görs ute på en arbetsplats, exempelvis på din hemort.

Efter examen
Inom både privata och offentliga verksamheter ställs allt högre kompetenskrav på den personal som arbetar med stöd till personer med funktionsnedsättning. Med en utbildning till stödpedagog möter du upp mot de högre kraven och får specifika kunskaper, färdigheter och kompetenser för att kunna kvalitetssäkra insatser. Din kompetens blir bred och kan komma till nytta inom många olika verksamhetsområden.

Utbildningsledare
Rikard Rahm

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-06)
2025-08-25
2026-08-24
Utbildningsslut
2026-05-29
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Pedagogik
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Ridlärare - Pedagogik, metodik utifrån individ och häst

Yrkeshögskolan Umeå

Utbildningen bedrivs delvis på distans med fysiska träffar samt LIA för genomförande av de praktiska momenten innefattande färdighetsträning i ridning/hästutbildning samt genomförande av olika slags ridlektioner.

I nuläget finns en stor efterfrågan på utbildade ridlärare i hela landet och möjligheten att få jobb efter utbildning anses stor. Utbildningen är unik i sitt slag och är en ettårig yrkeshögskoleutbildning där teori och praktik varvas för att på bästa sätt förbereda dig inför din framtida yrkesroll som ridlärare.

I utbildningen får du utifrån forskning och empiri fördjupa dig inom ett flertal områden, bland annat pedagogik, metodik, häst- och stallmiljö som lärmiljö, hästkunskap, ridlära, ridskoleekonomi och hållbarhet. Du kommer att få kunskaper, färdigheter och kompetenser om bland annat ridskoledrift, hästvälfärdsfrågor, arbetsmiljö- och säkerhet, lektionsplanering, ridundervisning, hästutbildning och anläggningsskötsel.

I kursen häst- och stallmiljö som lärmiljö får du bland annat fördjupa dig i området yrkesidentitet och häst- och stallmiljöns identitetsskapande processer och den forskning som visat att häst- och stallmiljö ofta utvecklar ledarskapsförmågor.

Utbildningen hålls i nära samarbete med branschen, du får även möjlighet att bygga upp ditt nätverk och komma i kontakt med branschen samtidigt som möjlighet till erfarenhetsutbyte ges. De praktiska momenten inklusive ridning sker på samverkande ridskolor i samband med platsförlagda träffar på Forslundagymnasiet i Umeå, som ligger intill Hippologum en av Sveriges största ridanläggningar, samt under LIA-perioden på den anläggning respektive student själv väljer.

Behörighet
Särskilda förkunskapskrav utöver grundläggande behörighet. Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

  • Hästkunskap 1
  • Ridning 1

Urval
Vid fler behöriga sökande än platser på utbildningen kommer ett urval att göras. Det sker genom viktning av betyg från följande kurser:

  • Svenska 1 (SVA 1)
  • Engelska 5
  • Matematik 1 a

Kontakt
Christer Löfven
090-16 12 14

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan öppnar
2025-03-03
Ansökan stänger
2025-05-25
Branscher
Djur & natur
Pedagogik
Studieort
Umeå kommun

Tullspecialist

Hermods Yrkeshögskola

Som tullspecialist spelar du en nyckelroll i att säkerställa att varuflöden över nationsgränser sker enligt lagar och regler. Utbildningen till tullspecialist ger dig både den tekniska och juridiska kunskap du behöver för att hantera tullärenden, både digitalt och fysiskt. Du lär dig att bedöma och taxera varor, identifiera smuggelgods och säkerställa att internationella handelsregler följs. Med en stark betoning på säkerhet och brottsbekämpning är ditt arbete avgörande i en tid då global handel och kriminalitet ökar.

Efter utbildningen
Som färdigutbildad tullspecialist kan du arbeta inom tullverket eller i privata företag som hanterar internationell handel och logistik. Dina arbetsuppgifter blir att kontrollera varor som passerar landets gränser, analysera risker och samarbeta med andra säkerhetsaktörer för att motverka brott. Arbetsmarknaden för tullspecialister växer, särskilt inom den digitala sektorn, där din tekniska kompetens blir allt viktigare.

Vad kostar utbildningen?
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Ansökningsperioden öppnar efter besked om tilldelning i januari 2025.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Transporttjänster
Studieort
DISTANS (Göteborgs kommun)
Satellitort
Helsingborg, Umeå

Internationell affärslogistiker inriktning hållbarhet och digitalisering

Hermods Yrkeshögskola

Vill du lära dig att använda digitala lösningar för att planera klimatsmart logistik? Då är Hermods utbildning till Internationell affärslogistiker med inriktning på hållbarhet och digitalisering något för dig!

I arbetet som affärslogistiker arbetar du med att planera, organisera och effektivisera logistiken hos företag och organisationer. Du genomför inköp, försäljning, förhandlingar, transporter och skeppning av varor till och från utlandet. Med denna utbildning får du kompetens att göra detta med ett miljövänligt förhållningssätt och med kunskap inom den senaste digitala tekniken.

Utbildningen bedrivs både på plats och som distansutbildning.

Varför välja utbildningen?
Logistik- och transportbranschen har blivit allt mer komplex med utmaningar vad gäller hållbara logistiklösningar samt miljövänliga och kostnadseffektiva transporter.

En ökad e-handel och produktion gör logistiker till en allt viktigare yrkesgrupp. Branschen är i behov av medarbetare som har kompetens att med digitala lösningar planera för ny logistik så klimatsmart som möjligt.

Vad kostar utbildningen?
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Ansökningsperioden öppnar efter besked om tilldelning i januari 2025

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
425 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Transporttjänster
Ekonomi, admin, sälj
Studieort
DISTANS (Umeå kommun)