Trafiklärare

Trafiklärare undervisar elever som studerar för att kunna ta körkort för personbil, motorcykel, buss, lastbil och släpfordon. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Försäkringsrådgivare / Skadereglerare / Riskbedömare

FEI Företagsekonomiska Institutet

Vill du ta steget mot en framtida karriär i försäkringsbranschen? FEI erbjuder dig marknadens allra mest omfattande yrkeshögskoleutbildning!

Försäkring kommer alltid att behövas och därmed är det en stabil efterfrågan på kompetens inom branschen. Som försäkringsrådgivare arbetar du med att ge rådgivning kring olika slags försäkringslösningar, medan en skadereglerare hanterar skador som den försäkrade har råkat ut för. En riskbedömare, eller underwriter, arbetar istället med att bedöma risker.

Utbildningen uppfyller Finansinspektionens teoretiska krav för att bli förmedlare och består av praktik på ledande bolag inom branschen. Under utbildningen, som är helt utformad utefter branschen, får du kunskaper för att kunna arbeta inom sakförsäkring, liv och pension, både mot privatpersoner och företag.

Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som rådgivare, förmedlarassistent, skadereglerare och riskbedömare.

Lärande i arbete – LIA
Utbildningen består till 24 veckor av LIA-praktik, Lärande i arbete. LIA är en framgångsfaktor som ger dig tillfälle att tillämpa dina kunskaper och lära dig yrket på en arbetsplats. FEI:s goda rykte inom näringslivet och internationella nätverk ger dig en stor fördel när du ansöker om LIA.

Praktikplatser och framtida arbetsgivare kan kräva ett utdrag ur brottsregistret samt information från Kronofogdemyndigheten när du söker din LIA-praktik och när du söker arbete efter avslutad utbildning.

Dina studier på FEI
Utbildningen sker på heltid under två år med lektioner cirka två dagar per vecka. I studierna ingår även LIA-praktik, som ger dig möjligheten att tillämpa dina kunskaper på en arbetsplats.

Alla YH-utbildningar genomförs med hybridkonceptet FEIFLEX som möjliggör att du kan delta på plats och på distans. Med vår ledande FEIFLEX-teknik får du den bästa studieupplevelsen – oavsett om du deltar i våra specialutrustade lokaler på attraktiva adresser eller online i realtid.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-06
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Juridik
Pedagogik
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)

Trafiklärare

Vuxenutbildningen Upplands-Bro

Trafiklärare 300 yhp = 3 terminer.

Ett yrke som är lärorikt och utvecklande pedagogiskt. Ett körkort öppnar dörrar till samhället och jobb och att få vara med och utbilda framtidens förare är väldigt händelserikt. Du blir en del av en bransch som står inför en spännande framtid vad det gäller hållbarhet inom pedagogik och teknik med stora möjligheter till jobb efter utbildningen.

En aktuell och arbetslivsanpassad utbildning som gör att du kan arbeta som trafiklärare på en trafikskola. Praktik på våra samarbetsföretag ingår i utbildningen, något som ger dig erfarenhet och värdefulla kontakter när du börjar söka jobb.

Behörighet

Du måste uppfylla följande grundkrav för att kunna söka utbildningen:

  • Gymnasieexamen med godkänt resultat i svenska 2/svenska som andraspråk 2 eller svenska B/svenska som andraspråk B. Saknar du dokumentation om dina kunskaper i svenska uppmanas du att göra ett nivåtest som du ska bifoga din ansökan.
  • Godkänt betyg i följande kurser: engelska 5 och matematik 1 eller motsvarande kurser.
  • Körkort B (utan villkor 78/automat) eller likvärdigt utländskt körkort som gäller i Sverige. Du ska ha haft körkort i minst 18 månader innan utbildningen startar.
  • Godkänt resultat av körtest*
  • Om du inte bor i Sverige ska du vara bosatt Norge, Danmark, Finland eller Island och där vara behörig till motsvarande utbildning.

*För att bli behörig till trafiklärarutbildningen ska du i din webbansökan bifoga ett godkänt körtest. Tid för att genomföra ditt körtest bokar du hos någon av de godkända trafikskolorna som vi listat. Observera att vi inte godtar körtester från några andra trafikskolor än dessa. Listan hittar du på vår hemsida.

Inför körtestet bör du läsa igenom "Information om poängsättning vid körtest" samt "Viktigt att veta om Transportstyrelsens godkännande av trafiklärare" på Transportstyrelsens hemsida.

Utbildningsstart
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
2025-08-04
Ansökan stänger
2025-11-23
Branscher
Pedagogik
Transporttjänster

Stödpedagog inom funktionshinderområdet

Hermods Yrkeshögskola

Brinner du för att skapa bästa möjliga förutsättningar för individens utveckling och livskvalitet? Känner du dig mogen att inspirera och vägleda dina arbetskollegor i det pedagogiska arbetet? Då är utbildningen Stödpedagog något för dig.

Utbildningen ger dig fördjupad kunskap inom individanpassat vardagsstöd samtidigt som du får den kompetens som krävs för att kunna ta en mer ledande roll i teamet för att stärka kvalitén på brukarstödet.

Utbildningen ges på halvfart så att du har möjlighet att kombinera arbete och studier.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Pedagogik
Studieort
DISTANS (Karlskrona kommun)
Satellitort
Stockholm

Trafiklärare

Xenter Yrkeshögskola

Trafikläraryrket är lite av en utmaning samtidigt som det är både roligt och socialt. Som trafiklärare möter du många olika människor som du ska utbilda till att bli trygga förare i trafiken. Om du är en social, lugn och metodisk person kommer du att bli en bra trafiklärare.

Behovet av utbildade trafiklärare är stort i hela landet, en ökad efterfråga av utbildade trafiklärare i kombination med ökat behov av spetskompetens ger goda karriärsutvecklingsmöjligheter.

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

  • ta ansvar och agera självständigt
  • reflektera över den egna rollen som lärare
  • vara empatisk
  • värdera och dra slutsatser av egna och gemensamma resultat
  • ta ansvar i samarbete med andra och att kunna leda samt utvärdera andras resultat
  • ha ett professionellt förhållningssätt gentemot kunder, kollegor och myndigheter
  • självständigt tillägna sig ytterligare kunksaper och färdigheter för vidare lärande och professionell utveckling inom arbetsområdet.

Hur man blir godkänd som trafiklärare
För att få arbeta som trafiklärare krävs, förutom godkänd examen från trafiklärarutbildningen, personlig lämplighet. Den personliga lämpligheten kontrolleras av Transportstyrelsen, efter examen från trafiklärarutbildningen. För att anses som lämplig ska den sökande:

  • inte ha fått sitt körkort återkallat i tre månader eller mer under de senaste tre åren
  • inte gjort sig skyldig till upprepade trafikförseelser eller har haft alkolås som villkor för att få fortsätta köra bil
  • inte dömts för vålds- eller sexualbrott.

Läs mer på Transportstyrelsens eller på Sveriges Trafikutbildares Riksförbunds hemsida.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Höstterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-14
Branscher
Pedagogik
Transporttjänster

Stödpedagog inom funktionshinderområdet - Stockholm / Visby

KompetensUtvecklingsInstitutet, KUI

Yh-utbildningen Stödpedagog vänder sig till dig som arbetar eller har arbetat som skötare eller stödassistent inom LSS-verksamhet.

Stödpedagog är en kvalificerad yrkesroll som innebär ett ökat ansvar för kvalitet och helhetssyn samt ansvar för brukarfokus, utveckling och samordning i verksamheten. Allt fler kommuner inför titeln stödpedagog i sina verksamheter.

Utbildningen bedrivs på halvfart på distans med inplanerade närträffar på studieorten. Mellan närträffarna kommer du varje vecka ha schemalagda onlinelektioner samt arbeta självständigt med dina studier via lärplattformen. Eftersom utbildningen går på halvfart går det bra att kombinera arbete med studier. Halvfart innebär 20 timmar/vecka.

Då den största delen av utbildningen är webbaserad krävs god datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling, mikrofon och webbkamera.

Målet med utbildningen är att du ska få fördjupade kunskaper om olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser i vardagen. Du ska även få kunskaper om kommunikationsmetoder, pedagogik och individanpassat stöd. Utbildningen ger dig även kunskaper om etik och professionellt förhållningssätt, hälsans betydelse, social dokumentation och praktisk juridik.

LIA, Lärande i arbete, ger en god möjlighet att bygga nätverk och skaffa viktiga kontakter i branschen redan under studietiden.

Efter genomförd examen har du kompetens att arbeta som Stödpedagog inom daglig verksamhet, särskilt boende, socialpsykiatrin eller korttidsvistelse utanför det egna hemmet.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-26
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Pedagogik
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)
Satellitort
Gotland, Borlänge, Karlstad, Varberg, Växjö, Västerås, Luleå